Recepten met witlof

1000 recepten met witlof

Witlof

Witlof Witlof is de familie van andijvie. Dit is een bladgroente die men in het donker teelt. De afgesneden (afgebroken) krop kan je zowel rauw als gekookt eten. Witlof wordt ook wel Brussels lof genoemd. Aan de teelt van witlof besteden onze tuinders veel aandacht. Ze zijn twee jaar bezig om je een puike, voedzame groente te leveren die je op meerdere wijzen kunt bereiden. In het eerste jaar teelt men de witlofwortelen die zodra ze volgroeid zijn worden geoogst. Vervolgens zet men de wortelen op en bedekt ze met een laag speciale aarde. In het tweede jaar kan men dan de witlofstronkjes oogsten. Vroeger was witlof erg bitter. De soorten van nu zijn milder. Probeer ook eens de roodlof en de radicchio, die paarsgekrulde struikjes heb je vast wel eens gezien. Verwijder de buitenste blaadjes, snij een schijfje van de onderkant af, snij de kegelvormige ’pit’ weg en was de lof in ruim water. Snij de lof eventueel in stukjes. De gemiddelde kooktijd is 12 minuten. + lees meer

Aardappel-koolkoekjes met camembert

1 ui (gesnipperd) 6 eetlepels olijfolie 300 g spitskool (gesneden) 550 g aardappelpuree (koelvers) 3 tomaten (in 12 dikke plakken) 125 g camembertkaasje (in 12 plakken) 1 eetlepel witte-wijnazijn 75 g rucola sla... bekijk recept »

Knapperige pizza met witlof en Dana blue

1 pak mix voor witbrood 8 witlof stronkjes 1 dl olijfolie thijm takjes, blaadjes eraf gerist 1 el bloem 150 g Dana blue ½ citroen uitgeperst 1 zak veldslaVerwarm de oven voor tot 200°C. Bereid het brooddeeg volgens de verpakking en laat het 15 min. ... bekijk recept »

Witlof met casselerrib en port salut

1 zak witlof (750 g) 1 stukje kaas (port salut (185 g)) 1 tuinkruiden bouillontablet 2 el grove mosterd 2 pakjes casselerrib (gegrild (a 100 g)) 1 duopak krieltjes (700 g) zakje verse bieslook (a 25 g)1. Oven voor... bekijk recept »

Witte winterstamppot met bieslook & gebakken chorizo

750 g kruimige aardappelen 500 g knolselderij 250 g chorizo (worst) 20 g bieslook 4 stronken witlof 2 tl colombo kruiden (kruidenmengsel, zakje 50 g)1. Schil de aardappelen en knolselderij en snijd in gelijke stukken. Kook samen i... bekijk recept »

Witlof met kerriesaus

8 struikjes witlof 300 g snelkookrijst 50 g boter of margarine 4 rundervinken (ca. 400 g) 1 doosje kerriesaus (40 g) 2 eetlepels rozijnen1. Witlof schoonmaken en bittere kern verwijderen. Struikjes in ca. 15 minuten gaar koken. In... bekijk recept »

Witlofsoep met blauwe kaas en spekjes

1 kg witlof 1  ui 1 teentje knoflook 1 el boter 100 ml witte port 2 el bloem 1.5 l groentebouillon 3  eieren 250 ml room WitlofsoepHalveer de witlof en snijd de kern eruit. Houd een aantal hele bladen acht... bekijk recept »

Gevulde schnitzel met peer en witlof

1 kg aardappelen geschild 300 g schnitzel naturel 1 handpeer ongeschild in 8 partjes 8 takjes tijm peper en zout 50 g vloeibare margarine 150 g gerookte spekreepjes 100 ml appelsap 800 g witlof in kwartenKook de aardappelen in een bodem water met zo... bekijk recept »

Vispasteitjes met prei

1 el olijfolie 300 g panklare prei 400 g kabeljauwfilet (in 4 gelijke stukken) 2 el citroensap 2 el Italiaanse kruiden ((diepvries), fijngesneden) 8 plakjes bladerdeeg (ontdooid) 1 ei (eierdooier losgeklopt (eiwit word... bekijk recept »

Witlofschotel met ham en kaassaus

6 struikjes witlof 50 g boter 250 g rundergehakt 2 eetlepels rode pesto 150 g achterham (in reepjes) 30 g bloem 300 ml melk 150 g belegen kaas (geraspt) 2 pakken aardappelschijfjes (a 425 g) 1 bol mozzarella (kaas)&nb... bekijk recept »

Franse Camembertsalade

125 g spekblokjes 1 bosje bieslook 1 el franse mosterd 20 ml witte wijnazijn 1 el honing 60 ml olijfolie extra vierge Zoete Franse dressingVerwarm een pan en bak de spekjes in circa 10 minuten krokant.Meng in een kom de ... bekijk recept »

Pagina 12 van 100