Recepten met witlof

1000 recepten met witlof

Witlof

Witlof Witlof is de familie van andijvie. Dit is een bladgroente die men in het donker teelt. De afgesneden (afgebroken) krop kan je zowel rauw als gekookt eten. Witlof wordt ook wel Brussels lof genoemd. Aan de teelt van witlof besteden onze tuinders veel aandacht. Ze zijn twee jaar bezig om je een puike, voedzame groente te leveren die je op meerdere wijzen kunt bereiden. In het eerste jaar teelt men de witlofwortelen die zodra ze volgroeid zijn worden geoogst. Vervolgens zet men de wortelen op en bedekt ze met een laag speciale aarde. In het tweede jaar kan men dan de witlofstronkjes oogsten. Vroeger was witlof erg bitter. De soorten van nu zijn milder. Probeer ook eens de roodlof en de radicchio, die paarsgekrulde struikjes heb je vast wel eens gezien. Verwijder de buitenste blaadjes, snij een schijfje van de onderkant af, snij de kegelvormige ’pit’ weg en was de lof in ruim water. Snij de lof eventueel in stukjes. De gemiddelde kooktijd is 12 minuten. + lees meer

Witlofstamppot met bacon en peer

1.2 kg kruimige aardappel 500 g witlof 2 handperen 300 g bacon 2 el olijfolie 200 ml melk 80 g Boursin1. Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Kook ze in water met zout in 20 min. gaar. Snijd ondertussen de onderkant van de... bekijk recept »

Filet van Mechelse koekoek

2 stronken grondwitlof 50 g ongezouten boter (voor het witlof) zwarte peper zout nootmuskaat 150 ml volle melk suiker (facultatief) 100 ml gevogeltefond 100 g geraspte parmezaanse kaas (reggiano) 25 g ongezouten boter (voor het schuim) 5 mooie grote ... bekijk recept »

Gebakken witlof met romige kruidenpuree

1 kg kruimige aardappelen 4 stronken witlof 250 g kastanjechampignons 50 g boter 1 el Zaanse mosterd 250 ml slagroom 10 g platte peterselie (bakje à 20 g)1. Schil de aardappelen en snijd in gelijke stukken. Kook in water met zout in ... bekijk recept »

Gehaktballetjes in cranberrysaus

1 zak aardappelen (kilo'tje iets kruimig) 3 uien (in partjes) 3 el olie 1 schaal Zweedse (gehaktballetjes (355 g)) 1 pot cranberrycompote (350 g) 2 appels (gesnipperd met schil) 500 g witlof (in reepjes) 75... bekijk recept »

Witlof uit de oven

800 g vastkokende aardappels 1 el honing 1 el grove mosterd 8 stronken witlof olijfolie om in te bakken 1 bosje bieslook 250 ml Griekse yoghurt 1  ei 100 g geraspte belegen kaas 100 g gekookte ham Breng e... bekijk recept »

Witlofschotel met zalm

2 el olijolie 800 g witlof in brede repen 1 bekertje crème fraîche (125 ml) 6 zongedroogde tomaten in stukjes 500 g zalmfilet 1 zakje geraspte jongbelegen kaas (175 g) 2 sinaasappelsVerwarm de oven voor tot 200 C. Verhit in een koekpan de olijfolie. ... bekijk recept »

Witlof-venkelsalade met peterselie en granaatappel

1 sjalot 3 el wittewijnazijn 250 g witlof 1 venkel 4 el olijfolie extra vierge 3 el peterselie 100 g granaatappelpitten 25 g preischeutjes 1 snufje zout 1 snufje peper1. Meng de sjalot met de wijnazijn en marineer 5 min. Snijd intussen de ha... bekijk recept »

Brie-omelet met witlofsalade

6 eetlepels zonnebloemolie 2 zakjes aardappelpartjes (a 450 g) 2 teentjes knoflook 1 rode paprika 1 zak witlof (750 g) 12 eetlepels honing-mosterddressing (flesje a 270 ml) 1 stukje brie (250 g) 8 eieren1. Helft olie... bekijk recept »

Kip met mosterd, pofaardappels en witlofsalade

2 schaaltjes kipfilethaasjes (a ca. 300 g) 3 eetlepels scherpe mosterd 2 schaaltjes pofaardappels met yoghurtsaus (a 2 stuks, koelvak) ½ struik bleekselderij 25 g boter 1 zak witlof ((gesneden, 400 g) 2 appels ((b... bekijk recept »

Entrecote met pepersaus en witlofsla

boter aardappelpartjes Provençaalse kruiden entrecotes zout en peper witlof appel sladressing caesar rode wijn peperroomsaus1. In koekenpan of wok 25 g boter verhitten. Aardappelpartjes met Provencaalse kruiden bestrooien en afgedek... bekijk recept »

Pagina 13 van 100