Snijd de aubergines in blokjes en bestrooi ze met zout, laat ze zo 10 minuten liggen. Verwarm de oven op 200 °C. Verhit 3 eetlepels olijfolie in een koekenpan en fruit de ui en knoflook zachtjes glazig. Dep de aubergine droog met keukenpapier en schep de blokjes door het ui mengsel. Bak de aubergine op een hoge stand in 2-4 minuten gaar en bruin. Schep de rozijnen en oregano erdoor en voeg zout en peper naar smaak toe. Wrijf de makreelfilets in met zout, peper en wat citroensap. Verdeel het auberginemengsel over de bodem van een ingevette ovenschaal en leg de makreelfilets erop. Meng de Griekse yoghurt met het ei, de rest van het citroensap en de laatste lepel olijfolie en schenk dit mengsel over de vis. Schuif de schotel in het midden van de oven en bak de makreel in 20-25 minuten goudbruin en gaar. Lekker met bulghur en tomatensalade. Bulghur is te koop bij goed gesorteerde supermarkten en Turkse winkels. Bak de korrels eerst zachtjes aan in olijfolie. Bak eventueel een gesnipperde ui en wat knoflook mee en voeg dan bouillon toe. Anderhalf keer zoveel bouillon als bulghur. Voeg zout naar smaak toe en stoof de bulghur in 15 minuten zachtjes gaar. Schep er vlak voor het serveren fijngehakte munt en dille door. Wijn Bij de volle smaak van makreel past een frisse en tegelijkertijd volle Pinotage Rosé uit Zuid-Afrika.
Ovenschotel van makreel en aubergine is een recept van Visrecepten