Recepten met witlof

1000 recepten met witlof

Witlof

Witlof Witlof is de familie van andijvie. Dit is een bladgroente die men in het donker teelt. De afgesneden (afgebroken) krop kan je zowel rauw als gekookt eten. Witlof wordt ook wel Brussels lof genoemd. Aan de teelt van witlof besteden onze tuinders veel aandacht. Ze zijn twee jaar bezig om je een puike, voedzame groente te leveren die je op meerdere wijzen kunt bereiden. In het eerste jaar teelt men de witlofwortelen die zodra ze volgroeid zijn worden geoogst. Vervolgens zet men de wortelen op en bedekt ze met een laag speciale aarde. In het tweede jaar kan men dan de witlofstronkjes oogsten. Vroeger was witlof erg bitter. De soorten van nu zijn milder. Probeer ook eens de roodlof en de radicchio, die paarsgekrulde struikjes heb je vast wel eens gezien. Verwijder de buitenste blaadjes, snij een schijfje van de onderkant af, snij de kegelvormige ’pit’ weg en was de lof in ruim water. Snij de lof eventueel in stukjes. De gemiddelde kooktijd is 12 minuten. + lees meer

Witlof-venkelsalade met gruyère

1 venkel 150 g witlof (in reepjes) 1 eetlepel citroensap 250 g cherrytomaten 5 eetlepels olijfolie 1 theelepel mosterd ½ teentje knoflook (geperst) 2 eetlepels witte-wijnazijn 100 g gruyère ((kaas) in reepjes)1. Ov... bekijk recept »

Schelpjespasta met venkel en witlof

3 stronken witlof 2 venkelknollen, in dunne parten 4 el olijfolie 300 g schelpjespasta (zak 500 g, biologisch) 150 g belegen kaas 50+ (biologisch), geraspt 1 zakje walnoten (50 g), grof gehakt1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de onderkant van ... bekijk recept »

Witlof met geitenkaas en ham

4 stronken witlof 8 plakken Coburger ham 8 geitenkaas jong belegen 50 1 el gedroogde tijm 2 el olijfolie1. Snijd de onderkant van de stronken witlof. Kook het lof in een pan met water 3 min. Laat goed uitlekken, halveer in de lengte en verwij... bekijk recept »

Geroosterde pepersteaks met witlof uit de wok

1 kg aardappelen (kilo'tje vastkokend) 3 el olijfolie 2 tenen knoflook (fijngeperst) 1 el provençaalse kruiden (potje 11 g) 2 schaaltjes peper (steaks (4 stuks)) 2 rode uien (grof gesnipperd) 5 struikjes witlof&nb... bekijk recept »

Aardappel-koolkoekjes met camembert

1 ui (gesnipperd) 6 eetlepels olijfolie 300 g spitskool (gesneden) 550 g aardappelpuree (koelverse) 3 tomaten (in 12 dikke plakken) 125 g camembert ((kaas), in 12 plakjes) 1 eetlepel witte-wijnazijn 75 g rucola ... bekijk recept »

Witlofroomsoep met vis en rivierkreeftjes

1,5 l kippen- of groentebouillon 300 g witte seizoensvis (roodbaars, pladijs) 125 g vlees van rivierkreeftjes 1 ui 6 stronkjes witlof (bij voorkeur grondwitlof) 1 aardappel (loskokend) 2 takjes tijm 2 blaadjes laurier 2 blaadjes salie enkele takjes p... bekijk recept »

Mosterdblad met witlof, aardbeien en spekjes

100 g spekreepjes 2 struikjes witlof 250 g aardbeien 1 eetlepel witte wijnazijn 3 eetlepels olijfolie (extra vierge) 1 theelepel mosterd 1 zak slamelange (met mosterdblad (100 g))1. Bak de spekreepjes in een koekenpan zachtjes b... bekijk recept »

Gevulde kalkoen met witlofsalade

2 kalkoenfilets (a 200 g) 4 plakken rauwe ham (bijv. Coburger) 2 plakken Goudse kaas (licht belegen kaas (pakje 190 g)) 4 el olijfolie 1 duopak krieltjes (700 g) 2 x 300 g witlof 3 el mayonaise 1 friszure appel ... bekijk recept »

Gekaramelliseerde witlof

4 stronken witlof 50 g boter 2 el suiker1. Snijd de onderkant van de stronken witlof en snijd de stronken in de lengte in kwarten. Verwijder de harde kern. 2. Verhit de boter in een ruime koekenpan en roerbak het witlof, de suiker en wat zout naa... bekijk recept »

Gevulde witlofblaadjes

9 pecannoten 30 g wortel (geraspt) 2 eetlepels zongedroogde tomatentapenade 4 struikjes witlof 1. Rooster de pecannoten kort in een droge koekenpan en laat ze afkoelen. Halveer de noten in de lengte. Schep in een kom de wortel om met de ... bekijk recept »

Pagina 14 van 100