Recepten met uien

1000 recepten met uien

Uien

Uien De ui behoort net als prei, knoflook en bieslook tot het geslacht Allium, ofwel de uienfamilie. Sla een willekeurig kookboek op een willekeurige pagina open of zet zomaar een kookprogramma op TV aan en kijk hoe vaak dat begint met: pel en snipper een ui. Want als er één groente zich thuis voelt in uiteenlopende gerechten, dan is dat wel de ui. Hij wordt gebruikt als smaakgevend ingrediënt maar doet het zelfstandig ook uitstekend in bijvoorbeeld uiensoep en hachee. De ui staat meestal in de basis en speelt vrijwel alle uit- en thuiswedstrijden mee. In de keuken in soepen, stoofschotels, buitenlandse specialiteiten, op hamburgers en in brochettes op de barbecue. Om er maar een paar te noemen. Er zijn ook zoete witte uien, pittige rode of Italiaanse uien, kleine zilveruitjes voor de inmaak, lente-uitjes, bosuitjes en sjalotten. Je zou ze allemaal eens moeten proberen! Snij het kontje met de wortelrestanten aan de onderkant er altijd af. Verwijder de buitenste schil en snijd de ui in ringen of snippers, al naar gelang het recept dat je gekozen hebt. Maar doe dit pas vlak voordat je hem gaat gebruiken. Het vocht uit de ui kan na het snijden snel bitter gaan smaken. Zoals je vast wel eens hebt ervaren, gaan bij het pellen of snijden van uien je ogen tranen. Je voorkomt dit door de uien eerst een paar uur in de koelkast of een paar minuten in de diepvries te leggen. Een andere mogelijkheid is om uien onder water te snijden of te schillen. + lees meer

Mexicaanse bonenschotel

1 blik bruine bonen 1 blik kidneybonen 1 blik kapucijners 1 rode paprika 2 middelgrote uien potje crème fraîche 1 blikje maïs 200 gram geraspte kaas zak tortillachips (cheesse) 5 eetlepels tomatenketchup 1 zakje tacokruidenmix boter 1 mespunt sambalS... bekijk recept »

Ovenschotel van tomaat, courgette en aubergine

3 uien 2 courgettes 2 aubergines 6 vleestomaten Zout Peper Tijm Rozemarijn Olie ½ liter kippenbouillonSnijdt de uien in kleine schijfjes en bak deze met zout en peper, tijm en rozemarijn zacht in boter en olie in de koekenpan. Doe dit over in een ove... bekijk recept »

Afrikaans Lam (Agneau des Afrikander)

4 dikke schijven lamsbout 1 teentje knoflook 5 grote tomaten 1/2 dl wijnazijn 1 tl suiker Cayennepeper 1 el worcestersaus Zout Zwarte peper 1 tl mosterdzaad 2 wortels 2 grote uien 2 stengels bleekselderij 50 gram boter Olie 1 dl slagroom Ontvel de t... bekijk recept »

Sambal bawang II

20 rode uien 2 teentjes knoflook 10 gekookte, gehalveerde Spaanse pepers 1 el goela djawa 2 el asemwater (klapper)olie Zout Stamp de pepers met de goela djawa fijn Bak de gehakte uien en de knoflook en voeg de pepers en het asemwater hieraan toe Laa... bekijk recept »

Sambal katjang pandjang

200 gr katjang pandjang 2 teentjes knoflook 2 rode uien 1 lombok 3/4 tl laos 1 tl trassie 2 el dikke santen Zout Olie Wrijf de uien en kruiden fijn en bak ze Kook de katjang pandjang bijna gaar, snijd ze eventueel wat fijner en voeg ze toe aan het u... bekijk recept »

Sambal loeat

10 gesnipperde lomboks 3 el gesnipperde uien 1 tl trassie 1/2 tl ketoembar 1 tl witte suiker 1 tl tomatenpuree Sap van halve citroen Zout 1 el fijngehakte bieslook Wrijf de lombok, uien, trassie, zout, ketoembar en suiker tezamen fijn en voeg daar d... bekijk recept »

Sambal seradoe

10 gesnipperde lomboks 200 gr gesnipperde uien 2 tl trassie 1 el olie Wrijf de lombok, uien en zout tezamen fijn Fruit ze in olie, maak trassiewater door trassie fijn te wrijven in 4 eetlepels warm water Laat de sambal stoven tot de uien gaar zijn e... bekijk recept »

Sate makasar

2 kg mals rundvlees van de haas of mals lamsvlees 150 gr uien 20 gr knoflook 2 serehstengels 3 el korianderpoeder (ketumbar) 1 tl komijnpoeder (jintan) 3 tl kunir/curcumapoeder 1 tl suiker 3 el olie Sat‚-stokjes Was het vlees en snijd het in k... bekijk recept »

Haring a la Boulangere

8 haringen 1 kg aardappelen 3 grote uien 1.5 glas droge witte wijn 4 dl olie 2 teentjes knoflook 3 takjes peterselie 2 takjes tijm Zout Peper Haringen wassen en droog deppen De aardappelen en uien in stukjes snijden en de peterselie fijnhakken De ol... bekijk recept »

Ceviche (pikante rauwe vis in t zuur op zn Peruaans)

6 tongfilets, in dunne repen gesneden 1 kop droge witte wijn 1 kop citroensap van scherpe citroenen 3 uien, in dunne plakjes gesneden 2 theelepels zout 1 kop water 1/2 kop azijn 2 kleingehakte Spaanse pepers (met het zaad erbij als u het heet wilt ma... bekijk recept »

Pagina 77 van 100