Recepten met witlof

1000 recepten met witlof

Witlof

Witlof Witlof is de familie van andijvie. Dit is een bladgroente die men in het donker teelt. De afgesneden (afgebroken) krop kan je zowel rauw als gekookt eten. Witlof wordt ook wel Brussels lof genoemd. Aan de teelt van witlof besteden onze tuinders veel aandacht. Ze zijn twee jaar bezig om je een puike, voedzame groente te leveren die je op meerdere wijzen kunt bereiden. In het eerste jaar teelt men de witlofwortelen die zodra ze volgroeid zijn worden geoogst. Vervolgens zet men de wortelen op en bedekt ze met een laag speciale aarde. In het tweede jaar kan men dan de witlofstronkjes oogsten. Vroeger was witlof erg bitter. De soorten van nu zijn milder. Probeer ook eens de roodlof en de radicchio, die paarsgekrulde struikjes heb je vast wel eens gezien. Verwijder de buitenste blaadjes, snij een schijfje van de onderkant af, snij de kegelvormige ’pit’ weg en was de lof in ruim water. Snij de lof eventueel in stukjes. De gemiddelde kooktijd is 12 minuten. + lees meer

Met blauwaderkaasgegratineerde witlof

1 bakje paddestoelenmelange (200 g) 8 struikjes witlof 2 sjalotten (gesnipperd) 2 eetlepels olie 250 g casselerrib (vleeswaren) 800 g aardappels ((Lady Christl, zak a 3 kg), geschild) 1 zakje bechamelsaus (pak a 2... bekijk recept »

Witlofblaadjes met peterselie-eisalade en haring

1 ei 1 el mosterd 1 el rodewijnazijn 2 el zonnebloemolie 1 kleine zure augurk (potje 340 g) 2 haringen (duopak Hollandse Nieuwe met gesnipperde ui) 3 el platte peterselie (fijngesneden) 1 stronk witlof1. Kook het ei in 8 ... bekijk recept »

Salade van witlof met tijmkletskoppen

100 g boter 2 takjes tijm 90 g sesamzaad 150 g poedersuiker 1 mespunt zout ½ dl sinaasappelsap 50 g bloem ½ dl wittewijnazijn ½ el dijonmosterd ½ el mayonaise 2 dl olijfolie ½ dl walnootolie ½ kro... bekijk recept »

Mosselspiesjes met witlofsalade

1 blikje deeg voor (knoflook-broodjes (340 g)) 1 bakje gekookte mosselvlees (150 g) 600 g witlof 1 citroen 2 tenen knoflook 1 zoete puntpaprika 2 takjes verse peterselie (zakje a 30 g) 3 theelepels suiker 4 eetlepels ol... bekijk recept »

Witlof met peer en blauwaderkaas

4 stronken witlof 50 g boter 3 el rietsuiker 2 peren (bijv. doyenne du comice) 100 g walnoten 200 g Hollandse blauwaderkaas1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd de onderkant van de stronken witlof en snijd het witlof doormidden. Ver... bekijk recept »

Witlofsoep met geitenkaas, dille en geschaafde amandelen

2 el olijfolie 1 ui 400 g stronkjes witlof 2 tl knoflook 7,5 dl heet water 2 groentebouillontabletten 2 el geschaafde amandelen 100 g geitenkaas 2 el dille 1 staafmixer1. Verhit de olie in een diepe pan en bak de ui 3 min. op een laag vuur. ... bekijk recept »

Karbonade met appel uit de oven

4 ribkarbonades 50 g boter 2 kleine appels 100 g gerookte spekreepjes (duobakje a 200 g) 1 ui (fijngesneden) 4 eetlepels mosterd (grove) 30 g paneermeel1. Oven voorverwarmen op 175 °C. Karbonades droogdeppen en met zout en ... bekijk recept »

Mosterdsoep met witlof

2 struikjes witlof 1 el boter 1 zak romige mosterdsoep (400 ml) 4 soepstengels met sesam1. Witlof in lengte in flinterdunne reepjes snijden. Witlof wassen en droogdeppen. In koekenpan boter smelten en witlof in 3 min. beetgaar bakken, tot ... bekijk recept »

In de oven gebakken witlof

1 sjalot 15 g boter 3 laurierblaadjes 3 kruidnagels 1 kaneelstokje 3 kardemompeulen 300 ml verse sinaasappelsap 1 tl suiker 4 stronken witlof 300 ml groentebouillon (van tablet) 8 plakjes ontbijtspek 4 takjes tijm 2 el olijfol... bekijk recept »

Witloffrittata met kaas uit de oven

500 g witlof 1 eetlepel olijfolie 1 rode peper (fijngesneden) 4 eieren 50 ml melk 1 zakje verse peterselie (30 g) 1 schaaltje Hollandse geitenkaas (geraspt (175 g)) 1 zak rucola slamelange (75 g) 1 brood (onge... bekijk recept »

Pagina 22 van 100