Recepten met witlof

1000 recepten met witlof

Witlof

Witlof Witlof is de familie van andijvie. Dit is een bladgroente die men in het donker teelt. De afgesneden (afgebroken) krop kan je zowel rauw als gekookt eten. Witlof wordt ook wel Brussels lof genoemd. Aan de teelt van witlof besteden onze tuinders veel aandacht. Ze zijn twee jaar bezig om je een puike, voedzame groente te leveren die je op meerdere wijzen kunt bereiden. In het eerste jaar teelt men de witlofwortelen die zodra ze volgroeid zijn worden geoogst. Vervolgens zet men de wortelen op en bedekt ze met een laag speciale aarde. In het tweede jaar kan men dan de witlofstronkjes oogsten. Vroeger was witlof erg bitter. De soorten van nu zijn milder. Probeer ook eens de roodlof en de radicchio, die paarsgekrulde struikjes heb je vast wel eens gezien. Verwijder de buitenste blaadjes, snij een schijfje van de onderkant af, snij de kegelvormige ’pit’ weg en was de lof in ruim water. Snij de lof eventueel in stukjes. De gemiddelde kooktijd is 12 minuten. + lees meer

Witlof-prei-quiche

6 plakken bladerdeeg (ontdooid) 2 stronken witlof 150 gram achterham 2 dunne preien boter 2 middelgrote eieren 2 eierdooiers 250 ml room 150 geraspte kaas zout peperBeleg een ingevette springvorm met het bladerdeeg. Zet de vorm 30 minuten in de koelk... bekijk recept »

Zoete witlof

1 kilo witlof bouillonblokje suiker of zoetstofpoeder klontje boter waterUit de witlofstronken de bittere kern snijden. De stronk fijn snijden. In een wok boter heet laten worden en de witlof toevoegen. Roerbakken en de suiker naar smaak toevoegen... bekijk recept »

Hapje met kwartelei en gekonfijt witlof

2 dikke witlofstronken Boter 2 el bloemsuiker Het sap van 1/2 citroen 20 mini-taartjes van boter 20 kwarteleitjes 1 el kummelzaadjes Peper Zout Verwijder de harde kern van het witlof en was het Snijd de topjes af en bewaar deze blaadjes voor het ga... bekijk recept »

Forel met witlof

1 kg forel 750 gr witlof 200 gr gerookt spek Olijfolie 1 dl room 1 dl witte wijn 3 sjalotten Doe een flinke scheut olijfolie in een kookpan en fruit hierin de gehakte sjalotten zonder ze te laten bruinen Verwijder van de witlof de buitenste bladeren... bekijk recept »

Zalm met witlof - Vet maaltijd fase 1

4 zalmmoten 4 sneetjes gerookte zalm 250 gram geraspte kaas 50 gram boter 500 gram witlof Verwarm de oven voor op 180 graden C. Maak de witlof schoon en snijd het fijn. Stoof het aan in de boter, kruid met peper en zout en doe het in een ovenschotel... bekijk recept »

Witlof met tomatensaus - Vet maaltijd fase 1

500 gram witlof 750 gram tomaten in kleine stukjes 1 middelgrote ui 100 gram geraspte kaas 1 eetlepel basilicum 1 eetlepel marjolein 1 eetlepel tijm olijfolie peper en zout Snij de witlof in stukjes en kook deze beetgaar Snij de ui in ringen en frui... bekijk recept »

Varkensgehakt met witlof op grootmoeders wijze

1.5 kg aardappelen (bintjes) 600 gr varkensgehakt Boter 3/4 kg witlof Peper Zout Nootmuskaat 250 gr uien 2 dl melk 2 el paneermeel Schil de aardappelen, was ze en kook ze gaar Stoof ondertussen het vlees in een noot boter, zodat het volledig los kom... bekijk recept »

Forel met witlof

1 kg forel 750 gr witlof 200 gr gerookt spek 150 gr boter 1 dl room 1 dl witte wijn 3 sjalotten Smelt 100 gr boter in een kookpan en fruit hierin de gehakte sjalotten zonder ze te laten bruinen Verwijder van de witlof de buitenste bladeren en het bi... bekijk recept »

Gebraiseerd witlof met rog en kreukeltjes

1/2 kg verse kreukels 1 ui 4 schoongemaakte rogvleugels van 200 gr 4 struikjes witlof Boter Peper Zout Verse nootmuskaat Sap van 1/4 citroen 2 dl room Wijnazijn 1 el bieslook Ter voor kook de kreukels, haal ze uit de schelpjes met een klein kopspeld... bekijk recept »

Gepocheerde zalm met witlof en Chateau dArville kaas

6 radijsjes 5 witlofstronken 1 sjalot Boter 4 zalmfilets van ca. 150 g elk 2 dl witte wijn 150 g Chateau d'Arville kaas 3 eierdooiers Sap van 1/2 citroen 1 tl fijne suiker 1 el gehakte bieslook Peper Zout Was de radijsjes en snijd ze in julienne Maa... bekijk recept »

Pagina 53 van 100