Recepten met zuurkool

740 recepten met zuurkool

Zuurkool

Zuurkool De meeste groenten gaan vers van het land of de kas naar de winkel. Zuurkool niet. Die begint als witte kool. De buitenste bladeren en de harde kern worden verwijderd en de rest wordt in fijne reepjes gesneden. Deze worden licht gezouten en een tijdje opgeborgen. Vroeger in een grote Keulse pot in de kelder, nu in containers in de fabriek. Goed aandrukken, afdekken en dan drie tot acht weken geduld hebben. Dat is het geheim van deze heerlijke Hollandse winterkost. Licht verteerbaar, mildzuur van smaak en rijk aan vitaminen. In de achttiende eeuw zeilde de Britse zeevaarder en cartograaf James Cook niet uit zonder een paar vaten zuurkool aan boord: om scheurbuik wegens vitaminegebrek te voorkomen! Spoel de zuurkool niet af, want dan verdwijnen de vitamines in de gootsteen. Snij de zuurkool wat fijner als je die te grof vindt. Eventueel kun je de zuurkool met een vork losser maken. Je kunt zuurkool koken of stoven met een beetje water en naar wens met een klontje boter. + lees meer

Zuurkoolschotel met sjalotjes

3 eetl. zonnebloem- of arachideolie400 g speklapjes of doorregen varkenslapjes, in brede repenpaprikapoeder6 sjalotjes, in ringen2 rode paprika's, zonder zaadjes, in reepjes500 g zuurkool1 kaneelstokje4 kruidnagels200 ml appelsap1. Verwarm de ove... bekijk recept »

Zuurkoolstamppot met spekjes

1 kg kruimig kokende aardappelen, geschild en in stukkenzoutversgemalen peper500 g zuurkool75 g boter200 g magere gerookte spekblokjes100 ml warme melk (Melkan)1. Kook de aardappelen met zout in 20 minuten gaar. Kook intussen de zuurkool met een sche... bekijk recept »

Zuurkoolpastei met kip en chorizo

1 pak filodeeg100 gram gesmoltenboter500 gram zuurkool naturel uitgelekt250 gram gerookte kipfilet in reepjes100 gram chorizo in reepjes of blokjes3 lente-/bosuitjes in ringetjes125 milliliter crème fraîche1 eetlepel mosterd1 springv... bekijk recept »

Hotdog NY

2 bruine puntjes3 eetlepels arachide- of zonnebloemolie1 ui in ringen2 eetlepels (hot)ketchup of tomatenpuree2 eetlepels rodewijnazijn of water250 gram zuurkool uitgelekt1. Verwarm de worst zonder te koken. Snijd de broodjes aan de bovenkant in de le... bekijk recept »

Roggesandwich met koolsalade en rosbief

200 g zuurkool1 eetl. blanke rozijnen2 eetl. gehakte pecannoten1 eetl. mayonaise1 eetl. zure room of yoghurt (Melkan)zout en versgemalen peper8 sneetjes licht roggebrood200 g gebraden rosbief, dun gesneden1. Spoel de zuurkool af met koud water en kni... bekijk recept »

Katersoep

1 ui 1 zeer volle eetlepel bloem (15 gram) 1 flinke eetlepel boter 1 theelepel paprikapoeder 2 theelepels kummel (karwijzaad) 1 liter vlees- of kippenbouillon (of water + bouillonblokjes) 250 gram zuurkool 100 gram boerenmetworst (stuk van een dunne ... bekijk recept »

Patrijs zuurkoolschotel

3-4 patrijzen 600 gr. Zuurkool 8 lange repen katenspek 1 dl. water of witte wijn of ananassap 4 schijven ananas 2 el. gewelde rozijnen 100 gr. boter of margarine zout en peperBedek de patrijzen met het spek en bestrooi ze met zout en peper. Breng de ... bekijk recept »

Zuurkoolschotel

Voor 2 personen: 1 zak zuurkool 300 gram gehakt 1 klein blikje ananasstukjes op eigen sap 1 zakje knorr mix voor Hollandse gehaktschotel aardappelpuree paneermeel een paar klontjes boterVerwarm de oven voor op 200 graden. Spoel de zuurkool af en zet... bekijk recept »

Zuurkoolstamppot

Voor 4 personen: 1 1/2 kg aardappelen zout 1/2 eetl. jeneverbessen 750 g zuurkool (uit het vat of 1 1/2 zakje) 1 eetl. boter of margarine +/- 1 1/2 dl. melk peper, zout en nootmuskaatDe aardappelen schillen, wassen en in stukken snijden. De aardappel... bekijk recept »

Rookworst Doria

? 1 kleine rookworst (geweldgrof of fijn naar keuze) ? 50 g katenspek ? 1 grote komkommer ? 1 el Provencaalse kruiden ? 250 g zuurkool ? aardappelpuree (voor 2 personen) ? 2 el geraspte kaas ? snufje zout ? snufje peper Beboter een vuurvaste ... bekijk recept »

Pagina 50 van 74