Recepten met zuurkool

740 recepten met zuurkool

Zuurkool

Zuurkool De meeste groenten gaan vers van het land of de kas naar de winkel. Zuurkool niet. Die begint als witte kool. De buitenste bladeren en de harde kern worden verwijderd en de rest wordt in fijne reepjes gesneden. Deze worden licht gezouten en een tijdje opgeborgen. Vroeger in een grote Keulse pot in de kelder, nu in containers in de fabriek. Goed aandrukken, afdekken en dan drie tot acht weken geduld hebben. Dat is het geheim van deze heerlijke Hollandse winterkost. Licht verteerbaar, mildzuur van smaak en rijk aan vitaminen. In de achttiende eeuw zeilde de Britse zeevaarder en cartograaf James Cook niet uit zonder een paar vaten zuurkool aan boord: om scheurbuik wegens vitaminegebrek te voorkomen! Spoel de zuurkool niet af, want dan verdwijnen de vitamines in de gootsteen. Snij de zuurkool wat fijner als je die te grof vindt. Eventueel kun je de zuurkool met een vork losser maken. Je kunt zuurkool koken of stoven met een beetje water en naar wens met een klontje boter. + lees meer

Hamlap Choucroute

Peperzouthalf glas gezeefde tomaten1 el. olijfolie1 tl. Italiaanse kruiden2 hamlappen2 plakjes katenspek250 gram zuurkool Bereidingswijze Meng 1 tl. Italiaanse kruiden en peper door 1 el. olijfolie en wrijf hiermee de hamlappen in. Laat de hamlappen ... bekijk recept »

Zuurkoolschotel met leidse kaas

750 gm zuurkool 40 gm magere spekblokjes 1/4 liter witte wijn 1250 gm aardappelen 1 zout, peper 8 frankfurter worstjes 1 bekertje crème fraîche 1 mosterd 150 ml melk 125 gm geraspte leidse kaas De zuurkool met een vork loshalen en met de spekjes en d... bekijk recept »

Pittige zuurkoolschotel

250 g magere gerookte spekblokjes 2 uien 1 rode paprika 1 eetl. zonnebloemolie of olijfolie versgemalen peper 1 theel. paprikapoeder mespuntje nootmuskaat 500 g (wijn) zuurkool 2 dl. rode wijn 1 blikje tomatenpuree (70 g) 1 friszure appel 200 g sal... bekijk recept »

Zuurkoolschotel met leidse kaas

750 gm zuurkool 40 gm magere spekblokjes 1/4 liter witte wijn 1250 gm aardappelen 1 zout, peper 8 frankfurter worstjes 1 bekertje crème fraîche 1 mosterd 150 ml melk 125 gm geraspte leidse kaas De zuurkool met een vork loshalen en met de spekjes en d... bekijk recept »

Zuurkoolrolletjes met ham

1 kg aardappelen 500gr zuurkool 10 jeneverbessen 12 plakken ham 250 gram oude kaas 1 eetlepel paneermeel boterKook de aardappelen en verkruimel ze Kook de zuurkool en de jeneverbessen ca. 10 minuten, en laat het uitlekken Rol in elk plakje ham wat zu... bekijk recept »

Zuurkoolstamppot

1 ui 2 tenen knoflook 1 stoofpeer 2 eetlepels zonnebloemolie 750 gr zuurkool 2 dl witte wijn 1 theelepel venkelzaad 6 jeneverbessen 1 laurierblad 6 peperkorrels 11/2 kg geschilde aardappelen 60 gr boter 60 gr bloem 7 dl bouillon 1/2 dl slagroom nootm... bekijk recept »

Zuurkoolstamppot met viscurry

1 kg vastkokende aardappelen 1 zakje tandoorikruidenmix 3 dl volle yoghurt 2 eetlepels citroensap 600 gr visfilet 1 flinke ui 2 kaneelstokjes olie 500 gr kerriezuurkool bloem verse koriander Schil de aardappelen en kook ze in 3 dl water gaar. Roer e... bekijk recept »

Herderspotje

8 sneden mager gezouten spek met zwoerd van 3 mm dikte 8 enkele of 4 dubbele lamskoteletjes Boter Varkensreuzel 200 gr Parijse worst 800 gr zuurkool uit het vat, uit blik of vacuum 6 jeneverbessen 1/2 koffielepel kummelzaadjes (komijnzaad) 1 flesje L... bekijk recept »

Zuurkoolschotel

600 gram zuurkool (uit het vat) 300 gram roerbakvlees 250 gram champignons, gesneden 1 paprika, in grove stukken 1 ui, in grove stukken 3 knoflookteentjes, gesnipperd 1 koffielepel sambal Zout Spoel de zuurkool uit en snij ze daarna Doe een klein be... bekijk recept »

Nieuwjaarsmenu

Zeeuwse platte oesters De viswinkel heeft het hele jaar door oesters. Het gaat dan meestal om zogeheten creuses. De naam klinkt Frans, maar het is een soort die van oorsprong uit Japanse wateren komt. Hij is sterk en groeit snel, zo snel dat hij een ... bekijk recept »

Pagina 47 van 74