Recepten met witlof

1000 recepten met witlof

Witlof

Witlof Witlof is de familie van andijvie. Dit is een bladgroente die men in het donker teelt. De afgesneden (afgebroken) krop kan je zowel rauw als gekookt eten. Witlof wordt ook wel Brussels lof genoemd. Aan de teelt van witlof besteden onze tuinders veel aandacht. Ze zijn twee jaar bezig om je een puike, voedzame groente te leveren die je op meerdere wijzen kunt bereiden. In het eerste jaar teelt men de witlofwortelen die zodra ze volgroeid zijn worden geoogst. Vervolgens zet men de wortelen op en bedekt ze met een laag speciale aarde. In het tweede jaar kan men dan de witlofstronkjes oogsten. Vroeger was witlof erg bitter. De soorten van nu zijn milder. Probeer ook eens de roodlof en de radicchio, die paarsgekrulde struikjes heb je vast wel eens gezien. Verwijder de buitenste blaadjes, snij een schijfje van de onderkant af, snij de kegelvormige ’pit’ weg en was de lof in ruim water. Snij de lof eventueel in stukjes. De gemiddelde kooktijd is 12 minuten. + lees meer

Kleine flans van witlof met grijze garnalen

3 eieren 1 eetlepel gehakte bieslook 100 g gepelde grijze garnalen 20 cl lichte, verse room 0,5 eetlepel olie peper en zout 1 witlofstronk (125 g)1. Snipper het witlof heel fijn en bak het aan in de olie in een kleine pan. Zet een deksel op de pan en... bekijk recept »

Puree met witlof en kaas

1 kg aardappelen (kruimig) 1 el gedroogde tijm 6 stronken witlof 2 el olijfolie 1 bekertje zure room (125 g) ½ zakje gemalen oude kaas (48 (a 175 g))1. Schil de aardappelen, snijd ze in stukken. Kook ze met de tijm in 25... bekijk recept »

Witlofsoep

1 uitje 3 stronkjes witlof 30 gr boter 30 gr bloem 400 ml kippenbouillon 400 ml melk Peterselie, fijngehakt 4 eelt amandelen, gepeld 1 blaadje laurier Peper en zout 100 ml creme fraiche Eventueel suikerSnipper de ... bekijk recept »

Witlofsoep met geitenkaas, dille en geschaafde amandelen

2 el olijfolie 1 ui gesnipperd 2 stronkjes witlof in smalle reepjes gesneden 2 teentjes knoflook fijngeperst 2 groentebouillonblokjes 2 el geschaafde amandelen 100 g geitenkaas 2 el dille grofgehakt In diepe pan olie verhitten en ui 3 minuten zacht... bekijk recept »

Spicy kabeljauw met witlof en kerriesaus

1 zak witlof (750 g) 1 pak kabeljauwfilet (400 g, diepvries) 2 theelepels kerriepoeder 1½ theelepel sambal oelek 4 eetlepels zonnebloemolie 700 g krieltjes (klein (zak a 450 g)) 1 pakje mix voor (groentesaus milde... bekijk recept »

Witlof met ham, kaas en mosterdpuree

1 kg kruimige aardappelen (kruimig) 6 stronken witlof 2 el Zaanse mosterd 25 g boter 200 ml melk 12 plakken belegen kaas 12 plakken achterham1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Kook... bekijk recept »

Suprème van scharrelkip met gekarameliseerde witlof, krokante aardappel en truffelsaus

4 struikjes witlof zout 4 kastanjechampignons (bak ` 250 g) 1½ dl gevogeltefond (pot ` 380 ml) ½ dl slagroom 75 g koude roomboter 4 scharrelkipfilets (` ca. 100 g) 1 vastkokende aardappelen (ca. 200 g) 2 ... bekijk recept »

Met geitenkaas gegratineerde witlof

6 stronken witlof 2 g boter om in te vetten 100 g bacon 75 g Hollandse geitenkaas 1 el sesamzaad1. Verwarm de ovengrill voor. Snijd de onderkant van de stronken witlof en snijd het witlof doormidden. Verwijder de harde kern. Kook de witlof in... bekijk recept »

Rosbief-witlofsalade

100 g roquefort ((blauwaderkaas), verbrokkeld) 2 el mayonaise 2 stronken witlof 2 zakken rucola (sla, a 75 g) 1 bosje radijs 150 g rosbief (in plakken) 50 g walnoten (grof gehakt)1. Pureer met de staafmixer de helft va... bekijk recept »

Biefstuk met witlof en rucola

2 stronken witlof 600 g biefstukken (premium) 3 el olijfolie 40 g rucola 3 el olijfolie extra vierge1. Snijd de onderkant van de stronken witlof en snijd het witlof in 4 parten. 2. Bestrooi de biefstuk met peper en zout. Verhit de olie i... bekijk recept »

Pagina 8 van 100