Recepten met uien

1000 recepten met uien

Uien

Uien De ui behoort net als prei, knoflook en bieslook tot het geslacht Allium, ofwel de uienfamilie. Sla een willekeurig kookboek op een willekeurige pagina open of zet zomaar een kookprogramma op TV aan en kijk hoe vaak dat begint met: pel en snipper een ui. Want als er één groente zich thuis voelt in uiteenlopende gerechten, dan is dat wel de ui. Hij wordt gebruikt als smaakgevend ingrediënt maar doet het zelfstandig ook uitstekend in bijvoorbeeld uiensoep en hachee. De ui staat meestal in de basis en speelt vrijwel alle uit- en thuiswedstrijden mee. In de keuken in soepen, stoofschotels, buitenlandse specialiteiten, op hamburgers en in brochettes op de barbecue. Om er maar een paar te noemen. Er zijn ook zoete witte uien, pittige rode of Italiaanse uien, kleine zilveruitjes voor de inmaak, lente-uitjes, bosuitjes en sjalotten. Je zou ze allemaal eens moeten proberen! Snij het kontje met de wortelrestanten aan de onderkant er altijd af. Verwijder de buitenste schil en snijd de ui in ringen of snippers, al naar gelang het recept dat je gekozen hebt. Maar doe dit pas vlak voordat je hem gaat gebruiken. Het vocht uit de ui kan na het snijden snel bitter gaan smaken. Zoals je vast wel eens hebt ervaren, gaan bij het pellen of snijden van uien je ogen tranen. Je voorkomt dit door de uien eerst een paar uur in de koelkast of een paar minuten in de diepvries te leggen. Een andere mogelijkheid is om uien onder water te snijden of te schillen. + lees meer

Garnalen-uiensoep

100 gram Hollandse garnalen 2 grote uien 1 teentje knoflook 2 eetlepels olijfolie 1 liter melk 25 gram boter 25 gram bloem 1 eetlepel tomatenpuree 2 visbouillontabeltten peper nootmuskaat 2 eetlepels fijngeknipte bieslook Snipper de uien. Pel het tee... bekijk recept »

Portugese Lamsragout

2 kg lamsvlees - 1 dl olijfolie - 5 teentjes knoflook - versgemalen zwarte peper en zout - 3 uien - 1 el paprikapoeder - 2 laurierbladeren - 1 el witte wijnazijn - 1/4 liter droge witte wijn - 1/2 liter vleesbouillon - 8 dunne sneden licht zuurdesemb... bekijk recept »

Perzikenprutje

200 gr. varkenslappensojasausknoflook1/2 l. blik perziken op eigen sap1 grote of 2 kleine uientomatenpuree(scheutje rode wijn)boter Hulpmiddelen Niets bijzonders. Hulpmiddelen - Niets bijzonders. Voorbereiding Snijdt het vlees in stukjes en marineer... bekijk recept »

Latkes

6 aardappelen 2 uien 2 eieren 3 tot 4 el bloem slaolie of "pam" 1 tlzout en 1/4tl witte peper(of naar smaak) evt verse kruiden als variatieb.v. peterselie of bieslook of knoflook uitgeperst Hulpmiddelen Koekepanpannekoeksmeshouten lepelrasp2 beslagk... bekijk recept »

Henrike's Gewokte Knoflookgamba's

24 gamba's (rauw) 4 teentjes knoflook 2 kleine uien 1 theelepel olijfolie 4 eetlepels medium sherry 1 vers rood pepertje 2 eetlepels fijngehakte peterselie (of uit de diepvries van Daregal) Hulpmiddelen Wokspatelschilmesjesnijplankkeukenpapier Hulp... bekijk recept »

Spaanse Gebakken Gamba's

24 gamba's4 teentjes knoflook2 kl. uien4 el olijfolie4 el medium sherry1 el citroensapzoutpeper2 el fijngehakte peterselie Hulpmiddelen Mes Hulpmiddelen - Mes Voorbereiding Pel de gamba's maar laat de kop en staart zitten. Pel de knoflook en snijd z... bekijk recept »

Penssoep

300 g rauwe pens750 g bouillon van pens2 uien50 g reuzel75 g bloem15 g paprikapoederkummelpepermajoraan1 teentje knoflookzoutsoepkruiden Voorbereiding De pens grondig wassen en in kleine stukjes snijden.Uien pellen en snipperen. Bereidingswijze Koud ... bekijk recept »

Polenta Met Chineese Kool

1 ltr groentebouillon(vegetarische blokjes te koop bij de natuurwinkel en de meeste supermarkten) 250 gr havermout zout peper 1 smal deel Chineese kool 1 gehakte ui 10 gr boter 2 eetl gehakte tuinkruiden naar keuze Hulpmiddelen Stoompankoekepan. Hul... bekijk recept »

Slakken In Rode Wijnsaus

4 dozijn slakken (vers of uit blik)2 soeplepels reuzel ( of andere vetstof)4 twijgjes bieslook2 uien4 teentjes lookeen groot kruidentuiltje2 soeplepels bloem200 gram spekzout peper1 kruidnagel1 fles goede rode wijn Voorbereiding Bieslookuien en look ... bekijk recept »

Gevulde Tomaten Op

1 soeplepel peterselie 1 snuifje griessuiker 1/2 koffielepel gemalen kaneel 40 g rozijnen 4 soeplepels extra reine olijfolie 4 grote vleestomaten 2 grote uien 1 koffielepel gedroogde marjolein 150 g langkorrelrijst Snij de hoedjes van elke tomaat. H... bekijk recept »

Pagina 93 van 100