Bekleed een metalen brood- of cakevorm (inhoud 1 1/2 liter) met huishoudfolie. Hak de noten grof. Splits de eieren. Verhit 2 dl van de slagroom in een steelpan. Klop de eierdooiers met de basterdsuiker en de cacaopoeder door elkaar. Schenk de hete slagroom al kloppend erbij. Doe het roommengsel terug in de pan en verwarm alles al roerende met een houten lepel op een laag vuur totdat het zo dik is dat het aan de bolle kant van de lepel blijft hangen (let op de via mag niet koken want dan schift hij). Roer de cognac erdoor, dek de via af met huishoudfolie en laat het 30 minuten afkoelen. Klop de eiwitten in een vetvrije kom stijf. Voeg de poedersuiker toe en blijf kloppen totdat het eiwit dof glanst. Klop de rest van de slagroom dik en lobbig. Schep het chocolademengsel voorzichtig door de slagroom en vervolgens het eiwit en de hazelnoten. Schep het mengsel in de vorm, strijk het glad en dek het af met huishoudfolie. Laat het ijs in minimaal 24 uur bevriezen.