Recepten met winterpeen

704 recepten met winterpeen

Winterpeen

Winterpeen De winterpeen is een grote, vlezige wortel met een feloranje kleur. De kern is iets lichter van tint. Winterwortels kun je een paar weken bewaren en zijn daarom altijd handig om in huis te hebben. Naar men aanneemt werden de eerste wortels geteeld in Nederland en België in de 15e eeuw. Na diverse kruisingen ging de wortel twee eeuwen later op reis door Europa. In Nederland worden de bospeen en winterpeen geteeld op ruim 7.000 hectare zeer vruchtbare grond en dat proef je. Rauw en goed gewassen is peen een lekker gezond en knapperig tussendoortje, maar je kunt er ook van alles mee koken, bakken, roerbakken en stoven. Was de winterpeen, snij het 'kontje' eraf en schil de peen met een mes of een dunschiller. De kooktijd voor een hele peen is 20-25 minuten, voor plakken peen ca. 7 minuten. + lees meer

Steamed buns met char siu varkensvlees

2 tenen knoflook 4 cm verse gember 4 el char siu saus (potje 225 g, Lee kum kee) 300 g speklapjes ½ winterpeen ½ komkommer 4 el sesamolie 1 el vissaus 2 el limoensap 250 g zelfrijzend bakmeel 1 tl zout 1 tl bakpoe... bekijk recept »

Romige wortelsoep

1 ui 1 cm verse gember 2 el zonnebloemolie 1 kg winterpeen 1 teen knoflook 1 groentebouillontablet 700 ml kraanwater 200 ml kokosmelk 1 sinaasappel1. Snipper de ui en schil en rasp de gember. Verhit de olie in een grote soeppan. Fruit... bekijk recept »

Erwtensoep met chorizo en kikkererwten

½ pak spliterwten ((a 500 g), afgespoeld) 4 runderbouillontabletten 200 g winterpeen (in plakjes) 1 ui (gesnipperd) 2 tenen knoflook (fijngesneden) 2 laurierblaadjes 1 chorizoworst ((250 g), in schuine plakje... bekijk recept »

Kruidige runderrib met herfstbok

50 g roomboter 500 g runderriblappen 1 snufje zout 1 snufje peper 2 rode uien 150 g winterpeen 10 g bloem 1 tl gemalen komijn 1 kruidnagel 300 ml Bockbier 1 vleesbouillontablet 400 ml water 2 sneetjes tarwebrood 2 tl gladde mosterd 1 kg... bekijk recept »

Italiaanse bonensoep (ribollita)

1 stronk bleekselderij 4 el olijfolie 1 winterpeen ((250 g), in plakjes) 2 tenen knoflook (geperst) 1 blik tomatenblokjes (400 g) 2 kippenbouillontabletten 1 pot witte bonen ((330 g), uitgelekt) 1 stokbrood1. Snijd d... bekijk recept »

Klassieke snert Klassieke snert

1 l groentebouillon 1 winterpeen geschild en in dunne plakjes 1 ui gesnipperd 500 g spekblokjes 500 g spliterwten 250 g knolselderij in kleine blokjes 20 g selderij gehakt 1 gelderse rookworst in plakkenBreng de bouillon in een ruime pan aan de kook.... bekijk recept »

Winterratatouille met makreel

100 g gerookte makreelfilet (schaal 215 g) 1 kg vastkokende aardappelen 2 rode uien 300 g winterpeen 500 g pastinaak 3 el olijfolie 60 g walnoten 2 tl gedroogde tijm 1 snufje peper1. Kook de aardappelpartjes 10 min. in een bodem water. Maak d... bekijk recept »

Lasagne van Jamie Oliver

2 plakken mager gerookt ontbijtspek 2 uien 2 tenen knoflook 2 winterpeen 2 stengels bleekselderij 3 el olijfolie 2 tl gedroogde oregano 500 g half-om-halfgehakt 800 g tomatenblokjes (blik à 400 g) 350 ml kraanwater 15 g basil... bekijk recept »

Herfst stoofpotje

450 g boerenkool (diepvries) 300 g Provençaals gekruide runderreepjes 250 g speklapjes a la minute 2 el zonnebloemolie 700 g aardappelschijfjes (duopak) 1 dl rode wijn 400 ml kraanwater 1 vleesbouillontablet 500 g winterpeen... bekijk recept »

Geroosterde peen met citroen

1 citroen (schoongeboend) 3 el olijfolie 2 tl gemalen komijn (djinten) 600 g winterpeen (in dunne plakjes) 2 uien (in dunne ringen) 3 tenen knoflook (gekneusd)1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Rasp de gele schil va... bekijk recept »

Pagina 36 van 71