Recepten met witlof

1000 recepten met witlof

Witlof

Witlof Witlof is de familie van andijvie. Dit is een bladgroente die men in het donker teelt. De afgesneden (afgebroken) krop kan je zowel rauw als gekookt eten. Witlof wordt ook wel Brussels lof genoemd. Aan de teelt van witlof besteden onze tuinders veel aandacht. Ze zijn twee jaar bezig om je een puike, voedzame groente te leveren die je op meerdere wijzen kunt bereiden. In het eerste jaar teelt men de witlofwortelen die zodra ze volgroeid zijn worden geoogst. Vervolgens zet men de wortelen op en bedekt ze met een laag speciale aarde. In het tweede jaar kan men dan de witlofstronkjes oogsten. Vroeger was witlof erg bitter. De soorten van nu zijn milder. Probeer ook eens de roodlof en de radicchio, die paarsgekrulde struikjes heb je vast wel eens gezien. Verwijder de buitenste blaadjes, snij een schijfje van de onderkant af, snij de kegelvormige ’pit’ weg en was de lof in ruim water. Snij de lof eventueel in stukjes. De gemiddelde kooktijd is 12 minuten. + lees meer

ovenschotel schmikkel (hesprolletjes met witlof

400 gram witloof 500 gram witte champignons 250 gram gemengd gehakt 200 gram gekookte ham in blokjes 90 gram boter 100 gram bloem 750 ml melk peper en zout nootmuskaat 150 gram geraspte gruyere 75 gram gemalen kaas (afwerking) 1. verwarm de ove... bekijk recept »

GEBAKKEN KABELJAUW met WITLOF in reepjes

2 kabeljauwhaasjes 4 stronken witlof 1 citroen 2 el mosterd 2 el honing 6 el visbouillon boter 8 el room1. Doe de in reepjes gesneden witlof samen met 2 el mosterd en 8 el room in een pan en laat op een matig vuur al roerend gaar worden.2. Voeg c... bekijk recept »

Gekaramelliseerde witlof met coquilles

8 coquilles 2 str witlof 4 st vanille 1 rode biet 3 el olijfolie 3 el walnotenolie 50 g boter 1 el poedersuiker zout en peper 1. Kook de biet en pureer de biet met de staafmixer tot een gladde substantie. Verwarm dit even in de magnetron. Voeg ol... bekijk recept »

Kabeljauwhaasje op een bedje van witlof

2 kabeljauwhaasjes van ca 150 gram elk 2 el bloem 4 struik witlof 50 gr boter sap van 1/2 citroen 125 ml crème fraîche 1 el grove mosterd 1 el gembersiroop( uit een potje gember) peper en zout 1. Bestrooi de kabeljauwhaasjes met zout en peper. Wen... bekijk recept »

Kip met witlof en sinaasappelsaus

4 kippefilets 12 stronkjes witlof 4 sinaasappelen boter 200 ml gevogeltefond 1 eetlepel honing 1 eetlepel mosterd (grof gemalen) tijm (liefst vers) nootmuskaat peper zout1. Smelt wat boter in een andere pan en bak de kippefilets bruin. Kruid m... bekijk recept »

Witlof met gorgonzola

1 mooie stronk witlof 50 gr magere kwark 100 gr gorgonzola 1 stengel bleekselderij in hele kleine blokjes 100 gr walnoten in stukjes 100 gr pitloze blauwe bruiven gehalveerd stukje citroen 1. Knapperige witlof met romige, frisse en hartige vulling... bekijk recept »

Gegratineerd witlof met eekhoorntjesbrood

8 stukken witlof 50 g Solo 250 g eekhoorntjesbrood 125 g light room zout en peper 1 mespuntje nootmuskaat gehakte peterselie 125 g geraspte gruyèrekaas1. Snij de witlofstronken doormidden en neem de bittere kern eruit. Snij ze vervolgens in dunne ... bekijk recept »

overheerlijke witlof/bananen ovenschotel

1 kg aardappelpuree met wat kaas door gemengd 6 stronkjes witloof en ong 700gr gehakt 1.5 st banaaan en geraspte kaas 1. Snijd de witlof in kleine stukjes en laat het gaar koken. Rul en braad het gehakt en gooi hier alle kruiden doorheen, die je le... bekijk recept »

Ovenschotel met witlof en geitenkaas. Simpel

4 struiken witlof 150 gr zachte geitenkaas 1 paar vlokjes boter aluminiumfolie1. Twee stronken witlof per persoon in een beboterde ovenschaal. De kern van het witlof wegsnijden.Verkruimelde geitenkaas erover en nog wat vlokjes boter. Afdekken met( a... bekijk recept »

Honing/mosterd witlof met gekarameliseerde

4 witlof (in ringen gesneden) 2 eetlepels suiker (witte basterd) 2 (of meer!) handjes walnoten 1 flinke eetlepel mosterd 1 flinke eetlepel honing 1 scheut citroensap/sinaasappelsap1. Verwarm een wokpan met een klein beetje boter. Voeg 2 eetlepels s... bekijk recept »

Pagina 56 van 100