Recepten met witlof

1000 recepten met witlof

Witlof

Witlof Witlof is de familie van andijvie. Dit is een bladgroente die men in het donker teelt. De afgesneden (afgebroken) krop kan je zowel rauw als gekookt eten. Witlof wordt ook wel Brussels lof genoemd. Aan de teelt van witlof besteden onze tuinders veel aandacht. Ze zijn twee jaar bezig om je een puike, voedzame groente te leveren die je op meerdere wijzen kunt bereiden. In het eerste jaar teelt men de witlofwortelen die zodra ze volgroeid zijn worden geoogst. Vervolgens zet men de wortelen op en bedekt ze met een laag speciale aarde. In het tweede jaar kan men dan de witlofstronkjes oogsten. Vroeger was witlof erg bitter. De soorten van nu zijn milder. Probeer ook eens de roodlof en de radicchio, die paarsgekrulde struikjes heb je vast wel eens gezien. Verwijder de buitenste blaadjes, snij een schijfje van de onderkant af, snij de kegelvormige ’pit’ weg en was de lof in ruim water. Snij de lof eventueel in stukjes. De gemiddelde kooktijd is 12 minuten. + lees meer

Wintermaaltijdsalade

1 Frans stokbrood (afbakbrood) 1 grote winterwortel 500 g witlof 2 appels (bijv. Elstar) 1 schaaltje kipfilet fumé (160 g) 100 g cashewnoten (zak a 200 g) 1 cup honing-mosterddressing (100 ml)1. Stokbrood volgens ... bekijk recept »

Romige kaasfondue met blauwaderkaas

400 ml droge witte wijn 100 g verse roomkaas 100 g blauwaderkaas 400 g geraspte jongbelegen Goudse kaas 1 el maïzena 1 snufje peper 1 stokbrood of ciabatta, sneetjes 1 geroosterd maïsbrood 1 broccoli, roosjes 200 g witlof, rauwe bl... bekijk recept »

Varkenshaas met witlofsalade en honingmosterddressing

4 el arachideolie 600 g aardappelballetjes 300 g varkenshaas 3 el honingmosterd (potje 235, Marne) 2 tl gedroogde dragon 4 el yoghurt 500 g witlof 15 g platte peterselie 150 g pitloze rode druiven1. Verhit 2 el olie in een koeken... bekijk recept »

Witlofschotel met kaassaus

1 zak A-partjes (Toscaans (aardappelen, 800 g)) 3 el olijfolie 750 g witlof ((ca. 4 stronkjes) in de lengte gehalveerd) 1 zakje kaassaus (46 g) 1 pak achterham (250 g)1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Schep de A-partjes i... bekijk recept »

Kippenpoten met witlofsalade

1 citroen 3 tl curry madras specerijenmelange 4 kippenpoten 600 g ovenfrites 600 g witlof 2 appels 1 banaan 1 el gembersiroop 2 el mayonaise1. Verwarm de oven voor op 220 °C. 2. Rasp de gele schil van de citroen en pers de vrucht uit... bekijk recept »

Aardappel-hamschotel met witlofsalade

340 g achterham 700 g aardappelschijfjes (duopak) 390 ml Aardappel Anders kruiden knoflook (pot) 1 ui 5 stronken witlof 3 sinaasappels 3 el olie 1 el azijn 1 tl mosterd1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de ham in reepj... bekijk recept »

Omeletmuffins met witlofsalade

250 g champignons 75 g Parmezaanse kaas 6 eieren 2 el kraanwater 1 el gedroogde tijm 1 rode ui 2 el rodewijnazijn 4 el zonnebloemolie 450 g witlof 20 g platte peterselie 40 g saladecroutons knoflook (zakje)1. Verwarm de oven ... bekijk recept »

Gegrilde witlof met kaaskrullen en olijven

2 sjalotten (in dunne ringen) 1 el balsamicoazijn 4 el olijfolie extra vierge 4 el taggia olijven (potje 180 g) 4 stronken witlof 125 g Parmezaanse kaas (stuk)1. Meng in een kom de sjalot en de azijn en laat 5 min. marineren.... bekijk recept »

Pasta met witlof en ontbijtspek

300 g farfalle (pasta, zak 500 g) 600 g witlof (in grove stukken) 2 uien (grof gesneden) 2 el olie 100 g ontbijtspek (plakjes, in vierkante stukjes) 1 schaal runderwokvlees (450 g) 125 ml kookroom (flesje 250... bekijk recept »

Italiaanse witlofschotel

300 g volkoren penne (biologisch) 500 g witlof 500 g tomatenblokjes (blik) 1½ el oregano 300 g gemalen belegen kaas 50 (biologisch) 3 sneetjes oud brood 1 teen knoflook 3 el olijfolie1. Verwarm de ovengrill voor of v... bekijk recept »

Pagina 5 van 100