Leg het gehakt in een kom. Snipper de ui ragfijn. Smelt 20 gram boter in een pannetje en roer de ui erdoor. Leg het deksel op het pannetje en laat de ui enkele minuten zachtjes smoren. Laat daarna alles afkoelen. Strooi zout, peper en tuinkruiden over het gehakt. Voeg het losgeroerde ei, de beschuit en de gesmoorde ui met het smoorvocht toe. Kneed alles, met natgemaakte handen, snel door elkaar. Laat het gehakt een kwartiertje op een koele plek rusten. Kneed het gehakt daarna nog eenmaal goed door elkaar. Vorm er twee grote ballen van. Plat de ballen iets af. Wentel de ballen door wat bloem. Laat de ballen daarna nogmaals, maar niet op een koele plek, een kwartiertje rusten. Verhit de overige 40 gram boter in een passende koekenpan. Wacht tot het schuim begint weg te trekken. Leg de ballen in de hete boter. Temper het vuur. Laat de ballen 15 minuten zachtjes goudbruin en gaar bakken. Neem de ballen na het bakken uit de pan. Voeg aan de resterende bakboter de melk toe en laat alles, onder voortdurend roeren, zo lang koken tot vrijwel al het vocht is verdampt. Voeg daarna een scheutje warm water toe en laat de jus dan nog even aan de kook komen. Leg de gehaktballen op een voorverwarmde schaal. Geef de jus er in een sauskom bij.
Grootmoeders Gehaktballen is een recept van Smulweb.nl