Recepten met witlof

1000 recepten met witlof

Witlof

Witlof Witlof is de familie van andijvie. Dit is een bladgroente die men in het donker teelt. De afgesneden (afgebroken) krop kan je zowel rauw als gekookt eten. Witlof wordt ook wel Brussels lof genoemd. Aan de teelt van witlof besteden onze tuinders veel aandacht. Ze zijn twee jaar bezig om je een puike, voedzame groente te leveren die je op meerdere wijzen kunt bereiden. In het eerste jaar teelt men de witlofwortelen die zodra ze volgroeid zijn worden geoogst. Vervolgens zet men de wortelen op en bedekt ze met een laag speciale aarde. In het tweede jaar kan men dan de witlofstronkjes oogsten. Vroeger was witlof erg bitter. De soorten van nu zijn milder. Probeer ook eens de roodlof en de radicchio, die paarsgekrulde struikjes heb je vast wel eens gezien. Verwijder de buitenste blaadjes, snij een schijfje van de onderkant af, snij de kegelvormige ’pit’ weg en was de lof in ruim water. Snij de lof eventueel in stukjes. De gemiddelde kooktijd is 12 minuten. + lees meer

Tartaartje met rijst en gebakken groenten

300 g zilvervliesrijst (pak 400 g) 250 g gerookte spekblokjes (duopak) 6 el olijfolie 1 rode ui (in ringen) 2 stronken witlof (in repen) 1 potje haricots verts ((340 g), uitgelekt) 4 rundertartaartjes (2 scha... bekijk recept »

Gegrilde witlof met Parmaham

4 struikjes witlof 4 el olijfolie toscano extra vierge (fles a 500 ml) 4 plakjes Parmaham 75 g cambozola (blauwaderkaas) 1 el witte wijnazijn1. Grill voorverwarmen. Witlof schoonmaken, bittere kern eruit snijden en in lengte halvere... bekijk recept »

Roergebakken witlof met hete garnalen

4 struiken witlof 1 rode peper 2 eetlepels roerbakolie 2 cm gemberwortel (geschild en fijngesneden) 2 teentjes knoflook (fijngesneden) 1 zak tijgergarnalen ((diepvries, 500 g), ontdooid) 5 takjes koriander (grofgesnede... bekijk recept »

Reepjes witlof met heilbotmousse en zalmkuit

bieslook citroensap 100 g cottage cheese 0,5 eetlepel gemalen paprika 2 snuifjes geraspte nootmuskaat 100 g gerookte heilbot 2 kleine stevige witlofstronken 25 g zalmkuit1. Mix 100 g cottage cheese met 100 g gerookte heilbot, 2 snuifjes geraspte noot... bekijk recept »

Quinoasalade met gerookte zalm

50 g quinoa 0,5 komkommer 1 witlof 0,5 citroen 3 el koriander of bladpeterselie 3 el olijfolie extra vierge 100 g gerookte zalm 2 el alfalfa of rodekoolkiemen (milde kiemgroenten) 1 snufje zout 1 snufje peper1. Bereid... bekijk recept »

Witlof met kaas

4 stronken stronken witlof 150 g Gormas 70 400 g bechamelsaus (pot) 50 g walnoten1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de onderkant van de witlof, snijd het lof doormidden en verwijder de harde kern. Kook 5 min. in water met zout. 2. Gi... bekijk recept »

Gemarineerde witlof met zalmcrème

2 maal 2 struikjes witlof 3 sjalotjes 1 zakje verse Italiaanse kruidenmix (20 g) 2 limoenen 1 dl olijfolie 2 maal 100 g gerookte zalmfilet 6 gedroogde tomaatjes (potje) 125 g verse roomkaas met kruiden1. Van elk struikje witlo... bekijk recept »

Gekaramelliseerde witlof met romige aardappelpuree en fricandeau

1 kg voorgekookte stamppotaardappelen 50 ml vloeibare margarine 600 g witlof 3 el suiker 1 snufje zout 200 g crème fraîche 4 el groene verse kruiden 300 g fricandeau (vleeswaar)1. Kook de stamppotaardappelen in een diepe pan met w... bekijk recept »

Cheddarkaassaus

25 g boter 1 el bloem 300 ml halfvolle melk 150 g Cheddar (Tophat 48 (kaas), geraspt) 1 mespunt nootmuskaat1. Verhit de boter in een steelpan en voeg de bloem toe. Roer tot een glad mengsel en laat 2 min. garen op laag vuur (roux). 2. Vo... bekijk recept »

Witlofstamppot met gerookte zalm

1½ kilo kruimige aardappels (geschild en in stukken) 500 g witlof 2 el boter 1 bekertje crème fraîche (125 ml) 2 bakjes gerookte zalmblokjes (a 100 g) 1 bakje verse dille ((15 g), fijngesneden)1. Kook de aardappelen... bekijk recept »

Pagina 27 van 100