Recepten met uien

1000 recepten met uien

Uien

Uien De ui behoort net als prei, knoflook en bieslook tot het geslacht Allium, ofwel de uienfamilie. Sla een willekeurig kookboek op een willekeurige pagina open of zet zomaar een kookprogramma op TV aan en kijk hoe vaak dat begint met: pel en snipper een ui. Want als er één groente zich thuis voelt in uiteenlopende gerechten, dan is dat wel de ui. Hij wordt gebruikt als smaakgevend ingrediënt maar doet het zelfstandig ook uitstekend in bijvoorbeeld uiensoep en hachee. De ui staat meestal in de basis en speelt vrijwel alle uit- en thuiswedstrijden mee. In de keuken in soepen, stoofschotels, buitenlandse specialiteiten, op hamburgers en in brochettes op de barbecue. Om er maar een paar te noemen. Er zijn ook zoete witte uien, pittige rode of Italiaanse uien, kleine zilveruitjes voor de inmaak, lente-uitjes, bosuitjes en sjalotten. Je zou ze allemaal eens moeten proberen! Snij het kontje met de wortelrestanten aan de onderkant er altijd af. Verwijder de buitenste schil en snijd de ui in ringen of snippers, al naar gelang het recept dat je gekozen hebt. Maar doe dit pas vlak voordat je hem gaat gebruiken. Het vocht uit de ui kan na het snijden snel bitter gaan smaken. Zoals je vast wel eens hebt ervaren, gaan bij het pellen of snijden van uien je ogen tranen. Je voorkomt dit door de uien eerst een paar uur in de koelkast of een paar minuten in de diepvries te leggen. Een andere mogelijkheid is om uien onder water te snijden of te schillen. + lees meer

Basissaus voor macaroni of spaghetti

2 uien 1 teentje knoflook mespunt tijm mespunt oregano 2 blikken gepelde tomaten peper zout 1 tl suiker 450 gram gehakt olijfolieSnipper de uien. Laat de olijfolie goed heet worden en braad het gehakt rul in een hapjespan. Voeg de uien toe. Voeg nu d... bekijk recept »

BBQ Aardappelsalade

1 kg geschilde aardappelen 2 uien 4 augurken 1 rode paprika 0,15 liter warme bouillon 2 eetlepels wijnazijn 6 eetlepels olie peper zoutLaat de aardapelen (niet te) gaarkoken, en snijd ze dan in plakjes. Snijd de augurken, paprika en uien in kleine st... bekijk recept »

Courgetteschotel

1 grote courgette 1 teen knoflook fijn gesneden. 2 uien. 1 rode paprika 1 groene paprika 200 ml zure room. 2 ons geraspte belegen kaas. peper zout 300 gram rundergehakt.Snij de courgette en paprika's in blokjes. Snipper de uien. Bak het gehakt rul. V... bekijk recept »

Hutspot met klapstuk

800 gr klapstuk* 1 liter groentebouillon 1/2 theelepel zout 1 kg aardappelen 8 witte uien 8 winterwortelen 1/4 theelepel peper 4 theelepels mosterd Kook het klapstuk in minstens 11/2 uur in een krachtige groentebouillon gaar (voeg zo nodig zout toe).... bekijk recept »

Koolstamppot

1-11/2 kg kruimige aardappelen 1 kg witte of groene kool 2 uien 200 gr salami, cervelaatworst of chorizo (ongesneden) 3 theelepels Proven ccedil aalse kruiden 1 theelepel bouillonpoeder 250 gr verse worst of 1 (runder)rookworst aacute 250 gr Schil e... bekijk recept »

Lamscurry met hazelnoten

2 uien 1 bloemkool 4 vastkokende aardappelen 100 gr blanke hazelnoten 50 gr boter 500 gr lamspoelet 2 eetlepels bloem 3 eetlepels bloem 3 eetlepels kerrie 2 eetlepels tomatenpuree 1/2 liter groentebouillon (van tablet) 2 dl dikke kokosmelk zout 2 dl ... bekijk recept »

Mexicaans geheim

1 rode paprika 1 groene paprika 1 bakje champignons 1 pond varkensfilet of fricandeau 2 grote uien tomatenpuree (1 a 2 blikjes) ketjap manis (flinke scheut) knoflook (2 teentjes) sambal oelek (1 theelep.) paprikapoeder peper zout slagroomVlees en pap... bekijk recept »

Mexicaanse bonenschotel

1 blik bruine bonen 1 blik kidneybonen 1 blik kapucijners 1 rode paprika 2 middelgrote uien potje crème fraîche 1 blikje maïs 200 gram geraspte kaas zak tortillachips (cheesse) 5 eetlepels tomatenketchup 1 zakje tacokruidenmix boter 1 mespunt sambalS... bekijk recept »

Ovenschotel van tomaat, courgette en aubergine

3 uien 2 courgettes 2 aubergines 6 vleestomaten Zout Peper Tijm Rozemarijn Olie ½ liter kippenbouillonSnijdt de uien in kleine schijfjes en bak deze met zout en peper, tijm en rozemarijn zacht in boter en olie in de koekenpan. Doe dit over in een ove... bekijk recept »

Afrikaans Lam (Agneau des Afrikander)

4 dikke schijven lamsbout 1 teentje knoflook 5 grote tomaten 1/2 dl wijnazijn 1 tl suiker Cayennepeper 1 el worcestersaus Zout Zwarte peper 1 tl mosterdzaad 2 wortels 2 grote uien 2 stengels bleekselderij 50 gram boter Olie 1 dl slagroom Ontvel de t... bekijk recept »

Pagina 73 van 100