Recepten met uien

1000 recepten met uien

Uien

Uien De ui behoort net als prei, knoflook en bieslook tot het geslacht Allium, ofwel de uienfamilie. Sla een willekeurig kookboek op een willekeurige pagina open of zet zomaar een kookprogramma op TV aan en kijk hoe vaak dat begint met: pel en snipper een ui. Want als er één groente zich thuis voelt in uiteenlopende gerechten, dan is dat wel de ui. Hij wordt gebruikt als smaakgevend ingrediënt maar doet het zelfstandig ook uitstekend in bijvoorbeeld uiensoep en hachee. De ui staat meestal in de basis en speelt vrijwel alle uit- en thuiswedstrijden mee. In de keuken in soepen, stoofschotels, buitenlandse specialiteiten, op hamburgers en in brochettes op de barbecue. Om er maar een paar te noemen. Er zijn ook zoete witte uien, pittige rode of Italiaanse uien, kleine zilveruitjes voor de inmaak, lente-uitjes, bosuitjes en sjalotten. Je zou ze allemaal eens moeten proberen! Snij het kontje met de wortelrestanten aan de onderkant er altijd af. Verwijder de buitenste schil en snijd de ui in ringen of snippers, al naar gelang het recept dat je gekozen hebt. Maar doe dit pas vlak voordat je hem gaat gebruiken. Het vocht uit de ui kan na het snijden snel bitter gaan smaken. Zoals je vast wel eens hebt ervaren, gaan bij het pellen of snijden van uien je ogen tranen. Je voorkomt dit door de uien eerst een paar uur in de koelkast of een paar minuten in de diepvries te leggen. Een andere mogelijkheid is om uien onder water te snijden of te schillen. + lees meer

Uien-Olijvenbrood

2,5 eetl. olijfolie bloem om te bestuiven 2 rode uien 500 g zelfrijzend bakmeel 1 theel. zout 1 theel. paprikapoeder mespuntje cayennepeper 100 g groene olijven zonder pit 4 eetl. gehakte bieslook (vers of diepvries) 2 eieren 1,5 dl melkVet een bakpl... bekijk recept »

Uien-Tomatensoep met port

voor 4 personen: 500 gram uien 3 teentjes knoflook 3 tomaten 3 eetlepels olijfolie 1 dl rode port 1 liter vleesbouillon (van tablet of uit pot) 1 eetlepel gehakte tijm (vers of diepvries) 4 sneetjes (bruin) stokbroodPel de uien en snijd deze in ringe... bekijk recept »

Courgettes met uien en rozijnen

Voor 4 personen 4 tot 5 courgettes (800 gram) 3 uien 1 eetlepel olijfolie 60 gram rozijnen enkele takjes platte peterselie zout peperWas de courgettes en snij ze in schijfjes. Pel de uien en snij ze in ringen. Verhit de olie in een stoofpot. Doe er d... bekijk recept »

Entrecote met in bier gestoofde uien

Voor 2 personen: 6 kleine uien 25 gr boter 1 1/2 dl donker bier 1 theelepel tijm 2 entrecotes á 150 gr 1 sneetje ontbijtkoek zout, peperPel de uien en snijd ze elk in 8 partjes. Smelt de helft van de boter in een pan, schep de uien erdoor en laat ze ... bekijk recept »

Linzen met champignons en uien

Voor 4 personen: 350 g linzen 8 1/2 dl groentebouillon 3 uien, gepeld en fijngesnipperd 250 g champignons, af geborsteld en in plakjes 4 eetl margarine ca. 10 zilveruitjes (persoonlijk laat ik dit achterwege) 2 eetl. fijngehakte peterselie zout en pe... bekijk recept »

Linzen met champignons, uien en tomaten

Voor 4 personen: 350g linzen 8,5dl groentebouillon 50g boter 3 uien 3 tomaten 250g champignons 4 zoetzure augurken 2 eetlepels gehakte peterselie zout peperDoe de linzen met de groentebouillon in een pan, breng het aan de kook en laat het 45 minuten ... bekijk recept »

Ovengegaarde scholfilet met uien-wijnsaus

Voor 4 personen: 4 scholfilets van 150-200 gr. p.p.; 3 rode uien in ringen; 1 teentje knoflook, gekneusd; 3 dl rode wijn; bouquet garni (bijeengebonden); schil van ¼ citroen; 1 potje zure room; 1 eetlepel gehakte kervel; 500 gr. pastinaak; korianderp... bekijk recept »

Rode uien wijnsoep met Camembert

1 kg uien in ringen gesneden2 teentjes look( gekneusd)4 dl krachtige rode wijn1 l warme rundbouillon4 diagonale sneden getoast frans brood4 takjes tijm4 plakjes camembert2 el olijfoliepeper en zeezout- Verhit de olijfolie in een ruime pan en roerbak ... bekijk recept »

Spaanse gebakken gamba's met knoflook en uien

Voor 4 personen: 24 gamba's (rauw) 4 teentjes knoflook 2 kleine uien 4 eetlepels olijfolie 4 eetlepels medium sherry 1 eetlepel citroensap zout peper 2 eetlepels fijngehakte peterselieWas de gamba's en dep ze droog. Pel de teentjes knoflook en snijd ... bekijk recept »

Zalm met uien en champignons

Voor 4 personen: 4 zalmnoten van elk 200 g (verse of uit de diepvriezer) 1 citroen zout peper 1 bos jonge uitjes 50 g boter 200 g champignons 1 dl droge witte wijn 1 tak dragon 1 dl verse room 2 theelepels aardappelmeelDiepgevroren zalm eerst ontdooi... bekijk recept »

Pagina 14 van 100