Recepten met oesters

266 recepten met oesters

Oesters

Oesters Ook wel de ‘rijkeluimossel’ genoemd. De beroemdste ‘tweekleppige’. De ‘platte Zeeuwse’ is beroemd om zijn mooie zachte vlees en romige smaak. De oester wisselt elke 3 jaar van geslacht. Vroeger dacht men dat hij een belangrijk afrodisiacum was maar tegenwoordig neemt men Viagra. De platte Zeeuwse kent maten die in nullen worden uitdrukt van 1 tot 6; nog groter heet ‘Imperiaal’. 4, 5 en 6 nullen worden het meest verkocht. Oesters worden meestal rauw gegeten en met een speciaal oestermes opengemaakt.

Verse oesters met hartvormig toastbrood

16 oesters200 g watermeloenstengel bieslook (enkele)1 sjalot2 el citroensap4 sneetjes toastbrood4 el olijfoliepeperzout1. Reinig de oesters en maak ze voorzichtig open. Leg ze even in ijskoud water om alle onzuiverheden weg te halen. Dep ze af met wa... bekijk recept »

Oesters in champagnesaus

24 oesters (creuses)1 bokaal viseitjeshandvol spinazie (verse)50 g ijskoude boter2 el room3 dl champagne, brutnootmuskaatpeperzout1. Spoel de spinazieblaadjes, laat ze slinken in het aanhangende water. Kruid met nootmuskaat, peper en zout.  2. M... bekijk recept »

Wilde oesters met Vlaamse wijnvinaigrette

24 oesters (holle Zeeuwse)0.5 citroen (sap)1 tomaat200 g paprika (en/of andere seizoensgroenten zoals wortel, selder, venkel...)0.5 ui (gesnipperd)2 blaadjes gelatine (geweekt in water)1 el mosterd3 dl witte wijn (Hagelandse of Maaslandse)2 el balsam... bekijk recept »

Holle oesters met kreeftenjus

24 oesters (holle Zeeuwse, Lidl)5 el kreeftensoep (fles, Lidl)1 scheutje roomcitroensap (van een halve citroen)4 el paneermeelversgemalen peperzout1. Verwarm de ovengrill voor. 2. Doe enkele eetlepels kreeftensoep en de room in een steelpannetje. Laa... bekijk recept »

Gegratineerde oesters met champagne

12 oesters50 ml champagne100 ml room1 sjalot1 citroensapboter4 sprietjes bieslookpeperzout1. Verwarm de oven voor op 200°C. Open de oesters met een oestermes, haal ze uit de schelp en vang het vocht op. Leg de oesters even apart. Hou de onderste ... bekijk recept »

Oesters met sinaas, venkel en pastis

12 oesters1 el pastis1 onbehandelde sinaasappel1 takje dille0.25 venkel100 g boter ( wat extra)grof zeezout1. Open de oesters en giet het vocht eruit. Maak ze los van de schelp. Leg de geopende oesters op een bakplaat, op een laagje grof zout, zodat ... bekijk recept »

Gegrilde oesters met spekjes

12 oesters4 plakjes gerookt spek100 ml visfond40 ml droge vermout (bv. Noilly Prat)100 ml room2 el boter (koude)1 el bladpeterselieuit de molen pepergrof zeezout1. Snij het spek in fijne reepjes en bak ze goudbruin. Neem er enkele uit voor garnering.... bekijk recept »

Oesters met pittig garnituur

6 oesters0.25 komkommer (in dunne staafjes)0.5 lente-ui (in flinterdunne ringetjes)0.5 chilipeper (zonder zaadjes, gesnipperd)2 el koriander (gehakt)0.5 limoen (sap van)zwarte peper uit de molen1. Open de oesters, snij ze los van de schelp en haal ze... bekijk recept »

Oesters met lamsoorcoulis

200 g lamsoor12 oesters2 limoenen1 dl room50 g oude kaas0.5 dl visfond2 lente-uiennootmuskaatuit de molen peper1. Snij de lente-uitjes in fijne ringetjes. Rasp de oude kaas. Pers het sap van de 2 limoenen.  2. Blancheer de lamsoor een minuutje i... bekijk recept »

Oesters met salsa verde

12 oesters1 ansjovisfilet (op olie)80 ml olijfolie0.5 kl citroenzeste0.5 kl dijonmosterd2 kl kappertjes1 teentje knoflook2 el verse munt80 g bladpeterselie1. Snij de bladpeterselie en de verse munt fijn. Rasp de citroenzeste. 2. Mix 80 g bladpetersel... bekijk recept »

Pagina 12 van 27