Recepten met zuurkool

740 recepten met zuurkool

Zuurkool

Zuurkool De meeste groenten gaan vers van het land of de kas naar de winkel. Zuurkool niet. Die begint als witte kool. De buitenste bladeren en de harde kern worden verwijderd en de rest wordt in fijne reepjes gesneden. Deze worden licht gezouten en een tijdje opgeborgen. Vroeger in een grote Keulse pot in de kelder, nu in containers in de fabriek. Goed aandrukken, afdekken en dan drie tot acht weken geduld hebben. Dat is het geheim van deze heerlijke Hollandse winterkost. Licht verteerbaar, mildzuur van smaak en rijk aan vitaminen. In de achttiende eeuw zeilde de Britse zeevaarder en cartograaf James Cook niet uit zonder een paar vaten zuurkool aan boord: om scheurbuik wegens vitaminegebrek te voorkomen! Spoel de zuurkool niet af, want dan verdwijnen de vitamines in de gootsteen. Snij de zuurkool wat fijner als je die te grof vindt. Eventueel kun je de zuurkool met een vork losser maken. Je kunt zuurkool koken of stoven met een beetje water en naar wens met een klontje boter. + lees meer

Zuurkoolschotel met banaan en kaas

1 prei (gewassen) 25 g boter 750 g wijnzuurkool 100 ml witte wijn (of water) 1 el maizena 250 ml zure room 200 g belegen kaas (in blokjes) 3 bananen (in plakjes) 50 g geraspte kaas1. Halveer de prei in de lengte en... bekijk recept »

Zuurkool met hamlappen en appelcompote

1200 g aardappelen (kruimig) 2 schalen hamlappen (a ca. 250 g) 3 el roomboter 1 zak zuurkool (500 g) 3 rode uien 1 pot appelcompote 2 tl paprikapoeder (strooibusje) 200 ml melk1. Schil en was aardappels en snijd in s... bekijk recept »

Zuurkoolstoof met lamsworstjes

800 g aardappelen (vastkokend, geschild) 40 g boter 12 lams (chipolataworstjes) 2 uien (in ringen) 3 takjes verse tijm 1 kaneelstokje (in stukken) 500 g zuurkool 250 ml droge witte wijn1. Snijd de aardappelen in stuk... bekijk recept »

Yellow fin sole met zuurkool

1½ kg aardappelen (iets kruimig, geschild) 75 ml melk 75 g boter 1 zak zuurkool (naturel (500 g)) 1 friszure appel ((bijv. elstar), geschild) 1 el grove mosterd 2 el crème fraîche (bekertje 125 ml) 8 plakken Zee... bekijk recept »

Mediterrane zuurkool

500 g zuurkool (bakje, vers) 1 zoete ui 1 teen knoflook 2 el olijfolie 200 ml kippenbouillon (van tablet) 8 zongedroogde tomaten in olie1. Knijp de zuurkool uit. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Verwarm de olijfolie in een... bekijk recept »

Choucroute d'alsace

250 g vetspekblokjes 6 uien 2 knoflook 8 kruidnagels 1 tl zwarte peperkorrels 1 tl jeneverbes 6 laurierblaadjes 2 zakken zuurkool (a 500 g, uitgelekt) 250 g hamlappen 200 g zuurkoolspek 1 fles witte wijn (Elzasser, bijv.... bekijk recept »

Fazant met zuurkool

500 g milde wijnzuurkool 100 g spekreepjes 2 laurierblaadjes 5 kruidnagels 150 g boter 200 ml witte wijn (bijv. riesling) 2 fazanten (ca. 750 g per stuk, van de meesterslager*) 1 ui (ongepeld) 380 ml wildfond 125 ml s... bekijk recept »

Romige zuurkoolstamppot met gerookte zalm

100 g streaky bacon 500 g verse zuurkool 3 uien 100 g roomboter 200 ml droge witte wijn 300 ml appelsap 1 laurierblad 800 g kruimige aardappelen 1 snufje zout 150 g bieslookroomkaas 250 g gerookte zalmfilet 1 snufje peper 2 el bieslook1. ... bekijk recept »

Zuurkoolstamppot met gevulde varkensfilet

1 kg aardappelen (kruimig) 500 g wijnzuurkool 4 varkensfiletlapjes 4 plakjes ham 100 g port salut 5 el boter (of margarine) 100 ml melk1. Schil de aardappels en snijd in kleine stukken. Laat samen met de zuurkool in ca. 20 min. ... bekijk recept »

Zuurkoolkoeken

500 gr zuurkoolstamppot 1 ei 50 gr bloem 1 appel 2 eetl walnoot in stukjes Klontje boter 8 gekruide worstjesMeng de zuurkoolstamppot met het ei en de bloem. Schil de appel en snijd in kleine stukjes en meng samen met de walnoot ... bekijk recept »

Pagina 4 van 74