Recepten met uien

1000 recepten met uien

Uien

Uien De ui behoort net als prei, knoflook en bieslook tot het geslacht Allium, ofwel de uienfamilie. Sla een willekeurig kookboek op een willekeurige pagina open of zet zomaar een kookprogramma op TV aan en kijk hoe vaak dat begint met: pel en snipper een ui. Want als er één groente zich thuis voelt in uiteenlopende gerechten, dan is dat wel de ui. Hij wordt gebruikt als smaakgevend ingrediënt maar doet het zelfstandig ook uitstekend in bijvoorbeeld uiensoep en hachee. De ui staat meestal in de basis en speelt vrijwel alle uit- en thuiswedstrijden mee. In de keuken in soepen, stoofschotels, buitenlandse specialiteiten, op hamburgers en in brochettes op de barbecue. Om er maar een paar te noemen. Er zijn ook zoete witte uien, pittige rode of Italiaanse uien, kleine zilveruitjes voor de inmaak, lente-uitjes, bosuitjes en sjalotten. Je zou ze allemaal eens moeten proberen! Snij het kontje met de wortelrestanten aan de onderkant er altijd af. Verwijder de buitenste schil en snijd de ui in ringen of snippers, al naar gelang het recept dat je gekozen hebt. Maar doe dit pas vlak voordat je hem gaat gebruiken. Het vocht uit de ui kan na het snijden snel bitter gaan smaken. Zoals je vast wel eens hebt ervaren, gaan bij het pellen of snijden van uien je ogen tranen. Je voorkomt dit door de uien eerst een paar uur in de koelkast of een paar minuten in de diepvries te leggen. Een andere mogelijkheid is om uien onder water te snijden of te schillen. + lees meer

Lasagne van klapstuk met hutspot

Voor 4 personen: 500 g klapstuk (runds) 1 kruidenbuiltje 350 g wortels (in reepjes gesneden) 750 g puree 1 eetlepel paneermeel 30 g boter 350 g ui (in halve ringen gesneden)Breng 2 liter water aan de kook. Voeg het vlees toe en wacht tot het w... bekijk recept »

Gebraden schelvis a la pagotière

Voor 4 personen: 800 g schelvis 2 uien of 4 sjalotten 250 g worteltjes 250 g champignons 1 citroen gehakte peterselie peper, zout nootje vetstofMaak de groenten schoon, spoel en snijd ze. Stoof de uien enkele minuten. Vet een vuurvaste schotel in. Le... bekijk recept »

Witloofsoep met mosseltjes en Gandaham

2,5 kg mosselen 3 uien 2,5 witte selderstengels tijm en laurier witte wijn 1 1/2 liter gevogelteconsomm? 2 uien 2 takken witte selder 1 grote prei (of 2 kleine) 8 stronken witloof 8 gamba's 4 sneden GandahamBereiding: De mosselen grondig ... bekijk recept »

Kotelet met uisaus

voor 4 personen: twee grote uien, een eetlepel bloem, 20 cl kippenbouillon, 20 cl droge witte wijn, 16 augurkjes in €˜t zuur, een eetlepel gehakte peterselie, vier dik gesneden varkenskoteletten, zwarte peper, zout, een klontje boter en een scheutje ... bekijk recept »

Konijn met mosterd op grootmoeders wijze

Voor 4 personen: 1 versneden konijn 3 takjes rozemarijn 1 laurierblad 2 glazen witte wijn 2 uien 2 sjalotten 1 eetlepel olijfolie 4 eetlepels mosterd 2 eetlepels room zout peperLeg de stukken konijn in een diepe schotel. Maak de rozemarijn en de laur... bekijk recept »

Zoetzuur konijn met Chimay

Voor 4 personen: 1 kruidentuiltje zout 4 el olie 1 konijn 800 gr uien peper 3 appels 2 el bruine suiker 150 gr gerookte spekjes 60 cl ChimayWas de appelen, snij ze in vier en verwijder het klokhuis. Versnipper de uien. Snij het konijn in stukken. Bak... bekijk recept »

Hongaars stoofpotje met kalfsvlees

voor 2 - 3 personen: 225 - 275 gram kalfslappen 4 eetl. (olijf)olie 2 uien, gesnipperd 1 teentje knoflook, ragfijn gehakt 2 (afgestreken) theel. geurige paprikapoeder (Edelsusz) 1 (afgestreken) theel. pittige paprikapoeder (Rosen-paprika) 2 - 3 grote... bekijk recept »

Stoofvlees met trappist en rozijntjes

Voor 4 personen: 1 kg runderstoofvlees 2 grote uien 4 eetl. boter 3 eetl. bloem 100 g lichte rozijntjes 1 eetl. donkerbruine suiker 33 cl trappist (bij voorkeur donkere, bv. Westmalle of Chimay) 1 à 2 eetl. azijn - kruiden: 3 kruidnagels 2 laurierbla... bekijk recept »

Babi Pangang met Bami

Voor 4 personen: 400 gr mager varkensvlees 2 uien 4 eetl. Ketjap 2 teentjes knoflook 1 theel. Sambal klein blikje tomaten puree 3 eetl. Bruine basterdsuiker 1 eetl. Stroop 1/2 bouillonblokje 1/2 potje atjarVlees ½ uur braden en dan in reepjes snijden... bekijk recept »

Babi Roedjak

400g varkenspoulet 6 eetlepels olie 2 uien 2 teentjes knoflook 1 stukje trassi zo groot als een bruine boon 0,5 theelepel ketoembar 4 kerimirienoten (toko) 1 theelepel laos 1 theelepel sambal manis 0,5 theelepel serehpoeder 0,5 theelepel djinten 2 bl... bekijk recept »

Pagina 88 van 100