Kook de rijst volgens de verpakking. Maak de paddenstoelen schoon en snijd in dunne plakjes. Was de taugé en goed uitlekken. Snijd de ham in dunne reepjes. Halveer de komkommer, verwijder de zaadjes en snijd in dunne reepjes. Meng in een kom voor de marinade: de olie, citroensap, ketjap, zout naar eigen smaak en de saké. Voeg de rijst, bamboespruiten, de plakjes paddenstoelen, komkommer, ham en taugé erbij, dek af en laat marineren in de koelkast voor ± 30 minuten. Was de sla, uitlekken en leg op een ondiepe, brede schaal. Schep de salade erover. Was de citroen, afdrogen en snijd aan beide einden de schil eraf tot aan het vruchtvlees, snijd de citroen in plakken en bestrooi met zout. De cognac in een soeplepel boven een gasvlam of met een aansteker verwarmen, giet de warme cognac over de citroen en brandend opdienen! De citroen niet eten! Serveer met groene Japanse thee of saké.
japanse rijstsalade is een recept van Buissink.com