Snipper de ui. Fruit in 2 el. olijfolie in ca. 5 minuten op laag vuur de ui zacht. Voeg de uitgeperste knoflook, tomatenblokjes, basilicum, 75 ml. rode wijn en de suiker toe en laat alles in de pan (zonder deksel) inkoken tot al het vocht is verdampt. Roer regelmatig om. Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan goudbruin en hak ze fijn. Snijd de shiitake (zonder stelen) in reepjes, bak ze ca. 2 minuten in een beetje olijfolie op hoog vuur en schep ze door de tomatenmassa. Verwarm de oven voor op 200 graden. Smelt de boter. Leg een vel bakpapier op de bakplaat en leg er een vel fillodeeg op. Bestrijk met wat gesmolten boter en bestrooi met wat gehakte hazelnoten. Dek af met een tweede vel fillodeeg. Herhaal dit twee keer. Eindig met een vel fillodeeg en bestrijk deze met gesmolten boter. Verdeel de vulling over het deeg, maar laat rondom een rand van ca. 2 cm. vrij. Vouw aan weerszijden van de lange kant van het deeg de randen naar binnen en rol de strudel dan in de lengte voorzichtig op. Leg de strudel met de naad naar onderen op het bakpapier. Snijd het laatste vel fillodeeg in repen. Bestrijk de strudel en de repen met boter. Leg de slierten in kronkels op de strudel. Bak de strudel in het midden van de oven in ca. 25 minuten goudbruin. Maak intussen de saus. Snipper de sjalot fijn. Fruit in een steelpan in een halve el. olijfolie de sjalot 3 minuten. Voeg 500 ml. rode wijn en de port toe. Laat alles tot de helft inkoken en bindt de saus met de met water aangemaakte allesbinder. Breng de saus op smaak met de rode bessenjam, zout en pepeer en roer er eventueel een schepje creme fraiche door.
Notenstrudel Met Basilicum En Zoete Bessensaus is een recept van Smulweb.nl