Recepten met witlof

1000 recepten met witlof

Witlof

Witlof Witlof is de familie van andijvie. Dit is een bladgroente die men in het donker teelt. De afgesneden (afgebroken) krop kan je zowel rauw als gekookt eten. Witlof wordt ook wel Brussels lof genoemd. Aan de teelt van witlof besteden onze tuinders veel aandacht. Ze zijn twee jaar bezig om je een puike, voedzame groente te leveren die je op meerdere wijzen kunt bereiden. In het eerste jaar teelt men de witlofwortelen die zodra ze volgroeid zijn worden geoogst. Vervolgens zet men de wortelen op en bedekt ze met een laag speciale aarde. In het tweede jaar kan men dan de witlofstronkjes oogsten. Vroeger was witlof erg bitter. De soorten van nu zijn milder. Probeer ook eens de roodlof en de radicchio, die paarsgekrulde struikjes heb je vast wel eens gezien. Verwijder de buitenste blaadjes, snij een schijfje van de onderkant af, snij de kegelvormige ’pit’ weg en was de lof in ruim water. Snij de lof eventueel in stukjes. De gemiddelde kooktijd is 12 minuten. + lees meer

Witlofsoep 2

voor 4 personen: 1 gesnipperde ui 2 struikjes gesnipperde witlof 2 eetlepels boter 125 ml crème fraîche 750 ml kippenbouillon 1 eetlepel verse bieslook (gesnipperd) 4 ronde of vierkante toastjes stukje blauwe kaas wat peper en zoutDoe in een soeppan ... bekijk recept »

Witlofrolletjes met katenspek

1. Verwarm de oven voor op 200°C. Kook 4 stronkjes witlof in water met zout in 10 minuten beetgaar. Giet af, laat uitlekken en iets afkoelen. Snijd de stronkjes in de lengte door. Leg op de snijzijde van 4 helften een plakje mosterdkaas of belegen ka... bekijk recept »

Salade met gerookte forel en Hollandse garnalen

1 kropje radicchio of andere rode slasoort2 stronkjes witlof1 rode ui in dunne ringen1 bosje dille grof gehakt250 gram gerookte forel100 gram Hollandse garnalen1 theelepel scherpe mosterd2 eetlepels wittewijnazijn2 eetlepels milde olijfolie2 eetlepel... bekijk recept »

Salade met pompoenchutney

2 eetlepels olijfolie1 ui, fijngesnipperd1 theelepel rietsuiker100 gram pompoen, ongeschild, in heel kleine blokjes1 theelepel gemberpoeder (djahé)1 kruidnagel4 eetlepels witte balsamicoazijn2 eetlepels blanke rozijnen1 stronkje witlof, blaadj... bekijk recept »

Plaattaart met vis

6 plakjes bladerdeeg400 g witte visfilet, in blokjes (Vismarine)1 eetl. kerriepoederzout en versgemalen peper2 stronkjes witlof100 ml crème fraîche (Melkan)100 g geraspte jong belegen kaasbakpapier1. Laat bladerdeeg en visfilet ontdooien... bekijk recept »

Rijstsalade met rosbief, mango en komkommer

250 g meergranenrijst of notenrijst1 vlees- of kippenbouillontablet3 witlof1/2-1 komkommer, geschild en in blokjes2 mango’s, geschild en in plakjes250 g rosbief, in plakken (vleeswaren)1 rode ui, in smalle ringenvoor de dressing:100 ml sina... bekijk recept »

Witlofschotel met boerenkaas en gebakken aardappelen

1 kg vastkokende aardappelen, geschild en gehalveerdzoutversgemalen peper75 g boter of vloeibaar bakproduct750 g witlof, in de lengte gehalveerd200 ml kookroom1 eetl. verse tijm (vers of diepvries) of 1 theel. gedroogd150 g geraspte belegen (boeren)k... bekijk recept »

Witlofsalade met mandarijn en kwarkdressing

1 klein blikje mandarijntjes250 g Franse magere kwark (Melkan)zoutversgemalen peper1 theel. kerriepoeder400 g witlof, in smalle reepjes150 g beenham, in blokjes of reepjes2 eetl. geschaafde amandelen1. Giet de mandarijntjes af en vang het sap op. Men... bekijk recept »

Slanke Tonijn Huissalade

2 blikjes tonijn op waterbasis uitgelekt 2 tomaten zonder zaad in brunoise gesneden 1 flinke hand rucola 200 gr ijsbergsla met tuinkruiden of sla naar keuze 1 stuikje witlof zonder kern kleingesneden 2 eieren hard gekookt en afgekoeld 1 handje pijn... bekijk recept »

Romige witlofsoep met kerrie en appel

2 stronken Witloof ,fijngesneden 1 liter kippenbouillon 2 stuks sjalot ,fijngesneden 125 ml slagroom 1/2 stuk appel, in blokjes 1 tl milde kerriepoeder 1 el fijngehakte peterselie 1 el fijngehakte dragon 1. Verhit een ruime kookpan met wat olie e... bekijk recept »

Pagina 81 van 100