Recepten met witlof

1000 recepten met witlof

Witlof

Witlof Witlof is de familie van andijvie. Dit is een bladgroente die men in het donker teelt. De afgesneden (afgebroken) krop kan je zowel rauw als gekookt eten. Witlof wordt ook wel Brussels lof genoemd. Aan de teelt van witlof besteden onze tuinders veel aandacht. Ze zijn twee jaar bezig om je een puike, voedzame groente te leveren die je op meerdere wijzen kunt bereiden. In het eerste jaar teelt men de witlofwortelen die zodra ze volgroeid zijn worden geoogst. Vervolgens zet men de wortelen op en bedekt ze met een laag speciale aarde. In het tweede jaar kan men dan de witlofstronkjes oogsten. Vroeger was witlof erg bitter. De soorten van nu zijn milder. Probeer ook eens de roodlof en de radicchio, die paarsgekrulde struikjes heb je vast wel eens gezien. Verwijder de buitenste blaadjes, snij een schijfje van de onderkant af, snij de kegelvormige ’pit’ weg en was de lof in ruim water. Snij de lof eventueel in stukjes. De gemiddelde kooktijd is 12 minuten. + lees meer

Romige witlofschotel uit de oven

6 struiken witlof 150 g schouderham 245 g Boursin Cuisine knoflook & fijne kruiden (bekertje) 3 el melk 2 tomaten 100 g gemalen belegen kaas 800 g aardappelen1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de onderkant van de stronken witlo... bekijk recept »

Sliptong met jus van witlof, ham en kaas

4 el parmezaanse kaas ½ el bloem 4 sliptongen zout en versgemalen peper 1½ dl Italiaanse olijfolie (extra vierge) 3 struikjes witlof 25 g ham 25 g jongbelegen kaas ½ visbouillontablet nootmuskaat 1 takje basili... bekijk recept »

Farfalle met kip en champignons

400 g farfalle 2 stronken witlof 2 kipfilet 50 g vloeibare margarine 400 g champignon roerbakmix 300 ml melk 200 ml roomkaas naturel 1 el bloem1. Kook de farfalle volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd de onderkant van de stron... bekijk recept »

Witlof met roomsaus en gegrilde zalm

1 kilo aardappels ½ zakje verse bieslook (a 25 g) 8 struikjes witlof 1 pakje roomsaus (voor groente en pasta (44 g)) 2 zalmmoten (a 250 g) 8 plakjes rauwe ham1. Aardappels schillen, wassen, in stukjes snijden en in 20 mi... bekijk recept »

Gegrilde groenten met walnoten

1 kleine pompoen 1 ui (in parten) 4 struiken witlof (gehalveerd) 50 g walnoten (grof gehakt) 4 el olijfolie 1 tl karwijzaad chilipeper (molen, 26 g)1. Verwarm de oven voor op 190 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.... bekijk recept »

Rosbiefsalade met witlof

300 g sjalotten 6 takjes tijm 1 el (olijf)olie 50 g gorgonzola dolce 125 g crème fraîche 3 el melk 300 g witlof 150 g rauwkost bieten julienne 200 g rosbief (AH Greenfields)1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de sjalotten in... bekijk recept »

Witlofsalade met warme geitenkaas

1 zak kruimige kookaardappelen ( (450 g)) 7 eetlepels olijfolie 2 krentenbollen 2 pakjes geitenkaas (honing (a ca. 160 g)) 500 g witlof 2 appels 2 eetlepels balsamicoazijn 1 zakje bosuitjes ((3 stuks), in schuine ringen)1... bekijk recept »

Pannetje van sint-jakobsvruchten met lime pepper, gebakken babywitlofjes en snijbonen met wasabi en sesam

6 grote sint-jakobsvruchten, ontdarmd en gekuist een beetje olijfolie 50 g droge witte wijn 75 g visfond Delhaize 1 takje dragon 5 jeneverbessen 15 g gin 60 g boter een beetje thaï wok oil Delhaize 45 g julienne van snijbonen (voor groentemengeling) ... bekijk recept »

Blauwe druiven roerbakschotel

500 g vastkokende aardappels 65 g pompoenpitten 3 takjes salie 1 klontje boter zonnebloemolie 6 stronkjes witlof 200 g pitloze blauwe druiven 400 g biefstuk 50 g sherryazijn Schil en snijd de aardappels in gel... bekijk recept »

Gebakken witlof met champignons en dragon

550 g witlof 250 g kastanjechampignons ½ citroen 2 el walnootolie 2 tl gedroogde dragon1. Snijd de onderkant van het witlof en verwijder de harde kern met een scherp mesje. Haal de blaadjes los. 2. Snijd de champignons in vieren. Pers d... bekijk recept »

Pagina 2 van 100