Recepten met witlof

1000 recepten met witlof

Witlof

Witlof Witlof is de familie van andijvie. Dit is een bladgroente die men in het donker teelt. De afgesneden (afgebroken) krop kan je zowel rauw als gekookt eten. Witlof wordt ook wel Brussels lof genoemd. Aan de teelt van witlof besteden onze tuinders veel aandacht. Ze zijn twee jaar bezig om je een puike, voedzame groente te leveren die je op meerdere wijzen kunt bereiden. In het eerste jaar teelt men de witlofwortelen die zodra ze volgroeid zijn worden geoogst. Vervolgens zet men de wortelen op en bedekt ze met een laag speciale aarde. In het tweede jaar kan men dan de witlofstronkjes oogsten. Vroeger was witlof erg bitter. De soorten van nu zijn milder. Probeer ook eens de roodlof en de radicchio, die paarsgekrulde struikjes heb je vast wel eens gezien. Verwijder de buitenste blaadjes, snij een schijfje van de onderkant af, snij de kegelvormige ’pit’ weg en was de lof in ruim water. Snij de lof eventueel in stukjes. De gemiddelde kooktijd is 12 minuten. + lees meer

Salade met malse biefstukreepjes en kaasdressing

300 g kogelbiefstukken 2 sjalotten 2 stuks ambachtelijke meergranenbaguettes 2 stronken witlof 200 g salademix 1 el arachideolie 60 g blauwaderkaasblokjes 60 g crème fraîche1. Laat de biefstuk op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven ... bekijk recept »

Karbonades met mosterdsaus en witlof

8 struikjes witlof 4 (rib)karbonades 50 g boter of margarine 1 duopak krieltjes (700 g) 3 eetlepels zonnebloemolie 2 theelepels suiker 2 takjes verse peterselie (zakje a 30 g) ½ pot mosterd-honingsaus (a 285 ml)1. Wi... bekijk recept »

Roergebakken witlof in kruidensaus

2 struikjes witlof (200 g) ½ eetlepel boter of margarine 1 zak voorgekookte minikrieltjes (` 450 g) 200 g hamreepjes (koelvitrine) 1 bekertje creme fraiche (125 ml) ⅓ doosje verse roomkaas met kruiden (` ... bekijk recept »

Witlofstamppotje

2 struikjes witlof (ca. 500 g) 1 eetlepel boter 1 2 dl melk 1 pakje aardappelpuree met kaas 1 duopakje hamreepjes (ca. 200 g)1. Witlof wassen en in lengte halveren. Bittere kern eruit snijden en struikjes in reepjes snijden. In wok ... bekijk recept »

Witlof met garnalensalade

3 grote stronken witlof 4 el mayonaise 3 tl Japanse sojasaus gedroogde chilipeper uit molentje 2 tl citroensap 1 friszure appel (bijv. Granny Smith) 150 g Hollandse garnalen 3 el verse bieslook (fijngeknipt)1. Haal van elke st... bekijk recept »

Paddenstoelenrisotto met geitenkaas

275 g risotto ai funghi (pakje) 2 uien 250 g gesneden kastanjechampignons (bakje) 2 el olijfolie 600 g witlof 240 g geitenkaas (verse)1. Bereid de risotto volgens de aanwijzingen op de verpakking. 2. Snipper de ui. Fruit in e... bekijk recept »

Honing-mosterd speklapjes

2 el honing 4 el grove Zaanse mosterd 2 el walnotenolie 8 speklapjes a la minute 2 takjes rozemarijn 500 g witlof 2 sinaasappels1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Meng de honing, mosterd en de helft van de olie en bestrijk de speklappen m... bekijk recept »

Tarte tatin met witlof

1 sinaasappel (schoongeboend) 2 struikjes witlof 4 plakjes roomboterbladerdeeg ((diepvries), ontdooid) 40 g boter (hard) 2 el suiker1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd met een scherp mesje de oranje schil zo dun mogelijk v... bekijk recept »

Abdij cupcake

50 g rozijnen 250 g volkorenmeel 9 g bakpoeder 1 mespuntje zout 2  eieren 80 ml zonnebloemolie 300 ml trappistenbier 40 g honing 150 g abdijkaas Verwarm de oven voor op 180 ºC. Wel de rozijnen in heet... bekijk recept »

Italiaanse witlof-gehaktschotel

750 g kruimige aardappelen 1 tl gedroogde tijm 1 snufje zout 1 snufje peper 4 el olijfolie 800 g witlof 500 g rundergehakt 50 ml saladedressing balsamico 1 pakje mix voor ovenschotel met witlof en gehakt 300 ml water 1 ei 1 pureestamper 1... bekijk recept »

Pagina 15 van 100