Recepten met ijsbergsla

1000 recepten met ijsbergsla

IJsbergsla

IJsbergsla IJsbergsla is een dikke, lichtgroene krop met knapperige bladeren. De naam komt uit Amerika. Volgens de ene uitleg verwijst de naam naar de bladeren die zo knapperig zijn dat het lijkt of ze zijn bevroren. Minder romantisch is de uitleg dat deze sla met ijs werd bedekt voordat ze met de trein van de west- naar de oostkust werd vervoerd. Hoe het ook zij, ‘iceberg’-sla is knapperiger en frisser dan kropsla die hierdoor bijna van tafel is verdrongen. Er bestaat ook rode ijsbergsla. Sinds 1981 wordt ijsbergsla in Nederland geteeld. Hierbij worden de plantjes eerst in potten gezaaid en daarna overgeplant in de volle grond op ruime afstand van elkaar. Verwijder voor gebruik de lelijke bladeren en was de sla. Snij de krop daarna eerst in vieren en daarna in reepjes. Wil je snel de losse bladeren van de krop hebben, sla dan met de stronk op de rand van een werkblad bijvoorbeeld en draai de stonk eruit, nu komende bladeren makkelijk los. + lees meer

Gratin van rode uien en aardappel

2 el olijfolie 1 net rode uien ((500 g), in ringen) 2 stukjes Port Salut (50 (kaas 185 g), uit de koelkast) 800 g grote aardappelen ((zak 3 kg), geschild) 1/2 flesje kookroom (light (250 ml)) 2 el Provençaalse kruidenmix... bekijk recept »

IJsbergslarolletjes met paprika en serranoham borrelhapjes

1 krop ijsbergsla 4 gegrilde paprika's uit pot 100 g serranoham in dunne plakken 100 g zachte geitenkaasVerwijder 8 buitenste bladeren van de ijsbergsla. Leg 4 x 2 bladeren op elkaar en snijd er 4 rechthoeken (ca. 10 bij 15 cm) van. Laat de gegrilde ... bekijk recept »

Ananassalade met cashewnoten en honing-mosterddressing

0,5 ananas 200 g gesneden ijsbergsla 150 g juliennewortel 410 g kikkererwten 75 g ongezouten cashewnoten 2 bosuitjes 70 ml honing-mosterddressing1. Schil de ananas en snijd de harde kern eruit. Snijd de ananas in stukken. 2. Meng in een schaal ... bekijk recept »

Broodje vegaburger met komkommersalade

1 meergranen stokbrood (Boulogne, afbak) 4 tomaten 1 komkommer 1 ui 2 eetlepels olie 2 schaaltjes Toscaanse carré (a 2 stuks, Tivall) 1 zakje ijsbergsla (200 g) 3 eetlepels slasaus (fles a 500 ml)1. Oven op 220 °C vo... bekijk recept »

Mediterrane pasta-kipsalade

300 g Jumbo penne rigate 2 el pijnboompitten 390 g kipfilet 2 el olijfolie 3 el tuinkruidendressing 200 g ijsbergsla 0,5 struik bleekselderij 75 g zwarte olijven 1 el kappertjes 1 snufje zout 1 snufje peper 1 grillpan1. Kook de pasta in ru... bekijk recept »

Slastamppot met shoarmavlees

1½ kg kruimige aardappels 2 kroppen ijsbergsla 500 g shoarmavlees 3 eetlepels olie 150 ml melk (warm) 25 g boter versgemalen zwarte peper1. Schil de aardappels, snijd ze in stukken, was ze en kook ze in 20 minuten gaar. Verwijde... bekijk recept »

Maïssalade met avocadodressing

1 krop ijsbergsla 1 bakje cherrytomaten (250 g) 1 blik maïskorrels (300 g) 200 g belegen kaas (stukje) 2 rijpe avocado's 1 bekertje zure room (125 ml) 1 teentje knoflook 1 zak tortillachips naturel (150 g)1. Sla... bekijk recept »

Pikante kaas-kalkoenburger

1 eetlepel olie 4 kalkoenburgers met paprika 100 g blue stilton (of andere blauwaderkaas) ¼ krop ijsbergsla 4 shoarmabroodjes (afbakbrood) 4 eetlepels tomatenketchup1. In koekenpan olie verhitten en kalkoenburgers in ca. 10 m... bekijk recept »

Romige rundertaco's

1 schaaltje rundvleesreepjes naturel (ca. 300 g) 1 pak soft taco dinnerkit (435 g) 2 avocado's 2 eetlepels zonnebloemolie 1 bekertje crème fraîche (125 ml) 6 blaadjes ijsbergsla 100 g harde geitenkaas1. Runderreepjes bestro... bekijk recept »

IJsbergsla uit de oven

1 ijsbergsla 0,5 Spaanse rode peper enkele takjes koriander 200 g halloumi chili 2 sneetjes speltbrood Tradition 3 eetlepels olijfolie peper en zout 2 dl yoghurt op Griekse wijze 0,5 citroen (zeste) 1 teentje knoflook1. Verwarm de oven voor op 180°C.... bekijk recept »

Pagina 16 van 100