Recepten met zuurkool

740 recepten met zuurkool

Zuurkool

Zuurkool De meeste groenten gaan vers van het land of de kas naar de winkel. Zuurkool niet. Die begint als witte kool. De buitenste bladeren en de harde kern worden verwijderd en de rest wordt in fijne reepjes gesneden. Deze worden licht gezouten en een tijdje opgeborgen. Vroeger in een grote Keulse pot in de kelder, nu in containers in de fabriek. Goed aandrukken, afdekken en dan drie tot acht weken geduld hebben. Dat is het geheim van deze heerlijke Hollandse winterkost. Licht verteerbaar, mildzuur van smaak en rijk aan vitaminen. In de achttiende eeuw zeilde de Britse zeevaarder en cartograaf James Cook niet uit zonder een paar vaten zuurkool aan boord: om scheurbuik wegens vitaminegebrek te voorkomen! Spoel de zuurkool niet af, want dan verdwijnen de vitamines in de gootsteen. Snij de zuurkool wat fijner als je die te grof vindt. Eventueel kun je de zuurkool met een vork losser maken. Je kunt zuurkool koken of stoven met een beetje water en naar wens met een klontje boter. + lees meer

Zuurkool-mangowrap

1 zakje kruidenzuurkool (520 g) 1 blik mangoschijven op siroop (439 g) zout en peper 1 runderrookworst (250 g) 1 bekertje crème fraîche (125 ml) 1 pak flour tortilla's (8 stuks 326 g)1. Zuurkool met 4 eetlepels mang... bekijk recept »

Reuben sandwich

2 tl karwijzaad 100 g milde wijnzuurkool 1 volkorenbrood (Liefde & Passie, ongesneden) 8 el Thousand Islands sladressing 200 g runderpastrami (vleeswaren) 100 g geraspte Zwitserse gruyere 45 4 el boter (op kamertemperatuur)... bekijk recept »

Tomatenbouillon met zuurkool en ham

1 zakje verse tijm (15 g) 2 sjalotjes 3 eetlepels olijfolie 250 g wijnzuurkool (ongekookte) ½ eetlepel suiker 4 tomaten 1 teentje knoflook 1½ dl medium dry sherry 1 pot vleesfond (380 ml) 100 g Coburger rauw... bekijk recept »

Hamrolletjes met zuurkool en kaas

800 g aardappels (panklaar) 150 g belegen Leidse kaas (stukje) 40 g boter 40 g bloem 400 ml melk 750 g zuurkool (uitgelekt) 12 plakken schouderham (ca. 250 g)1. Oven voorverwarmen op 225 °C. Aardappels in vieren snijde... bekijk recept »

Kaiserbrötchen met zuurkool en Frankfurters

1 ui 30 g boter 500 g wijnzuurkool (ongekookt) 100 ml kippenbouillon (van tablet) 1 tl karwijzaad 1 blik Frankfurters 4 kaiserbroodjes 2 el mosterd1. Snipper de ui. Verhit in de pan boter en fruit zachtjes de ui 2-3 min. Schep... bekijk recept »

Pittige zuurkool met boerenrookworst

1 kg kruimige aardappelen 1 boerenrookworst (250 g) 2 tenen knoflook 5 el olijfolie 400 g tomatenblokjes (blik) 500 g zuurkool naturel (zak) 1 tl gemalen cayennepeper1. Schil de aardappelen. Snijd in stukken en kook in 20 m... bekijk recept »

Zuurkoolstamppot met frankfurters

800 g aardappelen (iets kruimig) 1 knolselderij (geschild) 1 zak gekookte wijnzuurkool ((500 g), uitgelekt) 1 bekertje zure room (125 ml) 50 g boter 1 el karwijzaad 1 pakje Zeeuws spek (144 g) 1 blik Frankfurter... bekijk recept »

Zuurkool met appel

2 appels 500 g zuurkool 8 korrels peper 1 laurierblaadje 2 el vloeibare margarineAppels schillen en klokhuis verwijderen. 1 Appel in plakken snijden. Andere appel in grove stukken snijden.  Zuurkool met stukken appel, peperkorrels, laurierblaadje en ... bekijk recept »

Zuurkoolstamppotje

500 g kruimige aardappelen 2 el olijfolie extra vierge 125 ml crème fraîche 250 g gekookte wijnzuurkool (pak) 1 tl nootmuskaat1. Schil de aardappels en snijd in blokjes. Kook in ca. 15 min. gaar. Giet af, stamp fijn en roer met de olie e... bekijk recept »

Zuurkool-gehakttaart met appel

6 plakjes bladerdeeg 500 g zuurkool (zak) 500 ml appelsap 300 g rundergehakt 1 ui 1 el kerriepoeder 2 friszure appels 3 eieren 125 ml slagroom (beker)1. Verwarm de oven voor op 175 °C. Bekleed de quichevorm met het bladerdee... bekijk recept »

Pagina 6 van 74