Recepten met uien

1000 recepten met uien

Uien

Uien De ui behoort net als prei, knoflook en bieslook tot het geslacht Allium, ofwel de uienfamilie. Sla een willekeurig kookboek op een willekeurige pagina open of zet zomaar een kookprogramma op TV aan en kijk hoe vaak dat begint met: pel en snipper een ui. Want als er één groente zich thuis voelt in uiteenlopende gerechten, dan is dat wel de ui. Hij wordt gebruikt als smaakgevend ingrediënt maar doet het zelfstandig ook uitstekend in bijvoorbeeld uiensoep en hachee. De ui staat meestal in de basis en speelt vrijwel alle uit- en thuiswedstrijden mee. In de keuken in soepen, stoofschotels, buitenlandse specialiteiten, op hamburgers en in brochettes op de barbecue. Om er maar een paar te noemen. Er zijn ook zoete witte uien, pittige rode of Italiaanse uien, kleine zilveruitjes voor de inmaak, lente-uitjes, bosuitjes en sjalotten. Je zou ze allemaal eens moeten proberen! Snij het kontje met de wortelrestanten aan de onderkant er altijd af. Verwijder de buitenste schil en snijd de ui in ringen of snippers, al naar gelang het recept dat je gekozen hebt. Maar doe dit pas vlak voordat je hem gaat gebruiken. Het vocht uit de ui kan na het snijden snel bitter gaan smaken. Zoals je vast wel eens hebt ervaren, gaan bij het pellen of snijden van uien je ogen tranen. Je voorkomt dit door de uien eerst een paar uur in de koelkast of een paar minuten in de diepvries te leggen. Een andere mogelijkheid is om uien onder water te snijden of te schillen. + lees meer

Uiensoep

800 gm uien 50 gm boter 3 eetlepel(s) olie 2 eetlepel(s) bloem 1/2 liter droge witte wijn 2 1/2 liter ontvette bouillon 1 zout 1 peper 1 small glas porto 1 small stokbrood 100 gm gemalen gruyèrekaas Pel en snipper de uien. Laat ze langzaam zacht word... bekijk recept »

Aardappel-uiensoep

1,5 kilo aardappelen 2 grote uien 1 potje Boursin Cuisine Knoflook en Fijne Kruiden 3 dl bouillon (2 a 3 bouillonblokjes) peper zout (nootmuskaat)Snijd de uien in stukjes en fruit ze in de pan. Snijd de aardappels in fijne plakjes en voeg ze toe aan ... bekijk recept »

Aardappelsalade

1 kg geschilde aardappelen 2 uien 4 augurken 1 rode paprika 0,15 liter warme bouillon 2 el wijnazijn 6 el olie peper zoutLaat de aardapelen (niet te) gaarkoken, en snijd ze dan in plakjes. Snijd de augurken, paprika en uien in kleine stukjes. Meng de... bekijk recept »

Basissaus voor macaroni of spaghetti

2 uien 1 teentje knoflook mespunt tijm mespunt oregano 2 blikken gepelde tomaten peper zout 1 tl suiker 450 gram gehakt olijfolieSnipper de uien. Laat de olijfolie goed heet worden en braad het gehakt rul in een hapjespan. Voeg de uien toe. Voeg nu d... bekijk recept »

BBQ Aardappelsalade

1 kg geschilde aardappelen 2 uien 4 augurken 1 rode paprika 0,15 liter warme bouillon 2 eetlepels wijnazijn 6 eetlepels olie peper zoutLaat de aardapelen (niet te) gaarkoken, en snijd ze dan in plakjes. Snijd de augurken, paprika en uien in kleine st... bekijk recept »

Courgetteschotel

1 grote courgette 1 teen knoflook fijn gesneden. 2 uien. 1 rode paprika 1 groene paprika 200 ml zure room. 2 ons geraspte belegen kaas. peper zout 300 gram rundergehakt.Snij de courgette en paprika's in blokjes. Snipper de uien. Bak het gehakt rul. V... bekijk recept »

Hutspot met klapstuk

800 gr klapstuk* 1 liter groentebouillon 1/2 theelepel zout 1 kg aardappelen 8 witte uien 8 winterwortelen 1/4 theelepel peper 4 theelepels mosterd Kook het klapstuk in minstens 11/2 uur in een krachtige groentebouillon gaar (voeg zo nodig zout toe).... bekijk recept »

Koolstamppot

1-11/2 kg kruimige aardappelen 1 kg witte of groene kool 2 uien 200 gr salami, cervelaatworst of chorizo (ongesneden) 3 theelepels Proven ccedil aalse kruiden 1 theelepel bouillonpoeder 250 gr verse worst of 1 (runder)rookworst aacute 250 gr Schil e... bekijk recept »

Lamscurry met hazelnoten

2 uien 1 bloemkool 4 vastkokende aardappelen 100 gr blanke hazelnoten 50 gr boter 500 gr lamspoelet 2 eetlepels bloem 3 eetlepels bloem 3 eetlepels kerrie 2 eetlepels tomatenpuree 1/2 liter groentebouillon (van tablet) 2 dl dikke kokosmelk zout 2 dl ... bekijk recept »

Mexicaans geheim

1 rode paprika 1 groene paprika 1 bakje champignons 1 pond varkensfilet of fricandeau 2 grote uien tomatenpuree (1 a 2 blikjes) ketjap manis (flinke scheut) knoflook (2 teentjes) sambal oelek (1 theelep.) paprikapoeder peper zout slagroomVlees en pap... bekijk recept »

Pagina 76 van 100