Recepten met uien

1000 recepten met uien

Uien

Uien De ui behoort net als prei, knoflook en bieslook tot het geslacht Allium, ofwel de uienfamilie. Sla een willekeurig kookboek op een willekeurige pagina open of zet zomaar een kookprogramma op TV aan en kijk hoe vaak dat begint met: pel en snipper een ui. Want als er één groente zich thuis voelt in uiteenlopende gerechten, dan is dat wel de ui. Hij wordt gebruikt als smaakgevend ingrediënt maar doet het zelfstandig ook uitstekend in bijvoorbeeld uiensoep en hachee. De ui staat meestal in de basis en speelt vrijwel alle uit- en thuiswedstrijden mee. In de keuken in soepen, stoofschotels, buitenlandse specialiteiten, op hamburgers en in brochettes op de barbecue. Om er maar een paar te noemen. Er zijn ook zoete witte uien, pittige rode of Italiaanse uien, kleine zilveruitjes voor de inmaak, lente-uitjes, bosuitjes en sjalotten. Je zou ze allemaal eens moeten proberen! Snij het kontje met de wortelrestanten aan de onderkant er altijd af. Verwijder de buitenste schil en snijd de ui in ringen of snippers, al naar gelang het recept dat je gekozen hebt. Maar doe dit pas vlak voordat je hem gaat gebruiken. Het vocht uit de ui kan na het snijden snel bitter gaan smaken. Zoals je vast wel eens hebt ervaren, gaan bij het pellen of snijden van uien je ogen tranen. Je voorkomt dit door de uien eerst een paar uur in de koelkast of een paar minuten in de diepvries te leggen. Een andere mogelijkheid is om uien onder water te snijden of te schillen. + lees meer

Zwiebelrostbraten ( Geroosterd vlees met uien)

Voor 4 personen: 600 gr rosbief 50 gr meel 40 gr olie 20 gr boter 40 gr meel ½ l runderbouillon 500 gr uien 50 gr meel olie zout, peperSnijd het rosbief, klop het licht en snijd de randen in. Kruid het met zout en peper en haal een kant door het meel... bekijk recept »

Gebakken kabeljauw met uien en spek

200 g gerookte spekreepjes ( Vers) 3 el olijfolie traditioneel 4 uien, in ringen versgemalen peper, zeezout 400 g kabeljauwfilet (evt. diepvries)- Bak de gerookte spekreepjes 3 min. al omscheppend in de hete olie op een halfhoog vuur. Voeg de uiringe... bekijk recept »

Gebakken lever met uien

Voor 2 personen: 500 gram runderlever 75 gram boter 1 eetlepel bloem peper zout 50 gram ontbijtspek, in dunne plakjes 100 gram uienLever in plakken van 2 cm snijden. Bestrooien met peper en zout en door de bloem wentelen. Bak de lever aan beide zijde... bekijk recept »

Pizza met uien en olijven

2 el olijfolie - 3 grote uien, in ringen gesneden - 2 grote rode paprika's - 3/4 kop zwarte olijven zonderpit - 2 teentjes knoflook, geperst - 1 el kappertjes - 65 ml olijfolie, extra - 1/2 portie pizzadeeg, niet uitgerold - 1/2 kop geraspte parmezaa... bekijk recept »

Gevulde zoete uien

4 grote zoete uien 600 gr varkensgehakt 1 teentje knoflook 2 eetlepels gehakte peterselie 2 eetlepels gehakte sjalotten 2 eetlepels broodkruim 1 ei 1 liter kippenbouillon Alpro bakken en bradenKook de ajuinen op hun geheel in de kippenbouillon. Haal ... bekijk recept »

Tong met uien

Voor 4 personen: 8 schoongemaakte tongen 500 gram uien 1 bosje platte peterselie 100 gram witte amandelen 50 gram roomboter 1 dessertlepel zout 1 dessertlepel zwarte peperVerwarm de oven voor op 170 graden C. Verhit in een koekenpan de boter en fruit... bekijk recept »

Boerenrogge met uien

500 g Boerenrogge 300 ml water 16 g verse gist of 8 g droge gist 10 g suiker 15 g boter 10 g zoutKneding: 20 minuten kneden Voorrijs: 30 à 40 minuten onder een droge doek. Verwerking: Het deeg in grove stukken hakken en de stukjes ui eronder mengen... bekijk recept »

Brochettes van uien met balsamico

12 ronde uien van ongeveer 100 g 2 eetlepels olijfolie 4 eetlepels balsamicoazijn Peper en zoutBereiding: Schil de uien en stop ze gedurende 10 minuten in kokend water. Laat ze uitdruppen en drogen op keukenpapier. Giet de olijfolie in een bord en ro... bekijk recept »

Uien Op Een Stokje

3 uien 1 dl. olijfolie 1 zakje Provencaalse kruidenbotermix (Duyvis) 2 tl. bruine basterdsuiker Snijd de uien horizontaal in plakken van 1 cm. dik. Verwijder de uiteinden. Steek door elke plak ui een geweekt houten satèstokje. Pel de uienplakk... bekijk recept »

Uien Op De Boterham

2(jam)potjes1 kilo rode uien1? theelepel fijn zout3 eetlepels kappertjesuit potjeuitgelekt3 eetlepels fijngehakte(blad)peterselie2 theentjes knoflookgepeldca. ? liter Franse olijfoliehuile vierge Pel de uien en snipper ze zo fijn mogelijk.Dus liever ... bekijk recept »

Pagina 15 van 100