Recepten met zuurkool

740 recepten met zuurkool

Zuurkool

Zuurkool De meeste groenten gaan vers van het land of de kas naar de winkel. Zuurkool niet. Die begint als witte kool. De buitenste bladeren en de harde kern worden verwijderd en de rest wordt in fijne reepjes gesneden. Deze worden licht gezouten en een tijdje opgeborgen. Vroeger in een grote Keulse pot in de kelder, nu in containers in de fabriek. Goed aandrukken, afdekken en dan drie tot acht weken geduld hebben. Dat is het geheim van deze heerlijke Hollandse winterkost. Licht verteerbaar, mildzuur van smaak en rijk aan vitaminen. In de achttiende eeuw zeilde de Britse zeevaarder en cartograaf James Cook niet uit zonder een paar vaten zuurkool aan boord: om scheurbuik wegens vitaminegebrek te voorkomen! Spoel de zuurkool niet af, want dan verdwijnen de vitamines in de gootsteen. Snij de zuurkool wat fijner als je die te grof vindt. Eventueel kun je de zuurkool met een vork losser maken. Je kunt zuurkool koken of stoven met een beetje water en naar wens met een klontje boter. + lees meer

Auberginetorentje met peterseliesaus

2 aubergines 1 takje rozemarijn 6 eetlepels olijfolie 1 theelepel tomatenpuree (blikje a 70 g) 1 teentje knoflook (fijngesnipperd) 1 kalfsschnitzel (in kleine blokjes) 4 eetlepels gekookte wijnzuurkool (zak a 500 g) ... bekijk recept »

Aardappelomelet met chorizo en paprika-zuurkool

1 kg kruimige aardappelen geschild 5 el olijfolie 2 uien gesnipperd 1 pak 3 stuks paprikamix 150 g chorizo in kleine blokjes 4 eieren losgeklopt 2 el honing 1 pak zuurkool panklaarSnijd de aardappelen in plakjes van 0.5 cm. Verhit de helft van de oli... bekijk recept »

Linzenschotel met zuurkool & ham

250 g donkergroene linzen 1 liter water 1 ui 2 el olijfolie 500 g gekookte wijnzuurkool 200 ml appelsap 2 tl vadouvan 2 zoete puntpaprika's 200 g gerookte boerenachterham1. Doe de linzen met het water in een steelpan. Breng aan de koo... bekijk recept »

Zuurkoolsalade met gegrild spek en mosterd-crème fraîche

500 g kruimige aardappels 500 g zuurkool 300 g speklappen olijfolie om in te bakken 1 tl kerriepoeder 4 kropjes little gem 1 bosje bladpeterselie 150 ml crème fraîche 2 el grove mosterd 1  focaccia olijf... bekijk recept »

Aardappel en zuurkool

800 g kruimige aardappelen 1 kg zuurkool (zak à 500 g) 250 g ananassen 175 g gemalen oude kaas 48 1 el kerriepoeder1. Verwarm de oven voor op 200 °C. 2. Schil de aardappelen en snijd ze in dunne plakjes. Spoel de zuurkool af en laat uitl... bekijk recept »

Knapperige zuurkooltaart met rookworst

1 pak filobladerdeeg (diepvries, 225 g) 1 pak zuurkool (500 g) 1 rode paprika 1 magere rookworst (250 g) 4 eetlepels olie 3 eieren 125 ml crème fraîche (light)1. Filodeeg in 2 uur ontdooien. Oven op 200 °C voorverwarme... bekijk recept »

Zuurkoolstamp met rookworstcroutons

1.2 kg kruimige aardappelen 100 ml kraanwater 500 g verse zuurkool 1 Veluwse fijne rookworst 1 el olijfolie 150 ml volle melk 50 g boter1. Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Kook ze in water met zout in 20 min. gaar. Ver... bekijk recept »

Broodje braadworst

4 meergranen pistolets 2 el olijfolie 4 braadworsten ½ zak zuurkool naturel (a 500 g) 8 plakken bacon Dijon mosterd (potje 215 g)1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Bak de pistolets af volgens de aanwijzingen op de verpakking.... bekijk recept »

Zuurkoolstamppot met pangasiusfilet

1 kg kruimige aardappelen (geschild) 500 g zuurkool (ongekookte) 2 el olijfolie 400 g pangasiusfilet (vis) 100 g katenspek ((zonder zwoerd), gesneden) 125 ml crème fraîche 1 tl droge tijm1. Kook de aardappelen in een bodemp... bekijk recept »

Zuurkoolstamppot met kabeljauwfilet

2 x 750 g iets kruimige aardappelen (geschild) 1 pak kabeljauwfilet (400 g, diepvries) 1 el mosterd 75 g geraspte jonge kaas (zakje 175 g) 1 tl gedroogde dille 1 voordeelschaal verse zuurkool (750 g) 150 ml halfvolle m... bekijk recept »

Pagina 11 van 74