Fase een: Kool heel fijn raspen of schaven en met zout bestrooien. Met je handen het zout inwrijven, je moet het tussen je vingers voelen ?kraken?. Na een korte tijd zie je dat kool er glazig gaat uitzien en wat vocht loslaat. Leg de gezouten kool in een vergiet van niet oxyderend materiaal op een kom, dek het af met b.v. goed passend plat bord met iets zwaar daarop. Enkele uren laten rusten. Fase twee: Gezouten kool in vergiet heel goed uitspoelen, karwijzaadjes flink kneuzen in een vijzel en door de kool mengen. Het bord weer daarop en goed laten uitlekken in een klein halfuurtje. Fase drie: Uitgelekte kool overdoen in een slakom, citroen uitpersen en sap vermengd met suiker door de koolsalade mengen, enkele slagen met de pepermolen overheen, met de olijfolie besprenkelen en alles goed vermengen, daarna weer enkele uren laten intrekken.Alles bij elkaar is het niet zo veel werk, maar voordat je een goed smakende salade hebt gaat er toch een dag overheen.