Recepten met zuurkool

740 recepten met zuurkool

Zuurkool

Zuurkool De meeste groenten gaan vers van het land of de kas naar de winkel. Zuurkool niet. Die begint als witte kool. De buitenste bladeren en de harde kern worden verwijderd en de rest wordt in fijne reepjes gesneden. Deze worden licht gezouten en een tijdje opgeborgen. Vroeger in een grote Keulse pot in de kelder, nu in containers in de fabriek. Goed aandrukken, afdekken en dan drie tot acht weken geduld hebben. Dat is het geheim van deze heerlijke Hollandse winterkost. Licht verteerbaar, mildzuur van smaak en rijk aan vitaminen. In de achttiende eeuw zeilde de Britse zeevaarder en cartograaf James Cook niet uit zonder een paar vaten zuurkool aan boord: om scheurbuik wegens vitaminegebrek te voorkomen! Spoel de zuurkool niet af, want dan verdwijnen de vitamines in de gootsteen. Snij de zuurkool wat fijner als je die te grof vindt. Eventueel kun je de zuurkool met een vork losser maken. Je kunt zuurkool koken of stoven met een beetje water en naar wens met een klontje boter. + lees meer

Varkenskotelet met Rieslingsaus en flensjes uit de Elzas

50 g boter 4 dunne varkenskoteletten (ca. 100 g/stuk) 1 eetlepel extra fijne kappertjes 8 flensjes (ongesuikerd) 1 eetlepel ganzenvet 3 jeneverbessen 10 cl kalfsfond 2 mespunten komijnzaad 1 eetlepel mosterd versgemalen peper, zout 12 cl witte Riesli... bekijk recept »

Zuurkoolstamppot met appel

1 kg kruimige aardappelen 400 g handappels (bijv. jonagold) 500 g zuurkool 100 g bacon 1 el vloeibare margarine 100 ml melk 200 g crème fraîche light 1 snufje zout 1 snufje peper 1 extra magere rookworst (275 g) 1 keukenpapier ... bekijk recept »

Zuurkoolrolletjes met aardappelpuree

500 g kruimige aardappelen 2 uien 300 g cervelaatworst 500 g zuurkool 4 el olijfolie1. Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Snijd de ui in ringen. Kook de aardappelen in 15-20 minuten gaar. Verwarm de oven voor op 225 °C. Verspreid de... bekijk recept »

Casselerrib-zuurkoolrolletjes met mosterdsaus

1 el olie 1 rode paprika 1 groene paprika 1 el tijm 500 g zuurkool 125 ml crème fraîche 125 ml droge witte wijn 250 g gegrilde casselerrib 3 el vloeibare margarine 1,5 Franse mosterd 3 tl honing 1 dl water 1 snufje zout 1 el... bekijk recept »

Zuurkool met spiering en specerijen

2 Gelderse worsten 825 g gerookt hammetje 2 in fijne ringen gensneden uien 4 jeneverbessen 1 eetlepel korianderzaadjes 2 kruidnagels 2 blaadjes laurier 1 eetlepel olijfolie peper 1 kg rauwe zuurkool 850 g spieringkoteletten1. Ontzout het hammetje ged... bekijk recept »

Zuurkool met bier

50 cl pilsbier 4 braadworsten 12 sneetjes gerookt spek 600 g gerookte varkensschouder 3 gerookte worsten 10 jeneverbessen 25 cl kippenbouillon 6 knakworsten 3 teentjes knoflook 1 koffielepel korianderkorrels 6 kruidnagels 4 laurierbladen 2 kg rauwe z... bekijk recept »

Zuurkoolschotel met geitenkaas en appel

2 appels 50 g boter 520 g gekookte wijnzuurkool (zak) 50 g rozijnen 1 tl tijm (potje à 15 g) 600 g aardappelpuree (koelvers) 250 g geitenkaas, Bettine Blanc 581. Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de appels in kwarten. V... bekijk recept »

Zuurkool-rösti met zalm

1 pak zuurkool (500 g) 1 prei (in ringen) 1 blik roze zalm ((418 g), uitgelekt) 1 pakje room culinair (200 ml) 2 tl gedroogde dille 1 teen knoflook (fijngesneden) 1 zak aardappelrösties (600 g, diepvries)1. V... bekijk recept »

Zuurkoolsalade

250 g wijnzuurkool (zak à 250 g) 2 el olijfolie 2 tl karwijzaad 300 g gesneden spitskool (zak à 300 g) 75 g rucola 1 el extra vergine olijfolie1. Laat de zuurkool uitlekken in een vergiet. Druk er met een vork zo veel mogelijk voc... bekijk recept »

Zuurkoolschotel met rookworst

1 kg iets kruimige aardappelen 1 kg zuurkool (pak à 500 g) 140 g tomatenpuree (blik) 1 tl sambal 160 g katenspek (pak) 150 ml halfvolle melk 50 g boter 250 g Gelderse rookworsten (zak)1. Verwarm de oven voor op 180 °... bekijk recept »

Pagina 13 van 74