Recepten met sjalot

1000 recepten met sjalot

Sjalot

Sjalot Dit kleine ovale uitje met gele of rode schil heeft een fijnere smaak dan de gewone ui, maar bij het snijden lopen de tranen ook sneller over je wangen. Hij is ideaal om gerechten extra smaak te geven en om sauzen en salades heerlijk te kruiden. Jus waarin je een sjalotje zachtjes meebakt, krijgt een aparte, lichtzoetige smaak. Sjalotjes zijn makkelijk en veelzijdig: je kunt ze bakken, stoven, smoren, koken en rauw gebruiken. Kontje eraf snijden, de schil verwijderen en in ringen of snippertjes snijden. Maar doe dit pas vlak voordat je ‘m gaat gebruiken. Het vocht uit de ui kan na het snijden snel bitter gaan smaken. Zoals je vast wel eens hebt ervaren, gaan bij het pellen of snijden van uien je ogen tranen. Je voorkomt dit door de uien eerst een paar uur in de koelkast of een paar minuten in de diepvries te leggen. + lees meer

Salade van witloof en sint-jakobsvruchten

12 sint-jakobsvruchten (zonder koraal)4 stronkjes witloof2 granny smith1 sjalot2 el gehakt peterselie2 el witte wijnazijn4 el olijfoliepeperzout1. Pel en snipper de sjalot. Klop een dressing van de azijn, 2 el olijfolie, de sjalot, 1/2 kl zout en 1/2... bekijk recept »

Zeeduivel met kreeftensaus

1 potje kreeftenfond2 el lichte room1 sjalot2 takjes witte selder3 preiwittenolijfolie1 glas droge, witte wijnlimoensap2 takjes tijm1 blaadje laurierpeperzout600 g staartvis1. Verwarm de oven voor op 200° C. Verdeel de vis in acht gelijke stukken, kr... bekijk recept »

Groentelasagne (3)

500 g vastkokende aardappelen500 g champignons2 vleestomaten1 sjalot2 tenen knoflook2 el lichte room25 g geraspte parmezaanolijfoliepeperzout1. Schil de aardappelen. Kook ze gaar in gezouten water. Giet ze af en laat ze opdrogen op het vuur. Laat ze ... bekijk recept »

Risotto met kastanjes en paprika

1 sjalot1 teentje knoflook150 g kastanjes (gekookt of gepoft)1 gele paprika2 el olijfolie300 g risottorijst (bv. arborio)150 ml droge, witte wijn1 l groentebouillon (kokendheet)2 el gehakte kruiden (tijm, peterselie, salie,...)50 g geraspte parmezaan... bekijk recept »

Snijbietroomsoep

500 g snijbiet1 sjalot1 teentje knoflook150 g knolselder2 el maïsolie60 ml groentebouillon200 ml room2 el zure roompeperzoutnootmuskaatkervel (naar smaak)150 ml melk25 g boter1 kl tomatenpuree100 g bloem1 ei50 g geraspt kaas (bv. pecorino)paprikapoed... bekijk recept »

Minestrone met gnocchi

2 wortelen1 sjalot2 stengels bleekselder4 lente-uien2 el olijfolie750 ml groentebouillon250 g tomatenblokjes (blik)1 laurierblaadje250 g witte bonen (blik)250 g gnocchi (kant-en-klaar)peperzoutgroene pesto (naar smaak)takjes groen (naar smaak)1. Maak... bekijk recept »

Erwtensoep met garnaal en munt

1 sjalot1 teentje knoflook200 g bloemig kokende aardappelen2 el zonnebloemolie300 g erwten700 ml room1 el zure room100 g grijze garnalen (gepeld)1 el munt (in fijne sliertjes, enkele blaadjes extra)eetbare bloemblaadjes (naar smaak)peperzout1. Pel e... bekijk recept »

Pappardelle met rode ui en paprika

400 g pappardelle1 bosje peterselie0.5 bosje basilicum1 takje rozemarijn1 takje tijm1 sjalot2 ansjovisfilets1 dl olijfolie1 el citroensap4 rode uien1 rode paprika3 el rode wijn125 g buffelmozzarellapeperzout1. Spoel de peterselie, het basilicum, de r... bekijk recept »

Orecchiette met gehaktballetjes

400 g orecchiette (oortjespasta)tuinbonen (diepvries)1 sjalot400 g gehakt1 ei1 el gehakt peterselie2 el olijfolie ( wat extra)200 g kerstomaten4 el geraspte parmezaanpeperzout1. Laat de tuinbonen ontdooien. Pel en snipper de sjalot heel fijn.&nb... bekijk recept »

Balletjes in tomatensaus (3)

500 g gepelde tomaten4 el tomatenpuree1 ui1 fles Rodenbach1 kl suiker1 el maïszetmeelboterpeperzout800 g gemengd gehakt (voor de balletjes)4 beschuiten (voor de balletjes)1 sjalot (voor de balletjes)2 eieren (voor de balletjes)boterpeperzout1. Hak de... bekijk recept »

Pagina 73 van 100