Recepten met zuurkool

740 recepten met zuurkool

Zuurkool

Zuurkool De meeste groenten gaan vers van het land of de kas naar de winkel. Zuurkool niet. Die begint als witte kool. De buitenste bladeren en de harde kern worden verwijderd en de rest wordt in fijne reepjes gesneden. Deze worden licht gezouten en een tijdje opgeborgen. Vroeger in een grote Keulse pot in de kelder, nu in containers in de fabriek. Goed aandrukken, afdekken en dan drie tot acht weken geduld hebben. Dat is het geheim van deze heerlijke Hollandse winterkost. Licht verteerbaar, mildzuur van smaak en rijk aan vitaminen. In de achttiende eeuw zeilde de Britse zeevaarder en cartograaf James Cook niet uit zonder een paar vaten zuurkool aan boord: om scheurbuik wegens vitaminegebrek te voorkomen! Spoel de zuurkool niet af, want dan verdwijnen de vitamines in de gootsteen. Snij de zuurkool wat fijner als je die te grof vindt. Eventueel kun je de zuurkool met een vork losser maken. Je kunt zuurkool koken of stoven met een beetje water en naar wens met een klontje boter. + lees meer

Broodje beenham met warme zuurkool

1 zakje verse peterselie (15 g) 1 komkommer 1 zak zuurkool (naturel (500 g)) 4 bakjes beenham (met honing-mosterdsaus (a 80 g)) 4 pistolets1. Peterselie fijnsnijden. Komkommer in dunne plakjes snijden, bestrooien met wat zout e... bekijk recept »

Zuurkoolschotel met chorizo

300 g farfalle (zak 500 g) 250 g chorizo 500 g wijnzuurkool (zak) 250 g cherrytomaten (bakje) 1 el komijnzaad 200 g crème fraîche (beker) 100 g geraspte jong belegen kaas1. Verwarm de oven voor op 190 °C. 2. Kook de pa... bekijk recept »

Zuurkool-chorizostamppot

1¼ kg kruimige aardappel 500 g kruidenzuurkool 100 ml melk 25 g boter 125 g chorizoworst 50 g groene olijven zonder pit 125 g zachte geitenkaas1. Schil de aardappelen, snijd in blokjes en spoel af. Kook de aardappelen met zout in ca.... bekijk recept »

Zuurkoolstamp met gerookte makreel

2 el arachideolie 300 g gesneden prei 500 g zuurkool 340 g Amsterdamse uien 260 g gerookte makreelfilet 800 g aardappelpuree met boter 1 el grove mosterd1. Verhit de olie in een hapjespan en bak de prei 2 min. op middelhoog vuur. Spoel on... bekijk recept »

Zuurkool met reuzenbonen

4 el olijfolie 2 uien (in halve ringen) 1 teen knoflook (fijngesneden) 1 zak zuurkool (naturel (500 g), uitgelekt) 2 blikken reuzenbonen ((a 400 g), uitgelekt) 2 el Zaanse mosterd (potje 335 g) 300 g zalmfilet&nbs... bekijk recept »

Mosterdzuurkool met krieltjes en varkensfilet

1 pak voorgekookte minikrieltjes (dubbelpak a 700 g) zout 1 pak zuurkool (naturel 500 g) 4 eetlepels grove mosterd 4 eetlepels crème fraîche (versgemalen) peper 50 g boter 2 maal 200 g gemarineerde varkensfiletlapjes à la minu... bekijk recept »

Zuurkool-ovenschotel met ham en spek

2 rode uien 1 teen knoflook 2 el olijfolie 450 g aardappelpuree met boter (bak) 150 g yorkham 500 g zuurkool 3 tl karwijzaad 150 g katenspek1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd de uien in ringen en de knoflook fijn. 2. Verhit d... bekijk recept »

Zuurkool uit de Elzas

1,5 kg rauwe zuurkool (zuurkool natuur) 1 gerookt hammetje 200 g gerookt spek 200 g vers spek 400 g varkensschouder 2 worsten van Montbéliard 1 worst van Morteau 6 Straatsburgse worsten (knakworsten) 1 teentje knoflook 1 ui 1 laurierblad 6 jeneverbe... bekijk recept »

Tosti op z'n Amerikaans

1 hotdogbroodje 2 el ketchup 2 plakjes kalkoenfilet 3 el zuurkool 3 plakken cheddarkaasSnijd het broodje in de lengte door. Besmeer de onderste helft met ketchup. Beleg met de kalkoenfilet, zuurkool en cheddar. Dek af met de andere helft en bak de to... bekijk recept »

Zuurkool met stoofpeertjes

800 g vastkokende aardappelen 2 uien 300 g kipfilet 30 g boter 1 el kerriepoeder 500 g zuurkool (zak) 350 g gestoofde halve peertjes (pot) 150 g gemalen oude kaas 481. Verwarm de oven voor op 190 °C. 2. Schil de aardappelen en... bekijk recept »

Pagina 17 van 74