Recepten met witlof

1000 recepten met witlof

Witlof

Witlof Witlof is de familie van andijvie. Dit is een bladgroente die men in het donker teelt. De afgesneden (afgebroken) krop kan je zowel rauw als gekookt eten. Witlof wordt ook wel Brussels lof genoemd. Aan de teelt van witlof besteden onze tuinders veel aandacht. Ze zijn twee jaar bezig om je een puike, voedzame groente te leveren die je op meerdere wijzen kunt bereiden. In het eerste jaar teelt men de witlofwortelen die zodra ze volgroeid zijn worden geoogst. Vervolgens zet men de wortelen op en bedekt ze met een laag speciale aarde. In het tweede jaar kan men dan de witlofstronkjes oogsten. Vroeger was witlof erg bitter. De soorten van nu zijn milder. Probeer ook eens de roodlof en de radicchio, die paarsgekrulde struikjes heb je vast wel eens gezien. Verwijder de buitenste blaadjes, snij een schijfje van de onderkant af, snij de kegelvormige ’pit’ weg en was de lof in ruim water. Snij de lof eventueel in stukjes. De gemiddelde kooktijd is 12 minuten. + lees meer

Schnitzel met zoete witlof

4 varkensschnitzels (a 100 g) 10 g varkensvleeskruiden 700 g witlof 50 g boter 3 appels (Elstar) 1 pakje aardappelpuree (a la minute, a 174 g) 3 el appelstroop1. Marineer de schnitzels met de kruiden. Snijd de witlof in ree... bekijk recept »

Huzarensalade met beenham

1 zak vastkokende aardappelen ((500 g), geschild en in kleine blokjes) ½ zak doperwtjes (a 200 g, koelvers) 2 el mayonaise 2 el yoghurt 1 zakje bosuitje ((a 3 stuks), in ringetjes) ½ citroen (schoongeboend) 2... bekijk recept »

Bordje van rauwe ham, vijgen en gesnipperd witlof

4 eetlepels arachideolie 50 g fijngehakte ongezouten pistachenoten 1 koffielepel geraspte schil van een onbehandelde citroen (bio) 2 eetlepels notenolie olie van eekhoorntjesbrood (om af te werken) 4 eetlepels oude wijnazijn 10 paarse vijgen 10 snede... bekijk recept »

Salade met gerookte forel en appel

25 g bieslook 2 citroenen 125 g crème fraîche 1 volzoete appel (bijv. Royal Gala) 1 friszure appel (bijv. Granny Smith) 1 stronk witlof 250 g gerookte forelfilet (pakje à 125 g)1. Snijd de bieslook fijn, pers de citroen uit... bekijk recept »

Witlofschotel met kaassaus

800 g kruimige aardappelen 150 g verse roomkaas met kruiden (pakje) 800 g witlof 2 g boter om in te vetten 200 g beenhamreepjes 100 g geraspte belegen kaas1. Schil de aardappelen en kook ze in 20 min. gaar, giet af en stamp ze fijn met... bekijk recept »

Zoutarm witlofslaatje met een zacht eitje en grijze garnalen

1 eetlepel zoutarme mosterd 200 g grijze garnalen1. Maak een vinaigrette met de zoutarme mosterd, olijfolie en azijn. 2. Snijd het witlof fijn en meng met de veldsla en de vinaigrette. Verdeel de sla over de borden. 3. Kook de eieren gedurende 4 min... bekijk recept »

Biefstuk met balsamico-uien en witlof

800 g aardappels 3 teentjes knoflook 3 takjes rozemarijn 4 stronken witlof 2  rode uien olijfolie om in te bakken 400 g biefstuk 1 klontje boter 100 ml balsamicoazijn 75 g rucola Bereiden:Verwarm de oven ... bekijk recept »

Knapperige witlofstamppot

1 kg kruimige aardappelen 1 snufje zout 150 ml volle melk 50 g vloeibare margarine 1 laurierblad 400 g witlof 50 g piccalilly 1 snufje gemalen nootmuskaat 1 pureestamper1. Kook de aardappelen in weinig water met zout in ca. 15 min. gaar. Verw... bekijk recept »

Witlofschotel met mangochutney

8 stronken witlof 166 g aardappelpuree voor ovenschotel (pak) 2 tl kerriepoeder 500 g half-om-halfgehakt (schaal) 170 g mangochutney (pot à 340 g) 100 g gemalen oude kaas 48 (zakje)1. Verwarm de oven voor op 200 °C. 2. S... bekijk recept »

Salade met gerookte zalm en sinaasappeldressing

½ sinaasappel 3 theelepels geraspte mierikswortel (potje) 3 eetlepels walnootolie zout en versgemalen zwarte peper 1 struikje witlof 1 zakje waterkers (75 g) 200 g gerookte zalmfilet1. Sinaasappel schoonboenen en schil dun ... bekijk recept »

Pagina 6 van 100