Recepten met zuurkool

740 recepten met zuurkool

Zuurkool

Zuurkool De meeste groenten gaan vers van het land of de kas naar de winkel. Zuurkool niet. Die begint als witte kool. De buitenste bladeren en de harde kern worden verwijderd en de rest wordt in fijne reepjes gesneden. Deze worden licht gezouten en een tijdje opgeborgen. Vroeger in een grote Keulse pot in de kelder, nu in containers in de fabriek. Goed aandrukken, afdekken en dan drie tot acht weken geduld hebben. Dat is het geheim van deze heerlijke Hollandse winterkost. Licht verteerbaar, mildzuur van smaak en rijk aan vitaminen. In de achttiende eeuw zeilde de Britse zeevaarder en cartograaf James Cook niet uit zonder een paar vaten zuurkool aan boord: om scheurbuik wegens vitaminegebrek te voorkomen! Spoel de zuurkool niet af, want dan verdwijnen de vitamines in de gootsteen. Snij de zuurkool wat fijner als je die te grof vindt. Eventueel kun je de zuurkool met een vork losser maken. Je kunt zuurkool koken of stoven met een beetje water en naar wens met een klontje boter. + lees meer

Wild zwijnspeper met zuurkool en ananas

500 gr. wild zwijnspoulet zonder been 600 gr. Zuurkool 0,25 l. blik ananas 1 ui 0,5 l. rode wijn 100 gr. katenspek of gerookt spek 2 tl. Tijm 2 tl. Rozemarijn 3,5 el. Bloem 2 el. Olie zout en peperSnijd de poulet klein en marineer deze in de wijn met... bekijk recept »

Wilde eend met zuurkool,

1 wilde eend 600 gr. Zuurkool 200 gr. gemengd gehakt 2 uien 8 jeneverbessen 2 tl. Tijm peterselie 1 laurierblad 1 dl. droge witte wijn 100 gr. boter of margarine zout en peperVul de eend met gehakt en bestrooi de buitenkant met zout en pepe... bekijk recept »

Gebraden patrijs met stamppot zuurkool en gebakken

4 patrijzen 400 g zuurkool 500 g Eigenheimers(aardappelen) 75 g roomboter smaakstoffen: witte peper, zout, bloem 2 dl gevogeltefond 1 dl rode port 1 dl room 200 g eendenlever 4 takjes tijmDe Eigenheimer schillen en met een beetje zout gaar koken. Koo... bekijk recept »

Zuurkool met gehakt

1 pak ovenheerlijk mix voor zuurkoolschotel (115 g) 1 schaaltje rundergehakt (ca. 275 g) 1 pak zuurkool (500 g) 1 blikje ananasstukjes (234 g) 1 duopak aardappelschijfjes (700 g) ovenschaal inhoud ca. 2 1/2 liter, ingevetOven voorverwarmen op 200 °C.... bekijk recept »

Zuurkool met hespegebraad

1 soeplepel jeneverbessen boter 2 dl water 150 gram spekblokjes 2 uien peper en zout 1 varkenshespegebraad 1/2 l witte wijn 1 blik zuurkool 4 braadworsten van Frankfurt- Laat het hespegebraad aan alle kanten goudbruin bakken. Kruid met peper en zout.... bekijk recept »

Zuurkool met kip

Voor 4 personen: 335 kcal p.p. 1 gele paprika 1 rode paprika 500 gram zuurkool 6 jeneverbessen zout, versgemalen peper 1 eetlepel boter of margarine 2 dl appelsap 4 kippenpoten 2 theelepels paprikapoederRömertopf weken volgens gebruiksaanwijzing. Pap... bekijk recept »

Zuurkool uit de Balkan

1 ui 1 rode paprika 25 gram boter 2 theelepels paprikapoeder 500 gram wijnzuurkool 2 theelepels bouillonpoeder 1 dl. droge witte wijn 1 theelepel karwijzaad 6 jeneverbessen 1 laurierblaadje 4 eetlepels (slag)room peperUi snipperen. Paprika schoonmake... bekijk recept »

Zuurkool Uit De Oven

500 gram Zuurkool (uit het vat) 1 grote ui (zeer fijn gesnipperd) 200 gram gerookt spek 150 gram ham (dikke plak) Tijm Zwarte peper 1,5 dl droge witte wijn (bijv. Muscadet) 1 teentje knoflook (fijngesneden) olijfolie Grote ovenschaal met dekselk in ... bekijk recept »

Stamppot van zuurkool en worst

1 kg aardappelen 2 theel zout ca 2 dl water 1 rookworst 500 g zuurkool room/melk peperSnij de aardappelen in stukjes en leg ze onderin de pan. Strooi het zout erop en giet het water erbij. Leg de worst op de aardappelen en voeg de zuurkool toe. Doe h... bekijk recept »

Stamppot zuurkool met spek

voor 4 personen) 300 gram mager spek, 1 deciliter water of vocht uit de zuurkool, 750 gram zuurkool, 1 1/2 kilogram aardappelen, zout, peper, 2 kopjes melk.Laat het spek in kokend water een kwartier koken. Doe dan de zuurkool erbij en laat dit geheel... bekijk recept »

Pagina 42 van 74