Recepten met witlof

1000 recepten met witlof

Witlof

Witlof Witlof is de familie van andijvie. Dit is een bladgroente die men in het donker teelt. De afgesneden (afgebroken) krop kan je zowel rauw als gekookt eten. Witlof wordt ook wel Brussels lof genoemd. Aan de teelt van witlof besteden onze tuinders veel aandacht. Ze zijn twee jaar bezig om je een puike, voedzame groente te leveren die je op meerdere wijzen kunt bereiden. In het eerste jaar teelt men de witlofwortelen die zodra ze volgroeid zijn worden geoogst. Vervolgens zet men de wortelen op en bedekt ze met een laag speciale aarde. In het tweede jaar kan men dan de witlofstronkjes oogsten. Vroeger was witlof erg bitter. De soorten van nu zijn milder. Probeer ook eens de roodlof en de radicchio, die paarsgekrulde struikjes heb je vast wel eens gezien. Verwijder de buitenste blaadjes, snij een schijfje van de onderkant af, snij de kegelvormige ’pit’ weg en was de lof in ruim water. Snij de lof eventueel in stukjes. De gemiddelde kooktijd is 12 minuten. + lees meer

Witlof-gehaktschotel

800 g aardappelen (kruimig) 500 ml halfvolle melk 75 g boter 300 g rundergehakt 1 ei 3 el chilisaus 2 tl gemalen koriander 2 tl gemberpoeder 2 el kerriepoeder 1 teen knoflook (geperst) 2 el bloem 600 g witlof (in ... bekijk recept »

Salade met Groninger-mosterddressing en toast van Groningerkoek

½ Groningerkoek (of oudewijvenkoek) 1 (boeren)rookworst (250 g) 2 struikjes witlof 6 eetlepels olijfolie 2 eetlepels (witte) balsamicoazijn 1 eetlepel Groninger mosterd 2 zakjes waterkers (a 75 g) 2 appels (gesc... bekijk recept »

Friese witlofstamppot

1 kg aardappels (geschild en in stukken) 1 kg witlof 50 g boter 1 kruidenbouillontablet (verkruimeld) 125 ml crème fraîche nootmuskaat 150 g Friese nagelkaas (geraspt)1. Kook de aardappels in een bodempje water met zout met... bekijk recept »

Sint-jakobsvruchten, foie gras, gekonfijt witlof, teriyaki, gember, citroengras

4 sint-jakobsvruchten 2 sneden rauwe eendenlever (50g/snee) 2 krokantjes van kip (Sea Grill) 6 blaadjes koriander olijfolie verse boter fleur de sel peper en zout 10 g sesamzaadjes 4 stronkjes grondwitlof (ongeveer 250 g) 1 g geraspte look 3 g gerasp... bekijk recept »

Witlofstamppot met peer

1.2 kg aardappelen (iets kruimig) 2 x 350 g witlof 4 el olijfolie 1 tl kaneel 2 x 2 stuks ribkarbonades 1 handpeer ((bijv. conference), geschild) 2 tl gedroogde tijm1. Schil de aardappelen en snijd in stukken. Kook in water met ... bekijk recept »

Gerookte zalm met kaas 'Madame Loik' op blaadjes witlof

bieslooksprietjes gerookte Atlantische zalmreepjes DELHAIZE Madame Loik kaas natuur olijfolie BELOLIVE rode-wijnazijn DELHAIZE versgemalen peper, zout witlof uit volle grond1. Maak van de olie, azijn en fijngesneden bieslook een vinaigrette. Kruid me... bekijk recept »

Witlof met basilicum, bruine suiker en sinaasappelsap

12 stronkjes witlof 2 sinaasappelen bio 12 basilicumblaadjes 1,5 eetlepel bruine suiker 1 eetlepel boter peper en zout1. Haal de buitenste blaadjes van het witlof en snijd het uiteinde eraf. Zet een lage pan op het vuur met een klontje boter en laat ... bekijk recept »

Witlofsalade met chorizo

3 struiken witlof 1 kleine winterwortel (geschild) 1 zak veldsla (75 g) 6 eetlepels olijfolie 2 eetlepels witte wijnazijn 1 teentje knoflook (uitgeperst) ½ chorizoworst ((a 250 g), in dunne plakjes)1. Verwijder de... bekijk recept »

Gegratineerde witlof op z'n Italiaans

8 struiken witlof 150 g parmaham 700 g krieltjes (duopak) 1 partje boter 4 rundervinken 2 zakjes witte sauspoeder (Knorr) 200 g gorgonzola (kaas)1. Verwarm oven voor op 175 °C of gasovenstand 3. Maak witlof schoon, verwijder har... bekijk recept »

Wildzwijngebraad met witlof en peertjes

8 stronken witlof 30 g boter 1 perssinaasappel 1 tl lichtbruine basterdsuiker 2 el honing 1 mals wildzwijngebraad met stoofpeertjes (Feestfavoriet)1. Verwarm de oven voor op 160 °C. Snijd de onderkant van de stronken witlof en snijd he... bekijk recept »

Pagina 21 van 100