Schil de grote gepekelde augurken. Leg de schillen in een pannetje, giet er 2 dl kokend water op en laat op middelhoog vuur 10-20 minuten zachtjes koken. Neem de schillen uit de pan. Snijd de augurken in de lengte in kwarten en daarna in plakjes en doe ze bij het vocht van de schillen. Laat 10 minuten zachtjes doorwarmen.Doe de plakjes nier in 1,5 liter water dat tegen de kook aan is en laat ca. 30 minuten zachtjes koken. Snijd de wortel, de knolselderij zonder het groen en de peterseliewortel zonder het groen in plakjes en doe ze met de geweekte gort bij de niertjes. Voeg na 10 minuten de in blokjes gesneden aardappelen en de ui toe en laat op middelhoog vuur koken tot de aardappelblokjes gaar zijn.Voeg de stukjes augurk toe en zoveel van het vocht als nodig is. Breng de soep verder op smaak met de laurierblaadjes, de geplette peper- en pimentbolletjes en laat nog 10-15 minuten zachtjes koken. Voeg, als de niertjes gaar zijn, de dille en het fijngehakte groen van de knolselderij en de peterselie toe en laat de soep nog 3 minuten zachtjes koken.Geef de zure room er apart bij.
Rusland: Rassolnik Met Nier is een recept van Smulweb.nl