Recepten met uien

1000 recepten met uien

Uien

Uien De ui behoort net als prei, knoflook en bieslook tot het geslacht Allium, ofwel de uienfamilie. Sla een willekeurig kookboek op een willekeurige pagina open of zet zomaar een kookprogramma op TV aan en kijk hoe vaak dat begint met: pel en snipper een ui. Want als er één groente zich thuis voelt in uiteenlopende gerechten, dan is dat wel de ui. Hij wordt gebruikt als smaakgevend ingrediënt maar doet het zelfstandig ook uitstekend in bijvoorbeeld uiensoep en hachee. De ui staat meestal in de basis en speelt vrijwel alle uit- en thuiswedstrijden mee. In de keuken in soepen, stoofschotels, buitenlandse specialiteiten, op hamburgers en in brochettes op de barbecue. Om er maar een paar te noemen. Er zijn ook zoete witte uien, pittige rode of Italiaanse uien, kleine zilveruitjes voor de inmaak, lente-uitjes, bosuitjes en sjalotten. Je zou ze allemaal eens moeten proberen! Snij het kontje met de wortelrestanten aan de onderkant er altijd af. Verwijder de buitenste schil en snijd de ui in ringen of snippers, al naar gelang het recept dat je gekozen hebt. Maar doe dit pas vlak voordat je hem gaat gebruiken. Het vocht uit de ui kan na het snijden snel bitter gaan smaken. Zoals je vast wel eens hebt ervaren, gaan bij het pellen of snijden van uien je ogen tranen. Je voorkomt dit door de uien eerst een paar uur in de koelkast of een paar minuten in de diepvries te leggen. Een andere mogelijkheid is om uien onder water te snijden of te schillen. + lees meer

Gebakken Uien En Tomaten

3 grote uien2 tomaat3 eierenGeraspte kaasProvencaalse kruidenZout en peperketjap ManisMelk2 teentje knoflook Bak de uien bruin en gaar en bestrooi ze met Provencaalse kruiden en doe ze over in een ingevette ovenschaal. Snijd de tomaat in plakjes in l... bekijk recept »

GROOTMEESTER ROLLADE REMBRANDT MET APPELS EN UIEN

1 Grootmeester rollade Rembrandt 4 zoetzure appels (gewassen)4 sjalotten (gepeld)paar takjes tijm 1 citroen (in partjes) 1 scheut olijfolie1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. 2. Open de rolladeverpakking en doe de rollade in een grote inge... bekijk recept »

Gevulde uien met buikspek

8 rode uien250 g buikspek (gerookt)8 plakjes ontbijtspek1 takje salie3 el olijfoliepeperzout (grof)1. Verwarm de oven voor op 200°C. Pel de uien en snij er de kapjes af. Hol ze voorzichtig uit: de twee of drie buitenste rokken moeten blijven zitten. ... bekijk recept »

Aspergequiche met lente-uien

1 rol kruimeldeeg (kant-en-klaar)1 bundel asperges1 bosje lente-uien4 eieren200 ml room0.5 bosje bladpeterseliegeraspte parmezaan (naar smaak)boterpeperzouttaartvorm (vierkant)1. erwarm de oven voor op 180°C. Vet een taartvorm in met boter of bek... bekijk recept »

Gevulde zoete uien

4 zoete uien200 g kalfsgehakt1 chilipeper (fijngehakt)1 ei1 snede brood (geweekt in melk)gehakt peterselie1 takje tijm (gehakt)paprikapoederpeperzout1. Kook de zoete uien ongepeld 25 minuten in kokend water. Laat ze even afkoelen en verwijder dan de ... bekijk recept »

Tomatensoep met uien en balsamico

8 rijpe tomaten2 uien2 el witte balsamicoazijn2 teentjes knoflook2 wortelen2 el tomatenpuree1 l groentebouillon ( evt wat extra)4 el room1 snuifje suiker2 el olijfoliezoutcayennepeperverse basilicum1. Pel de uien en de knoflook en snipper ze. Schil d... bekijk recept »

Varkensworst met puree en rode uien

4 varkensworsten800 g aardappelen4 rode uien30 g boter200 ml melkolijfoliezoutpeper50 g boter (in blokjes)nootmuskaatpeterselie (verse)1. Schil de aardappelen en snij ze in stukken. Kook ze gaar in ruim genoeg water met zout. Pel en snipper de uien, ... bekijk recept »

Gevulde uien met linzen

4 uien (grote)150 g rode linzen2 takjes tijm (blaadjes)1 teentje knoflookzonnebloemoliepeperzout1. Verwarm de oven voor op 180°C. Pel de uien en kook ze 15 minuten in licht gezouten water. Laat ze uitlekken. Snij er het hoedje af, haal er voorzichtig... bekijk recept »

Gratin van uien en tijm

800 g uien150 g spekblokjes (gerookte)2 takjes tijm (de blaadjes)80 g gruyère (geraspt)2 el olijfoliepeperzout1. Verwarm de oven voor op 175°C. 2. Pel de uien en snij ze in dunne ringen. Stoof ze met het spek en de tijm aan in olijfolie. Laat al ... bekijk recept »

Gevulde uien

1 zakje rijst3 dl kaassaus1 rode paprika1 tomaat1 blokje groentebouillon1 el peterselie1 el salie0.5 tl pimentboterpeperzout1. Verwarm de oven voor op 180°C. Pel de uien. Schil de paprika. Pel de tomaat. Hak de peterselie en salie fijn. 2. Snij d... bekijk recept »

Pagina 16 van 100