Recepten met winterpeen

704 recepten met winterpeen

Winterpeen

Winterpeen De winterpeen is een grote, vlezige wortel met een feloranje kleur. De kern is iets lichter van tint. Winterwortels kun je een paar weken bewaren en zijn daarom altijd handig om in huis te hebben. Naar men aanneemt werden de eerste wortels geteeld in Nederland en België in de 15e eeuw. Na diverse kruisingen ging de wortel twee eeuwen later op reis door Europa. In Nederland worden de bospeen en winterpeen geteeld op ruim 7.000 hectare zeer vruchtbare grond en dat proef je. Rauw en goed gewassen is peen een lekker gezond en knapperig tussendoortje, maar je kunt er ook van alles mee koken, bakken, roerbakken en stoven. Was de winterpeen, snij het 'kontje' eraf en schil de peen met een mes of een dunschiller. De kooktijd voor een hele peen is 20-25 minuten, voor plakken peen ca. 7 minuten. + lees meer

Hutspot van witte bonen en tijmkip

500 g winterpeen 2 uien 3 el olijfolie 2 tl gedroogde tijm 1 teen knoflook 660 g witte bonen (potje à 330 g) 300 g kipfilet1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Schil de peen en snijd in de breedte doormidden en in de lengte in vieren. ... bekijk recept »

Kippenbouillon stap-voor-stap

1 kleine ui 1 dunne prei 1 winterpeen 1 tl zwarte peperkorrels 2 scharrelkippenbouten 3 takjes peterselie 2 takjes selderij 2 takjes tijm 1 laurierblaadje 1 stukje foelie 1 liter kraanwater 10 sprietjes bieslook 2 el citroensa... bekijk recept »

Hutspot, yoghurt en koriander

1.2 kg aardappelen (vastkokend) 4 el olijfolie 2 uien (in ringen) 4 x 125 g winterpeen (in stukjes) 2 schaaltjes falafel (a 210 g) 1/2 beker Griekse yoghurt (a 500 g) 1 bakje koriander ((15 g), grof gesneden)... bekijk recept »

Witlofsalade met groenteschijf

1 zak aardappelpuree (750 g, diepvries) 500 g witlof 1 winterpeen (ca. 250 g) 3 mandarijnen 1 kleine ui (in dunne halve ringen) 75 ml sladressing (thousand islands (fles 450 ml)) 2 el (zonnebloem)olie 2 schaaltjes gr... bekijk recept »

Wortelstamppot met vegetarische schnitzels

1 kg kruimige aardappelen (geschild) 750 g winterpeen (in stukken) 5 el olijfolie 2 schaaltjes Valess schnitzels (a 2 stuks) 1 zakje bosui ((3 stuks), in ringetjes)1. Snijd de aardappelen in stukken en kook met de winterpe... bekijk recept »

Mosselen met mosterdsaus

2 bakken verse mosselen (a 2 kg) 2 uien 1 winterpeen 4 stengels bleekselderij 6 takjes peterselie 2 laurierblaadjes 5 dl droge witte wijn ½ citroen 6 eetlepels mayonaise 2 eetlepels zure room 2 eetlepels grove mosterd ... bekijk recept »

Spinazie-wortelcake

200 g boter (op kamertemperatuur extra voor invetten) 4 eieren 250 g zelfrijzend bakmeel 100 g oude kaas (geraspt) 400 g winterpeen (zak 1 kg) ½ pak gesneden bladspinazie ((a 450 g diepvries), ontdooid)1. Verwarm d... bekijk recept »

Gemarineerde pittige wortelsticks

1 winterpeen (ca. 250 g) zout ½ tl oregano (versgemalen) zwarte peper 2 el rode wijnazijn 60 ml olijfolie 1 teentje knoflook1. Wortel schoonmaken en in 3 gelijke stukken snijden. In pan met water en weinig zout wortel 10 à 15 mi... bekijk recept »

Spaghetti met balletjes in tomaten-kaneelsaus

300 g meergranen spaghetti (pak 500 g) 2 el olijfolie 1 schaal Hollandse rundergehaktballetjes (ca. 360 g) 1 ui (gesnipperd) 250 g winterpeen ((zak 1 kilo), in blokjes) 1 tl gemalen kaneel (potje 37 g) 1 pak gezee... bekijk recept »

Groenten met ansjovissaus

1 blikje ansjovisfilets (in olijfolie (46 g), uitgelekt) 1 teen knoflook (fijngesneden) ½ zakje peterselie ((a 30 g) 2 takjes voor de kinderen) 2 tl kappertjes (potje 100 g) 75 ml olijfolie extra vierge 2 stengels ... bekijk recept »

Pagina 43 van 71