Recepten met uien

1000 recepten met uien

Uien

Uien De ui behoort net als prei, knoflook en bieslook tot het geslacht Allium, ofwel de uienfamilie. Sla een willekeurig kookboek op een willekeurige pagina open of zet zomaar een kookprogramma op TV aan en kijk hoe vaak dat begint met: pel en snipper een ui. Want als er één groente zich thuis voelt in uiteenlopende gerechten, dan is dat wel de ui. Hij wordt gebruikt als smaakgevend ingrediënt maar doet het zelfstandig ook uitstekend in bijvoorbeeld uiensoep en hachee. De ui staat meestal in de basis en speelt vrijwel alle uit- en thuiswedstrijden mee. In de keuken in soepen, stoofschotels, buitenlandse specialiteiten, op hamburgers en in brochettes op de barbecue. Om er maar een paar te noemen. Er zijn ook zoete witte uien, pittige rode of Italiaanse uien, kleine zilveruitjes voor de inmaak, lente-uitjes, bosuitjes en sjalotten. Je zou ze allemaal eens moeten proberen! Snij het kontje met de wortelrestanten aan de onderkant er altijd af. Verwijder de buitenste schil en snijd de ui in ringen of snippers, al naar gelang het recept dat je gekozen hebt. Maar doe dit pas vlak voordat je hem gaat gebruiken. Het vocht uit de ui kan na het snijden snel bitter gaan smaken. Zoals je vast wel eens hebt ervaren, gaan bij het pellen of snijden van uien je ogen tranen. Je voorkomt dit door de uien eerst een paar uur in de koelkast of een paar minuten in de diepvries te leggen. Een andere mogelijkheid is om uien onder water te snijden of te schillen. + lees meer

Omelet op zn West-Vlaams

250 gr aardappelen 50 gr boter 2 uien 300 gr vers spek 4 eieren 4 eetlepels melk Peper Zout Nootmuskaat 50 gr peterselie Schil, was en kook de aardappelen, laat ze koud worden en snijd ze in schijfjes van 1 cm Smelt de boter, leg de aardappelschijfj... bekijk recept »

Aardappelsoep

1 1/2 liter bouillon 1 1/2 kg aardappelen 4 grote uien 3 stoofpreien 50 gr vetstof 50 gr peterselie Peper Zout Nootmuskaat Tijm Laurier Een snuifje gemalen kruidnagel Reinig de uien, was ze en snijd ze in stukken Verhit de vetstof en fruit hierin de... bekijk recept »

Hartige Rodenbach-uiensoep

8 middelgrote uien 2 teentjes look 50 gr boter 1/2 liter vleesbouillon (blokje of vleesextract) 1 eetlepel bloem Peper Zout 2 flesjes Rodenbach (33 cl) Doe de boter in een kookpot en laat hem lichtjes bruinen Voeg de grofgesneden uien en look toe en... bekijk recept »

Jonge erwtensoep

2 uien 50 gr vetstof 1 1/2 liter bouillon Peper Zout Tijm Laurier 8 kleine aardappelen 1 prei 250 gr gepeulde jonge erwten 50 gr peterselie 50 gr postelein Reinig de uien, was ze en snijd ze in stukken Verhit de vetstof en fruit de uien hierin Giet ... bekijk recept »

Rode koolsoep

2 grote uien 30 gr vetstof 1/2 kleine rode kool 1/2 kg aardappelen Peper Zout 1 mespuntje gedroogde kummel 2 liter water 2 appelen 1 eetlepel azijn Pel, was en snijd de uien in stukken Verhit de vetstof en fruit daarin de uien Reinig de rode kool, w... bekijk recept »

Hutspot met klapstuk

800 gr klapstuk* 1 liter groentebouillon 1/2 theelepel zout 1 kg aardappelen 8 witte uien 8 winterwortelen 1/4 theelepel peper 4 theelepels mosterd Kook het klapstuk in minstens 1 1/2 uur in een krachtige groentebouillon gaar (voeg zo nodig zout toe... bekijk recept »

Sipelpomp (Friese uienstamppot)

1 kg kruimige aardappelen Zout 900 gr gesneden uien 200 gr belegen nagelkaas 2 eetlepels azijn 25 gr boter 100 gr hamreepjes Peper Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in kleine blokjes Kook de aardappelen en de uien in ± 15 minuten in ee... bekijk recept »

Spinaziepannekoeken met Quorngehakt

12 eetlepels bloem 4 eieren 1/2 liter magere melk 250 gr Quorngehakt 4 uien 4 knoflookteentjes 600 gr spinazie Peper Zout Meng de bloem met de eieren en de melk, kruid met peper en zout en laat enkele minuten zwellen Hak de gepelde uien en de gepeld... bekijk recept »

Tortillias met chilibonen (ah-receptenkaart)

1 grote vleestomaat 2 uien 1 eetlepel zonnebloemolie 2 blikken AH Chilibonen (a 400 g) 1/2 pot hot salsasaus (a 260 g) 1 pak flour tortilla`s (320 g, Casa Fiesta) 1 zakje sla-melange (100 g, AH) 2 zakjes gemalen belegen kaas(a 150 g, AH) Tomaat wass... bekijk recept »

Roergebakken andijvie (ah receptenkaart week42/43)

250 g eiermie 2 pakjes Quorn stukjes (a 175 g) 4 eetlepels ketjap manis 2 uien 3 eetlepels sesamolie (fles a 250 ml, AH) 1 eetlepel sesamzaad 1 zak AH Panklare Andijvie (400 g) Zout Peper Mie bereiden volgens gebruiksaanwijzing Quorn vermengen met 3... bekijk recept »

Pagina 78 van 100