Recepten met witlof

1000 recepten met witlof

Witlof

Witlof Witlof is de familie van andijvie. Dit is een bladgroente die men in het donker teelt. De afgesneden (afgebroken) krop kan je zowel rauw als gekookt eten. Witlof wordt ook wel Brussels lof genoemd. Aan de teelt van witlof besteden onze tuinders veel aandacht. Ze zijn twee jaar bezig om je een puike, voedzame groente te leveren die je op meerdere wijzen kunt bereiden. In het eerste jaar teelt men de witlofwortelen die zodra ze volgroeid zijn worden geoogst. Vervolgens zet men de wortelen op en bedekt ze met een laag speciale aarde. In het tweede jaar kan men dan de witlofstronkjes oogsten. Vroeger was witlof erg bitter. De soorten van nu zijn milder. Probeer ook eens de roodlof en de radicchio, die paarsgekrulde struikjes heb je vast wel eens gezien. Verwijder de buitenste blaadjes, snij een schijfje van de onderkant af, snij de kegelvormige ’pit’ weg en was de lof in ruim water. Snij de lof eventueel in stukjes. De gemiddelde kooktijd is 12 minuten. + lees meer

Witloftaart

2 struiken witlof 6 plakken bladerdeeg ((diepvries), ontdooid) 1 eetlepel olijfolie 125 ml crème fraîche 6 ansjovisfilets (gehalveerd) 1 bol mozzarella (kaas) (in plakjes) 2 eetlepels geraspte pittige kaas (bijv. grana... bekijk recept »

Witloftaart met rode ui en brie

6 plakjes roomboterbladerdeeg (pak 10 plakjes, diepvries) 4 rode uien 300 g roombrie 3 el olijfolie 500 g witlof 3 tl oregano1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Leg de plakjes bladerdeeg in een rechthoek op een met bakpapier beklede bak... bekijk recept »

Pasta met bacon en witlof-peersalade

300 g spaghetti (pak 500 g) 2 conference peren 750 g witlof 2 1/2 el mayonaise 1 el olijfolie 2 pakjes bakbacon (dikke plak (a 150 g), in repen) 150 ml kookroom (light (flesje 250 ml)) 1 tl gebroken rozemarijn (potje... bekijk recept »

Witlofhapjes met zalm

1 eetlepel boter 1 koffielepel citroensap gehakte bieslook 50 g gerookte zalmplakjes 1 koffielepel room 50 g verse zalm zonder vel of graten witlof uit volle grond1. Snijd 50 g verse zalm en 50 g gerookte zalm fijn. 2. Voeg 1 eetlepel malse boter, 1 ... bekijk recept »

Salade met witlof en gorgonzola

1 teen knoflook 4 sneetjes ambachtelijk witbrood (bijv. boule beurre) 150 g gorgonzola piccante 48 1 el dijonmosterd 6 el extra vergine olijfolie 2 el witte balsamicoazijn 1 el honing 500 g witlof1. Snijd de knoflook fijn. Verwijde... bekijk recept »

Minikapoenfilet gebakken in truffelboter met boontjes, witlof, pommes duchesse en truffelsaus

4 kapoenfilets 3 dl room 3 dl gevogeltebouillon 1 blokje gevogeltebouillon 120 g boontjes 4 stronkjes miniwitlof 4 blaadjes prei 3 eetlepels boter 60 g boter op kamertemperatuur (voor de truffelboter) 50 g boter (voor de pomme duchesse) 30 g truffe... bekijk recept »

Witlofbloem met romige zalmcrème

100 g gerookte zalm 1 el bieslook 1 el kappertjes 125 ml crème fraîche 1 el hazelnoten 800 g kleine stronkjes witlof 1 snufje zout 1 snufje peper1. Meng de zalm met de bieslook en kappertjes door de crème fraîche. Voe... bekijk recept »

Ovenschotel met tilapia, witlof en banaan

12 milde peppadews ((potje 420 g), uitgelekt) 4 stronken witlof 400 g tilapiafilet ((zak 750 g), ontdooid) 25 g boter 2 el suiker 2 el ketjap manis 2 bananen (in plakjes) 1 zakje mozzarella ((kaas, 125 g), in kleine ... bekijk recept »

Gestoofde schouderkarbonades met sinaasappelsaus

3 perssinaasappels 4 el olijfolie 1 ui (in ringen) 2 schaaltjes schouderkarbonades (a 2 stuks) 4 takjes tijm 100 g gedroogde pruimen zonder pit ((zak 500 g), in reepjes) 1 kg iets kruimige aardappelen 1 bekertje crème fra... bekijk recept »

Varkenshaasmedaillons met paddenstoelen en madeirasaus

2 varkenshaas culinair (à 325 g) 5 takjes tijm 6 el olijfolie 500 ml slagroom (beker à 250 ml) 30 g gedroogde paddenstoelen, zoals eekhoorntjesbrood 200 g paddenstoelenmix, schoongeveegd, in stukjes van ½ cm ... bekijk recept »

Pagina 19 van 100