Recepten met witlof

1000 recepten met witlof

Witlof

Witlof Witlof is de familie van andijvie. Dit is een bladgroente die men in het donker teelt. De afgesneden (afgebroken) krop kan je zowel rauw als gekookt eten. Witlof wordt ook wel Brussels lof genoemd. Aan de teelt van witlof besteden onze tuinders veel aandacht. Ze zijn twee jaar bezig om je een puike, voedzame groente te leveren die je op meerdere wijzen kunt bereiden. In het eerste jaar teelt men de witlofwortelen die zodra ze volgroeid zijn worden geoogst. Vervolgens zet men de wortelen op en bedekt ze met een laag speciale aarde. In het tweede jaar kan men dan de witlofstronkjes oogsten. Vroeger was witlof erg bitter. De soorten van nu zijn milder. Probeer ook eens de roodlof en de radicchio, die paarsgekrulde struikjes heb je vast wel eens gezien. Verwijder de buitenste blaadjes, snij een schijfje van de onderkant af, snij de kegelvormige ’pit’ weg en was de lof in ruim water. Snij de lof eventueel in stukjes. De gemiddelde kooktijd is 12 minuten. + lees meer

Tarte tatin van witlof met ahornsiroop

2 eetlepels ahornsiroop 25 g boter (voor de vormen) 1 eetlepel fijne kristalsuiker 100 g kastanjes, natuur (vacuüm) 500 g kleine witlofstronken uit de vollegrond, mooi compact 400 g bladerdeeg takjes bieslook (voor de versiering) 125 g verse geitenk... bekijk recept »

Tonkatsu met sesamrijst en witlof van Steven Fontein

2 stukjes verse gember (van ca. 1 1/2 cm, geschild) 500 ml sinaasappelsap (vers) ½ limoen (geperst) 2 rode pepers (1 in dunne reepjes) 5 sneetjes witbrood (iets uitgedroogd) 250 g witte rijst 1 potje sesamzaa... bekijk recept »

Witlofrolletjes met ham en tijm

800 g witlof 200 g gerookte boerenachterham 175 g gemalen kaas oud 48 2 tl gedroogde tijm 30 g boter 55 g amandelschaafsel1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de onderkant van de stronken witlof en snijd het witlof in de lengte doormidd... bekijk recept »

Roergebakken witlof

6 witlof 2 el olijfolie ½ el suiker 1 el oestersaus1. Snijd de onderkant van de stronken witlof en snijd het witlof doormidden. Verwijder de harde kern. Snijd de witlof in reepjes. 2. Verhit in een wok de olie. Roerbak de witlof op halfho... bekijk recept »

Fazant met witlof en sinaasappel

arachideolie 10 cl bruin bier (bijvoorbeeld Leffe) fleur de sel 1 grote schoongemaakte fazant (min. 800 g) 8 kleine stronken grondwitlof 2 takjes krulpeterselie 2 onbespoten sinaasappels peper van de molen1. Verwarm drie eetlepels arachideolie in een... bekijk recept »

Pizza met witlof, bresaola en abdijkaas

4 stronken witlof 70 g bresaola 250 g Père Joseph 15 g boter 2,5 dl melk 30 g bloem takje verse tijm 1 maxi-pizzadeeg van Delhaize 1 eetlepel boter peper en zout1. Verwarm de oven voor op 180°C. 2. Snijd de korst van de kaas. Snijd 60 g van de kaas i... bekijk recept »

Broodje tartaar met witlof-oranjesalade

4 eetlepels zachte boter 4 tartaartjes ½ bakje rucolapesto (a 100 g) 4 donkere meergranenbollen 1 appel (bijv. Golden Delicious) 2 struikjes witlof 100 g roquefort (of andere blauwaderkaas) ½ zakje peen julienne... bekijk recept »

Ribeye met rode-wijnsaus, gebakken aardappels en witlof

600 g vastkokende aardappels (geschild) 5 eetlepels roomboter (in blokjes) 1 teentje knoflook (geperst) 100 ml volle rode wijn 1 pot vleesfond (380 ml) 1 eetlepel tijm 1 eetlepel koude roomboter (in blokjes) 500... bekijk recept »

Salade van witlof en veldsla

2 eetlepels pijnboompitten 100 g Roquefort of blauwschimmelkaas 3 keer een handvol veldsla 4 blaadjes verse salie 4 mooie witlof 20 cl zure room1. Maak de blaadjes veldsla schoon. Maak de witlofkroppen schoon en snij ze in dikke schijven. Verkruimel ... bekijk recept »

Witlofblaadjes met walnoten en pesto

2 stronken witlof 1 zakje rucola (pittig (40 g)) 1 bakje basilicum ((15 g), alleen de blaadjes) 50 ml olijfolie 50 g Parmezaanse kaas (geschaafd) 1 bakje walnoten ((60 g), grof gehakt)1. Verwijder de onderkant van het wi... bekijk recept »

Pagina 18 van 100