Recepten met witlof

1000 recepten met witlof

Witlof

Witlof Witlof is de familie van andijvie. Dit is een bladgroente die men in het donker teelt. De afgesneden (afgebroken) krop kan je zowel rauw als gekookt eten. Witlof wordt ook wel Brussels lof genoemd. Aan de teelt van witlof besteden onze tuinders veel aandacht. Ze zijn twee jaar bezig om je een puike, voedzame groente te leveren die je op meerdere wijzen kunt bereiden. In het eerste jaar teelt men de witlofwortelen die zodra ze volgroeid zijn worden geoogst. Vervolgens zet men de wortelen op en bedekt ze met een laag speciale aarde. In het tweede jaar kan men dan de witlofstronkjes oogsten. Vroeger was witlof erg bitter. De soorten van nu zijn milder. Probeer ook eens de roodlof en de radicchio, die paarsgekrulde struikjes heb je vast wel eens gezien. Verwijder de buitenste blaadjes, snij een schijfje van de onderkant af, snij de kegelvormige ’pit’ weg en was de lof in ruim water. Snij de lof eventueel in stukjes. De gemiddelde kooktijd is 12 minuten. + lees meer

Witlof met champignons en spek

6 struikjes witlof2 eetl. olijfolie250 g champignons, in vieren of gehalveerd2 eetl. balsamicoazijnzoutversgemalen peper8 magere speklapjes1 eetl. wokolie of arachideolie450 g krieltjes, voorgekookt, koelvers2 eetl. gehakte peterselie1. Halveer de st... bekijk recept »

Witlof van de grill met peterseliedressing

2 sjalotten, fijngesnipperd 2 el wittewijnazijn 2 el biologische peterselie, fijngehakt 6 el olijfolie 4 kleine stronkjes witlof1. Snipper de sjalotten fijn en schep in een kommetje om met 2 eetlepels wittewijnazijn (250 ml). Laat de sjalot 5 min... bekijk recept »

Salade van gegrilde perzik, witlof en pecannootjes

100 g magor (kaas) 4 el rodewijnazijn 60 ml olijfolie 4 kleine stronkjes witlof, schoongemaakt 2 perziken, gehalveerd, pit verwijderd 2 el pecannootjes, grofgehakt staafmixer barbecue of grillpan1. Brokkel de kaas boven een maatbeker, voeg de a... bekijk recept »

Witlofschotel met gerookte zalm

Voor 2 personen: 4-6 struikjes witlof 200 gram gerookte zalm zakje aardappelpuree 200 ml. slagroom, witte saus of bechamelsausVerwarm de oven voor op 175 graden. Verwijder de bittere kern en snijd de witlof in reepjes. Kook de witlof 5 minuten in rui... bekijk recept »

Witlofstamppot met gerookte zalm

Voor 4 personen: 1 1/2 kilo kruimige aardappels zout 1 zakje verse dille van 15 g 500 g witlof 2 eetlepels boter 1 flesje room van 125 ml 200 gr gerookte zalmblokjes (versgemalen) peperAardappels schillen, in stukken snijden en wassen. In pan met wei... bekijk recept »

Witlofblaadjes Gegratineerd

20 mooie blaatjes witlof (ca. 3 struikjes)140 gram verse geitenkaas2 takjes tijmversgemalen peper2 eetlepels vloeibare honing3 eetlepels pijnboompitten1 1/2 eetlepel olie. Grill voorverwarmen op hoogste stand. Bakplaat invetten met olie. Blaadjes wit... bekijk recept »

Gegratineerde Witlofblaadjes

20 mooie blaadjes witlof (ca.3 struikjes) ? 140 g verse geitenkaas ? 2 takjes tijm ? (versgemalen) peper ? 2 eetlepels vloeibare honing ? 3 eetlepels pijnboompitten ? 1 1/2 eetlepel olie Grill voorverwarmen op hoogste stand. Bakplaat invetten m... bekijk recept »

Gegratineerde Witlofblaadjes

20 mooie blaadjes witlof (ca. 3 struikjes)140 gr. verse geitenkaas2 takjes tijmpeper2 el vloeibare honing3 el pijnboompitten1,5 el olie Grill voorverwarmen op hoogste stand. Bakplaat invetten met olie. Blaadjes witlof wassen en goed droogdeppen. Kaas... bekijk recept »

Brusselse Spiegeleieren

4 stuikjes witlof] 4 eieren] 75gr.roomboter] 15 gr.bloem] 1? dl.melk] 2 el.citroensap] 1 mesp.nootmuskaat] peper,zout,paneermeel] Smelt 25 gr.boter in de groentepan en leg daarin de witlof met wat peper en zout en besprenkeld met citroensap.Laat de... bekijk recept »

Gerookte Zalmmousse Met Champagnegelei

Voor de mousse: 2 blaadjes witte gelatine11/2 dl visbouillon125 g gerookte zalm in blokjes11/2 dl slagroomlobbig geklopt2 druppels tabasco2 druppels worcestershiresaus2 druppels citroensapzout en peper. voor de gelei: 4 witte gelatineblaadjes2 dl cha... bekijk recept »

Pagina 59 van 100