Recepten met witlof

1000 recepten met witlof

Witlof

Witlof Witlof is de familie van andijvie. Dit is een bladgroente die men in het donker teelt. De afgesneden (afgebroken) krop kan je zowel rauw als gekookt eten. Witlof wordt ook wel Brussels lof genoemd. Aan de teelt van witlof besteden onze tuinders veel aandacht. Ze zijn twee jaar bezig om je een puike, voedzame groente te leveren die je op meerdere wijzen kunt bereiden. In het eerste jaar teelt men de witlofwortelen die zodra ze volgroeid zijn worden geoogst. Vervolgens zet men de wortelen op en bedekt ze met een laag speciale aarde. In het tweede jaar kan men dan de witlofstronkjes oogsten. Vroeger was witlof erg bitter. De soorten van nu zijn milder. Probeer ook eens de roodlof en de radicchio, die paarsgekrulde struikjes heb je vast wel eens gezien. Verwijder de buitenste blaadjes, snij een schijfje van de onderkant af, snij de kegelvormige ’pit’ weg en was de lof in ruim water. Snij de lof eventueel in stukjes. De gemiddelde kooktijd is 12 minuten. + lees meer

Fondue met hervekaas en fijne groenten

1 appel enkele paardenbloemblaadjes 1 Hervekaasje 1 selderij 0.5 l water 1 witlof 1 stuk wortel1. Was en schil de groenten en de appel en snij ze in staafjes. 2. Laat de kaas smelten door hem te verwarmen met het water op een maximumtemperatuur van 7... bekijk recept »

Ovenschotel met witlof en vis

1 kg aardappel (zak) 800 g witlof 300 g kabeljauwfilet (koelvers) 8 plakjes ontbijtspek (pakje) 2 tenen knoflook 3 el olijfolie 1 tl gedroogde tijm (potje 15 g)1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Boen de aardappelen sch... bekijk recept »

Gevulde witlofsoep met blauwe kaas

8 stronkjes witlof 4 el olijfolie 2 uien gesnipperd 2 kruimige aardappelen geschild en in blokjes 2 tabletten kippenbouillon 125 g hamblokjes 100 g gorgonzola 25 g geschaafde amandelenHalveer de witlofstronkjes over de lengte en verwijder de harde bi... bekijk recept »

Cajunkarbonade met zoete witlof

700 g witlof 2 x 2 stuks ribkarbonades 2 el kruidenmix cajun (busje 90 g) 50 g roomboter (voor bakken & braden (pakje 200 g)) 1 duopak aardappelschijfjes (700 g) 3 el suiker 2 tl gedroogde tijm (potje 15 g)1. Snijd de ... bekijk recept »

Knolselderijpuree met witlof

1 knolselderij 2 grote kruimige aardappelen (geschild en in blokjes gesneden) 750 ml volle melk 10 g roomboter 1 el suiker 6 struiken witlof (schoongemaakt en gehalveerd) 1/2 tl tijmblaadjes (zakje a 15 g) 150 ml crème fr... bekijk recept »

Zo­mer­s­tamp­pot & zoe­te spek­jes

1½ kg kruimige aardappelen 300 g snijbonen (pakje, diepvries) 1 el olijfolie 250 g magere spekreepjes 1 el honing 2 el kraanwater 125 ml crème fraîche 2 stronken witlof1. Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Kook ze in... bekijk recept »

Tarte tatin van witlof

5 stronken witlof ½ tl kardemom 10 g rietsuiker 50 g boter 1 pakje bladerdeeg vers (270 g)1. Verwarm de oven voor op 220 °C. Snijd de stronken witlof in de lengte doormidden en verwijder de harde witte kern en de onderkant. 2. Plaat... bekijk recept »

Herfstsalade met gebakken ricotta en gerookte kip

250 g ricotta 2 eetlepels slagroom 1 eetlepel tijm 4 eetlepels olijfolie extra vierge 3 sjalotten (gesnipperd) 1 eetlepel rode-wijnazijn 1 theelepel Dijon mosterd 100 g gerookte kipfilet (fijngesneden) 2 bospeentjes (ge... bekijk recept »

Witlofsalade met appel, sinaasappel en pecannoten

500 g witlof 2 handsinaasappels 2 appels (zoete appel, bijv. pink lady) 2 el gembersiroop 50 g pecannoten1. Snijd de onderkant van het witlof, halveer het lof in de lengte en verwijder de harde kern. Snijd het witlof in stukjes van een ½... bekijk recept »

Romige witlof

6 struiken witlof 25 g roomboter 3 el witte wijn 4 el slagroom1. Snijd de onderkant van de stronken witlof en snijd het witlof doormidden. Verwijder de harde kern en snijd in fijne reepjes. Verhit de boter in de pan. Smoor de witlof ca. 10 min.... bekijk recept »

Pagina 16 van 100