Recepten met witlof

1000 recepten met witlof

Witlof

Witlof Witlof is de familie van andijvie. Dit is een bladgroente die men in het donker teelt. De afgesneden (afgebroken) krop kan je zowel rauw als gekookt eten. Witlof wordt ook wel Brussels lof genoemd. Aan de teelt van witlof besteden onze tuinders veel aandacht. Ze zijn twee jaar bezig om je een puike, voedzame groente te leveren die je op meerdere wijzen kunt bereiden. In het eerste jaar teelt men de witlofwortelen die zodra ze volgroeid zijn worden geoogst. Vervolgens zet men de wortelen op en bedekt ze met een laag speciale aarde. In het tweede jaar kan men dan de witlofstronkjes oogsten. Vroeger was witlof erg bitter. De soorten van nu zijn milder. Probeer ook eens de roodlof en de radicchio, die paarsgekrulde struikjes heb je vast wel eens gezien. Verwijder de buitenste blaadjes, snij een schijfje van de onderkant af, snij de kegelvormige ’pit’ weg en was de lof in ruim water. Snij de lof eventueel in stukjes. De gemiddelde kooktijd is 12 minuten. + lees meer

Witlofsalade

3 stronken witlof 2 sinaasappels 2 tl Dijon mosterd (potje 215 g) 4 el olijfolie extra vierge ½ bakje macadamianoten (a 140 g) 1 friszure appel (bijv. Granny Smith) 4 el gedroogde cranberry's (zak 250 g)1. Snijd d... bekijk recept »

Gegratineerde witlof

6 witlof 1 el olie 100 g gorgonzola 2 el bieslook (bakje)1. Was de witlof. Snijd een dun plakje van de stronkjes en halveer de struikjes in de lengte. 2. Verwarm de olie in een ruime koekenpan en leg de struikjes naast elkaar in de pan. St... bekijk recept »

Romige aardappeltjes met witlof en worstjes

1 duopak krieltjes (700 g) 3 eetlepels olie 2 uien (in partjes) 1 rode paprika (in stukjes) 1 pot aardappel (anders room bieslook (pot 390 ml)) 1 schaal Catalaanse worstjes ((290 g), in de lengte gehalveerd) 5 str... bekijk recept »

Witlof met kaassaus

6 struikjes witlof 1 pot 4-formaggisaus (kaassaus, 260 g) 25 g boter of margarine 1 schaaltje vegetarische balletjes (210 g) 1 pak aardappelpuree à la minute (180 g, 3 zakjes) ½ zakje verse peterselie (a 30 g)1. Wit... bekijk recept »

Karbonade in rode wijn

4 schouderkarbonades 25 g boter 2 tenen knoflook (in plakjes) 2 rode uien (in dunne plakjes) 250 g kastanjechampignons 4 takjes tijm (in kleinere takjes gebroken) 150 ml paddenstoelenbouillon (van tablet) 150 ml rode... bekijk recept »

Witlofchili

4 struikjes witlof 1 chorizoworst (250 g) 2 eetlepels olie 2 rode paprika's (in blokjes) 1 rode ui (gesnipperd) 2 blikken chilibonen (a 400 g) 1/2 zonnepitbrood (ongesneden)1. Witlof halveren, kern verwijderen en ... bekijk recept »

Witlof in zeeuws spek

800 g witlof 2 x pakjes Zeeuws spek (ca. 144 g) 50 g boter 50 g bloem 600 ml halfvolle melk 1 zakje oude kaas (gemalen, 175g) 1 zak aardappelpuree ((750 g, diepvries), ontdooid)1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de on... bekijk recept »

Witlofschotel met gorgonzola

1 kg aardappel 800 g witlof 200 g gebraden kipfilet 1 zakje besciamella (saus) 500 ml melk 150 g gorgonzola1. Verwarm de oven voor op 225 °C. Schil de aardappelen. Maak de witlof schoon, verwijder de harde kern en halveer in de lengte.... bekijk recept »

Rijkgevulde caesar salad wraps

4 eieren 1 el olijfolie 8 plakjes rauwe ham 5 ansjovisfilets 2 tenen knoflook 90 ml olijfolie 3 el rodewijnazijn 4 tortillawraps 200 g ijsbergsla met tuinkruiden (zak) 2 stronken witlof 2 tomaten 75 g geraspte pittige kaas1... bekijk recept »

Ossenhaas in kruidenpanade

1 zakje verse Italiaanse kruiden (20 g) 1 zakje verse peterselie (30 g) 1 zakje verse basilicum (15 g) 4 teentjes knoflook 4 ossenhaasjes 3 eetlepels olie (versgemalen) zwarte peper 2 eetlepels boter (zee)zout1. Tijm en... bekijk recept »

Pagina 23 van 100