Recepten met witlof

1000 recepten met witlof

Witlof

Witlof Witlof is de familie van andijvie. Dit is een bladgroente die men in het donker teelt. De afgesneden (afgebroken) krop kan je zowel rauw als gekookt eten. Witlof wordt ook wel Brussels lof genoemd. Aan de teelt van witlof besteden onze tuinders veel aandacht. Ze zijn twee jaar bezig om je een puike, voedzame groente te leveren die je op meerdere wijzen kunt bereiden. In het eerste jaar teelt men de witlofwortelen die zodra ze volgroeid zijn worden geoogst. Vervolgens zet men de wortelen op en bedekt ze met een laag speciale aarde. In het tweede jaar kan men dan de witlofstronkjes oogsten. Vroeger was witlof erg bitter. De soorten van nu zijn milder. Probeer ook eens de roodlof en de radicchio, die paarsgekrulde struikjes heb je vast wel eens gezien. Verwijder de buitenste blaadjes, snij een schijfje van de onderkant af, snij de kegelvormige ’pit’ weg en was de lof in ruim water. Snij de lof eventueel in stukjes. De gemiddelde kooktijd is 12 minuten. + lees meer

Witlof in bladerdeeg met pittige kaas

8 struikjes witlof 8 plakjes bladerdeeg (diepvries) 6 zongedroogde tomaten op olie, heel fijngesneden 150 g versgemalen Zaanlander kaas pikant (deli-afdeling) 4 tomaten 4 eetlepels balsamicodressing1. Oven voorverwarmen op 200 ºC.... bekijk recept »

Biefstuk bearnaise met frites en witlofsalade

1 kg frites 4 stronken witlof 2 conference peren 4 biefstukken 1 el boter 10 g peterselie 3 el olijfolie frisse citroen 100 g geitenkaas schijfjes 4 el bearnaisesaus1. Verwarm de oven voor op 220ºC. Bak de frites op een met bakpapier ... bekijk recept »

Frisse rucola-witlofsalade met peterseliedressing

2 sjalotten 2 el witte wijnazijn 1 tl Franse mosterd 400 g stronkjes witlof 75 g rucola 1 rode appel 4 el olijfolie extra vierge 3 el peterselie 1 snufje zout 1 snufje peper1. Roer in een kommetje de sjalotten, de azijn en de mosterd door el... bekijk recept »

Witlofsalade met peterseliedressing

1 sjalot (fijngesnipperd) 1 eetlepel wittewijnazijn 1 theelepel Dijonmosterd ½ bakje verse platte peterselie ((a 20 g), fijngesneden) 3 eetlepels zonnebloemolie 3 stronkjes witlof 1 appel (friszure en stevige (bijv. Gr... bekijk recept »

Witlofsalade met grapefruits

3 rode grapefruits 6 stronken witlof 4 el olijfolie extra vierge 50 g cashewnoten ongezouten 2 bosuitjes ((zakje 3 stuks), in ringetjes)1. Snijd met een scherp mes de schil en het witte vlies van 2 grapefruits. Snijd de partjes vruchtvle... bekijk recept »

Vlees en marmelade

1 kg aardappelen (iets kruimig) 6 el olijfolie 600 g witlof 2 sinaasappels (schoongeboend) 2 x 200 g varkenshaas 25 g boter 4 el sinaasappelmarmelade (pot 370 g)1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Schil de aardappelen en sni... bekijk recept »

Spaghetti met romige witlofreepjes

300 g spaghetti all'uovo 800 g witlof 150 g schouderham (dikke plak) 2 el olijfolie 125 ml slagroom 75 g Pecorino Romano1. Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Giet af. 2. Snijd ondertussen de onderkant... bekijk recept »

Gegratineerde witlof met hazelnoten en ricotta

25 g rozijnen 1200 g stronkjes witlof 1 snufje zout 75 g hazelnoten 2 el olijfolie 1 grote ui 1 teen knoflook 1 ei 250 g ricotta 1 snufje peper 1 ingevette ovenschaal1. Wel de rozijnen ca. 10 min. in een laagje lauw water. Giet ze af en dep... bekijk recept »

Witloftatin met geitenkaas en honing

2 of 3 takken verse tijm 3 crottins de Chavignol 800 g niet te dikke witlofstronken peper en zout 1 plak kruimel- of bladerdeeg 4 eetlepels vloeibare honing1. Leg het witlof in een grote schotel, dek af en kook het 10 min. in de microgolfoven op 800 ... bekijk recept »

Wintersalade met witlof, croutons en een gepocheerd ei

1 appel (jonagold) 1 scheut azijn (De blauwe hand) 1 eetlepel boter 4 sneetjes brood 4 eieren 150 g groene slamengeling 100 g notenmengeling 2 eetlepels olijfolie 2 stronken witlof Delhaize 0,5 eetlepel witte wijnazijn zout peper1. Rooster het brood.... bekijk recept »

Pagina 17 van 100