Recepten met witlof

1000 recepten met witlof

Witlof

Witlof Witlof is de familie van andijvie. Dit is een bladgroente die men in het donker teelt. De afgesneden (afgebroken) krop kan je zowel rauw als gekookt eten. Witlof wordt ook wel Brussels lof genoemd. Aan de teelt van witlof besteden onze tuinders veel aandacht. Ze zijn twee jaar bezig om je een puike, voedzame groente te leveren die je op meerdere wijzen kunt bereiden. In het eerste jaar teelt men de witlofwortelen die zodra ze volgroeid zijn worden geoogst. Vervolgens zet men de wortelen op en bedekt ze met een laag speciale aarde. In het tweede jaar kan men dan de witlofstronkjes oogsten. Vroeger was witlof erg bitter. De soorten van nu zijn milder. Probeer ook eens de roodlof en de radicchio, die paarsgekrulde struikjes heb je vast wel eens gezien. Verwijder de buitenste blaadjes, snij een schijfje van de onderkant af, snij de kegelvormige ’pit’ weg en was de lof in ruim water. Snij de lof eventueel in stukjes. De gemiddelde kooktijd is 12 minuten. + lees meer

Witlofstamppot

4 struikjes witlof (circa 500 gram) 1 eetlepel boter 200 ml melk 1 pakje aardappelpuree met kaas 1 duobakje hamreepjes (circa 200 gra; m) Bereiding (circa 15 minuten): Was de witlof en halveer deze in de lengte. Snijd de bittere kern eruit en snijd d... bekijk recept »

Vlaamse witlofsalade

4 stronkjes witlof 2 bokkingen 2 appels in dunne plakjes 100 gm zoetzure augurken in dunne reepje; s 2 eidooiers 2 eetlepel(s) witte wijnazijn 3 eetlepel(s) plantaardige olie 1 theelepel(s) ansjovispasta 1/2 theelepel(s) suiker 1 snufje versgemalen p... bekijk recept »

Andijvie-radicchio salade

1 krop andijvie schoongemaakt 1 krop radicchio schoongemaakt 1 stronk witlof schoongemaakt 3 eetlepel(s) sesamzaad 1 eetlepel(s) sesamolie 3 eetlepel(s) pindaolie 2 eetlepel(s) witte wijnazijn 4 eetlepel(s) honing 1 eetlepel(s) sojasaus 1 zout naar s... bekijk recept »

Vlaamse witlofsalade

4 stronkjes witlof 2 bokkingen 2 appels in dunne plakjes 100 gm zoetzure augurken in dunne reepje; s 2 eidooiers 2 eetlepel(s) witte wijnazijn 3 eetlepel(s) plantaardige olie 1 theelepel(s) ansjovispasta 1/2 theelepel(s) suiker 1 snufje versgemalen p... bekijk recept »

Witlofsoep met gerookte paling

250 gr gerookte palingfilet 10 middelgrote stronken witlof 1 grote aardappel 25 gr boter Zout Peper 1/2 liter kippenbouillon Verse koriander of peterselie Haal het bittere hart uit de witlofstronken, snijd ze overlangs in tweeën en dan in klein... bekijk recept »

Luchtige salade met pittig gebakken Quorn fijngehakt

175 gr Quorn fijngehakt 30 gr rucola (ook wel 'raket', 'roquette' of 'notenkruid', is een wild kruid met een waterkersachtige smaak 1 klein struikje radicchio (soort sla) 1 struikje witlof 15 gr vers basilicum 2 eetlepels balsamicoazijn 6 eetlepels o... bekijk recept »

Witlofsoep met cola

1 el olijfolie500 gr witlof0,5 ltr cola2 blokjes groentebouillon0,4 liter water1 tl cayenne- of chilipeper3 tl nootmuskaat2 el citroensap0,25 ltr kookroomzwarte peper uit de molen2 lente-uitjesstaafmixer of keukenmachine1. Snijd het hart uit de witlo... bekijk recept »

Kerrie-witlofsalade

5 stronkjes witlof 3 mandarijnen 1 blikje ananaspartjes 3 el mayonaise 1 el crème fraîche 25 g gepelde walnoten1. Was de witlof, verwijder de harde kern aan het uiteinde en snijd de witlofstronkjes in reepjes. 2. Maak een dressing van 2 theelepels k... bekijk recept »

Varkenshaasje "Grand Cru"

1 stuk varkenshaasje 50 gr Solo 1 flesje Rodenbach Grand Cru 25 cl room 2 eetlepel Wostyn mosterd uit Torhout 2 schijven Ganda ham 4 stuks witlof 1 flesje Hoegaerden1. Varkenhaasje verdelen in 4 stukken, aankleuren in Solo, 12 minutengaren, warm ... bekijk recept »

witlofsalade

4 stuks witlof 2 augurken 1 ui 2 gekookte eieren 2 eetlepels mayonaise 2 eetlepels knoflooksaus1. Haal de buitenste blaadjes van het witlof af, verwijder de bittere kern en snijd klein. 2. Snijd de augurken in kleine stukjes. De ui fijn snijden. Prak... bekijk recept »

Pagina 72 van 100